Επίκαιρη ερώτηση για το μέτρο της υποχρεωτικής απασχόλησης εργαζομένων για εργοδότες που κατηγορούνται για παράνομες απολύσεις, με τους όρους που ίσχυαν πριν τη λύση της σύμβασης, κατέθεσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Βουλευτής Ξάνθης Γρηγόρης Στογιαννίδης προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. 

Ο Βουλευτής απαρίθμησε τις πολιτικές και δικονομικές εξελίξεις των τελευταίων ετών και κυρίως τις δύο αντικρουόμενες διατάξεις που υπήρξαν το 2013 και έθεσε το ερώτημα αν το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την υποχρεωτική απασχόληση του εργαζόμενου ως προσωρινού μέτρου ή στο πλαίσιο ασφαλιστικών μέτρων, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης για την κύρια αγωγή σε περιπτώσεις άκυρων ή καταχρηστικών απολύσεων.

Όπως επισήμανε αναπτύσσοντας την ερώτηση ο βουλευτής Ξάνθης σημείωσε ότι αυτό αμφισβητείται από τους εργοδότεςαπό την ισχύουσα νομολογία, εφόσον δεν συνιστά ικανοποίηση αλλά προσωρινό μέτρο ενόψει της απόφασης της τακτικής αγωγής,  ζητώντας νομοθετική ρύθμιση που να είναι σύμφωνη με τη συνταγματική επιταγή της προστασίας του εργαζομένου. Παράλληλα επεσήμανε ότι οι περιπτώσεις που αυτή η υπόθεση είχε επιλυθεί με τροπολογίες, στη συνέχεια ακυρώθηκαν.

Κοντονής: Υπάρχει προβληματισμός, θα επανέλθουμε στην αρχική διάταξη

Απαντώντας ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι πράγματι υπάρχει προβληματισμός στο Υπουργείο για την επαναφορά σχετικής διάταξης στο προηγούμενο καθεστώς, που είχε αντιστραφεί σε πολύ μικρό διάστημα από την προηγούμενη κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας “πρόχειρη” τη νομοθέτηση της κυβέρνησης Σαμαρά.

“Υπάρχει ένα πρόβλημα με την αποξένωση του εργαζόμενου από την εργασία του και πρέπει να επανέλθει υπό δυσμενείς συνθήκες μετά την παρέλευση ενός αρνητικού διαστήματος για την επαγγελματική του πορεία ενώ, αν τελικά με οριστική απόφαση κριθεί ότι πρέπει να επανέλθει, ο εργοδότης καλείται να καταβάλλει μισθούς για εργασία που δεν μπόρεσε να παράσχει ο εργαζόμενος, γεγονός αρκετά οξύμωρο.” σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Συμπερασματικά ανέφερε ότι η δική του άποψη είναι να επανέλθει η νομοθεσία και η σχετική αλλαγή είναι στις προθέσεις του ίδιου και του Υπουργείου ενώ στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο του Υπουργείου είναι πιθανό να συμπεριληφθεί σχετική διάταξη, σε συνεργασία με τη συναρμόδια Υπουργό Εργασίας.

Χρήσιμο για εργαζόμενους και εργοδότες. 

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής Ξάνθης ανέφερε ότι το Υπουργείο αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και ότι αυτό δημιουργήθηκε το 2013 με δύο αντιφατικές διατάξεις και πρόσθεσε ότι αν οι αποφάσεις των δικαστηρίων ήταν σύντομες δεν θα υπήρχε πρόβλημα, αλλά η σχεδιαζόμενη διάταξη θα εξυπηρετήσει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εργοδότες αλλά και εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί για να καλύψουν το κενό του υπαλλήλου που έχει προσφύγει πρέπει να απολυθούν μετά από μακροχρόνια εργασία.