Ο Δημήτρης Πρέντζας συνταξιούχος πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος είχε αποκλειστεί από το διαγωνισμό της Περιφέρειας ΑΜΘ για την καταπολέμηση των κουνουπιών, είναι ο ένας από τους δύο νεκρούς της πτώσης ελικοπτέρου στο Σχοινιά, την Παρασκευή στη διάρκεια ψεκασμών για τα κουνούπια !

Ο δεύτερος νεκρός είναι ο Χριστόφορος Βουλγαρέλης ,φύλακας στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά. Εκτός κινδύνου με κατάγματα  στα πλευρά και θλάσεις μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο ΚΑΤ ο τρίτος επιβαίνων στο ελικόπτερο, ο φοιτητής Ειρηναίος  Δημόπουλος.

Ποιος ήταν ο χειριστής

Ο πιλότος Δημήτρης Πρέντζας  του ψεκαστικού ελικοπτέρου ήταν ένας έμπειρος χειριστής προερχόμενος από την Πολεμική Αεροπορία.   Το ελικόπτερο είχε μισθώσει η Περιφέρεια Αττικής και ανήκει σε εταιρεία που νοικιάζει εναέρια μέσα και για αεροψεκασμούς και κουνουποκτονίες στις οποίες ειδικεύεται. Αυτός είναι και ο λόγος που συμμετείχε στο σχετικό διαγωνισμό της Περιφέρειας, εναντίον της οποίας κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να αποκλειστεί.

Η υπόθεση της Περιφέρειας ΑΜΘ

Ο Δ. Πρέντζας ιδιοκτήτης επιχείρησης ελικοπτέρων, που είχε συμβληθεί με την Περιφέρεια Αττικής, είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Εφετών Κομοτηνής καταγγέλλοντας ως φωτογραφικό τον διαγωνισμό με τίτλο «Ενέργειες Καταπολέμησης Κουνουπιών από την Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης για τα έτη 2017 και 2018».

Παράλληλα ο επιχειρηματίας είχε προσφύγει ενώπιον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ως αναθέτουσας αρχή του Διεθνούς Ανοιχτού Διαγωνισμού και κατά της σχετικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής η οποία απέρριψε την προδικαστική προσφυγή του.

Τι συνέβη την Παρασκευή

Το  μοιραίο ελικόπτερο κατέπεσε, αφού είχε ολοκληρώσει τον αεροψεκασμό, στο πλαίσιο δράσεων κουνουποκτονίας στον υδροβιότοπο του Σχοινιά.

Είχε πραγματοποιήσει όλες τις εξορμήσεις από 4 ρίψεις η κάθε μια και θα αποχωρούσε.

Ωστόσο, η επανειλημμένως εκφρασθείσα επιθυμία «να δουν από ψηλά τον υγροβιότοπο», τόσο από πλευράς ενός εκ των ανδρών της υπηρεσίας ασφαλείας όσο και ενός φοιτητή που έκανε πρακτική στην αρμόδια για τους ψεκασμούς Διεύθυνση Υγειονομικού Ελέγχου & Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής Περιφέρειας Αττικής, έπεισαν τον πιλότο να «πετάξει» ξανά.

Τελικά -και αφού είχε περατώσει την αποστολή του- τους «ανέβασε» στο αεροσκάφος, για πολύ λίγο δυστυχώς, αφού προσέκρουσε σε σύρματα της ΔΕΗ και κατέπεσε σε βουρκώδες τμήμα της περιοχής.

Ο φοιτητής κατόρθωσε να απεγκλωβιστεί και με τη βοήθεια κατοίκων της περιοχής ανασύρθηκε από το ελικόπτερο, καλά στην υγεία του.

Στην περιοχή έσπευσαν άμεσα 27 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και απεγκλώβισαν τον πιλότο με τον συνεπιβάτη χωρίς όμως τις αισθήσεις τους. Κατά τη διακομιδή τους στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.

Σε ό,τι αφορά τον αεροψεκασμό, ήταν η 5η κατά σειρά διενέργεια και είχαν τηρηθεί όλοι οι κανονισμοί, από με την ανάδοχο εταιρία εκτέλεσης του έργου με την οποία συνεργάστηκε η αρμόδια διεύθυνση της η Περιφερειακής Ενότητας Αν. Αττικής για την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, έτους 2017.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή της, ενημέρωσε για την 5η εφαρμογή ψεκασμών προνυμφοκτονίας, σήμερα τις πρωινές ώρες από αέρος στον υδροβιότοπο Εθνικού Πάρκου Σχινιά, δήμου Μαραθώνος, «με χρήση σκευάσματος με δραστική ουσία το Bacillus thuringiensis (Bti), εγκεκριμένο από το υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις οικολογικά προστατευόμενες περιοχές».

Στοιχεία από thetoc.gr