Σε ανακοίνωση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου σχετικά με την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέρεται:

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της 29ης Ιουνίου 2017, συζητήθηκε η πρόταση της επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αφού εκφράσθηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις, και με δεδομένο ότι στην πρόταση της επιτροπής οι αρμοδιότητες μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης απαιτούν περαιτέρω αποσαφήνιση, το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία πρότασή μου τεσσάρων σημείων την οποία θα καταθέσω στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, ενόψει της ανακοίνωσης των προτάσεων της κυβέρνησης για το θέμα:

  1. Διατύπωση του αιτήματος προς την κυβέρνηση να καταθέσει επίσημα τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  2. Διατύπωση της θέσης υπέρ της ισχυροποίησης του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και ενίσχυσης του Περιφερειακού Συμβουλίου όπως έχει εκφραστεί από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος.
  3. Διατύπωση της αντίθεσης στην εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής καθώς τίθεται ζήτημα αποτελεσματικότητας στη λειτουργία του θεσμού του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γενικότερα.
  4. Διατύπωση της θέσης υπέρ της διατήρησης του θεσμού των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών.