Στην επιφάνεια έρχεται και πάλι το σενάριο της διενέργειας των δημοτικών και περιφερειακών Εκλογών την άνοιξη του 2018 ένα χρόνο πριν την προγραμματισμένη διενέργειά τους.

Τα σενάρια διατυπώθηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο και είχαν ως βάση το γεγονός ότι σύμφωνα με το νέο νόμο που θα έρθει για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση και την καθιέρωση της απλής αναλογικής προβλέπεται επαναφορά στην τετραετή θητεία των δημοτικών συμβουλίων, κάτι που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την επίσπευση των εκλογών και σμίκρυνση της θητείας των απερχόμενων δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Σε επίπεδο πολιτικό κάτι τέτοιο θα είχε λογική αφού η κυβέρνηση -που είναι σαφές ότι επιθυμεί να αποκτήσει αναφορές στην αυτοδιοίκηση και να εκλέξει δικούς της άρχοντες- θα ήθελε να διεξαχθούν οι εκλογές με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, διαμορφώνοντας τους όρους ευνοούν το πολιτικό της αφήγημα.

Σχεδόν αδύνατο να συνδυαστούν με Εθνικές Εκλογές

Αυτό που όμως δεν έχει βάση σύμφωνα με τα νέα σενάρια είναι η πιθανότητα να διεξαχθούν ταυτόχρονα με Εθνικές Εκλογές. Τόσο γιατί κάτι τέτοιο θα υποβάθμιζε πολιτικά τις δημοτικές εκλογές και θα τις περιόριζε (ίσως και υποβάθμιζε) με αμιγώς αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά σε αντίθεση κατεύθυνση με την πολιτική βαρύτητα που θέλει να δώσει η κυβέρνηση αλλά και τα πολιτικά συμφέροντά της.

Όσο και γιατί ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αναιρούσε την πολιτική στρατηγική της κυβέρνησης και για τις εθνικές εκλογές, ο σχεδιασμός της οποίας τις τοποθετεί στο τέλος του 2018 ίσως και παραπέρα και όχι τόσο γρήγορα, εφόσον είναι σαφές πως θέλει να εκμεταλλευτεί τον “καθαρό πολιτικό διάδρομο” που έχει εξασφαλίσει για να βελτιώσει την πολιτική της εικόνα.

Στην πράξη όμως, στις προθέσεις της κυβέρνησης φαίνεται να είναι μια ολιγόμηνη αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής, ώστε να αποσυνδεθεί από τις ευρωεκλογές ενώ οι κυβερνώντες γνωρίζουν ότι τα ανώτατα δικαστήρια θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης όπως τόσες φορές μέχρι τώρα.