Στο Xanthi2.gr μίλησε ο Θοδωρής Αθερίδης ενόψει της παράστασης του έργου “Το Ψέμα” του Florian Zeller, που παρουσιάζεται το βράδυ του Σαββάτου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, προαναγγέλοντας ότι πρόκειται για μια “ιλιγγιώδη κωμωδία” όπως την έχει χαρακτηρίσει και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Σύμφωνα με το γνωστό πρωταγωνιστή το έργο είναι “ένα αριστοτέχνημα γραφής από ένα ταλαντούχο Γάλλο συγγραφέα -που έχει πάρει το βραβείο Μολιέρου – μια παγκόσμια επιτυχία πάνω σε ένα απλό θέμα, ένα έργο θελτικό και ιντριγκαδόρικο που περιγράφει τις εσωτερικές σχέσεις δύο ζευγαριών.” Όπως σημειώνει σε βαθύτερο επίπεδο βρίσκεται η “ιδεολογία και η ηθική του ψέμματος”. Σύμφωνα με το Θοδωρή Αθερίδη, το έργο διασταυρώνει την ιλιγγιώδη κωμωδία με τησ κέψη, θυμίζοντας το θέατρο του Χάρλοντ Πίντερ και, όπως μαρτυρά, η παράσταση επαλήθευσε αυτές τις σκέψεις με βάση την προσέλευση αλλά και τις αντιδράσεις του κοινού στη σεζόν επιτυχία που προηγήθηκε στη θεατρική Αθήνα.

Αντιμετωπίζουμε το έργο με όλο μας τον εαυτό, εγώ και η Σμαράγδα

Ερωτηθείς σχετικά με τη δυσκολία ενός καλλιτεχνικού ζευγαριού, εν προκειμένω του Θ. Αθερίδη και της Σμαράγδας Καρύδη, να διαχειριστούν στη σκηνή αυτή τους τη σχέση και να τη μοιραστούν με το κοινό  και με τον κίνδυνο να διαταράξει την εικόνα ή το στερεότυπο που έχει ο κάθε θεατής στο μυαλό του, ο Θ. Αθερίδης είναι ξεκάθαρος. Αναφέρει ότι πράγματι ισχύει πάντα αυτός ο φόβος αλλά είναι κάτι που έχουν ξεπεράσει:

“Ποτέ όταν έχεις να κάνεις με την τέχνη και το θέατρο δεν πρέπει να ασχολείσαι με τους φόβους γιατί δεν θα κάνεις ποτέ τέχνη. Πρέπει να βουτάς και να μην σε απασχολούν τα διλήμματα και οι φοβίες. Είναι το μόνο που μπορώ να πω παρότι αυτά τα ερωτήματα απασχολούν πολλούς. Ούτε τι θα σκεφτούν οι θεατές, τι θα πουν, αν είμαστε ή δεν είμαστε ζευγάρι κλπ. Αντιμετωπίζω το έργο με όλο μου τον εαυτό και εγώ και η Σμαράγδα.” αναφέρει και συμπληρώνει. “Δεν θέλει εκεί τη σκέψη στρατευμένα, αλλά σε άλλους ορίζοντες ιδεολογικούς ηθικούς αισθητικούς”

Το έργο

Το έργο παρουσιάζεται το Σάββατο 1 Ιουλίου στο Θερινό Δημοτικό Αμφιθέατρο της Ξάνθης, τις 21.15. Ο Θοδωρής Αθερίδης, και η Σμαράγδα Καρύδη μετά από 6 χρόνια ενώνονται και πάλι σαν θεατρικό ζευγάρι  κσι μαζί με την Μυρτώ Αλικάκη και τoν Κωνσταντίνο Κάππα θα μάθουν πώς ένα μικρό ψέμα μπορεί να διαταράξει τη ζωή δύο ζευγαριών.

Μια βραδιά για δύο φιλικά ζευγάρια που πορεύονται χρόνια μαζί.

Το ένα ζευγάρι, η Άλις και ο Πωλ.

Το άλλο ζευγάρι, ο Μισέλ και η Λωράνς.

Η Άλις έχει δει στο δρόμο τον Μισέλ να φιλιέται με μια άγνωστη γυναίκα.

Θα το πει στη Λωράνς;

Πώς θα κυλήσει η βραδιά;

Μια κωμωδία για όλους όσους ζητάνε να μάθουν την αλήθεια, ενώ θα προτιμούσαν ένα ψέμα. Είναι πολύ δύσκολο να λες την αλήθεια, όταν αλήθεια και ψέμα γίνονται ένα!

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Μαριαλένα Κωτσάκη
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αθερίδης
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Κοστούμια: Άγις Παναγιώτου

Σχεδιασμός φωτισμού: Χρήστος Τζιόγκας

Βοηθός σκηνοθέτη: Αγνή Χιώτη

Βοηθός σκηνογράφου: Γιώργος θεοδοσίου

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Θοδωρής Αθερίδης, Σμαράγδα Καρύδη, Μυρτώ Αλικάκη, Κωνσταντίνος Κάππας

Διάρκεια παράστασης: 90’ (χωρίς διάλειμμα)

Παραγωγή

ΔΗΜΗΤΡΗΣ & ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΡΟΣΟΥΛΗΣ – ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ Α.Ε