Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης εκδήλωση-βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου “Δικτατορία 1967-1974, Κείμενα και Ντοκουμέντα” με την επιμέλεια του τμήματος Ιστορίας της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε.

Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο Νίκος Φακιρίδης μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του κόμματος. Μεταξύ άλλων ανέφερε : ” Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί ένα καλό βήμα για τη συγγραφή του Γ’ τόμου της ιστορίας του ΚΚΕ. Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 δεν έγινε για να αποτραπεί ο “κομμουνιστικός κίνδυνος”. Ήταν ο συνδυασμός των απαιτήσεων του ντόπιου καπιταλιστικού συστήματος και των παρεμβάσεων μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΟΚ) στην περιοχή και γεννήθηκε μέσα από την κρίση του τότε αστικού πολιτικού συστήματος για να την βγάλει από αυτό.

Η χούντα στήριξε και στηρίχτηκε πολύμορφα το κεφάλαιο με φοροελαφρύνσεις , χρηματοδότηση δημοσίων επενδύσεων και τα κέρδη του καθώς και η εκμετάλλευση των εργαζομένων έφτασαν με μεγάλα ύψη. Το ΚΚΕ από την αρχή κατήγγειλε τη δικτατορία, αναδεικνύοντας το ρόλο της ντόπιας αστικής τάξης, αλλά και των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Ο αντιδικτατορικός αγώνας, αν και εξελίσσονταν αργά και βασανιστικά είχε, παρά τις αδυναμίες, σαν ψυχή το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Η αλλαγή το 1974 είχε αντικειμενικά το χαρακτήρα συμφωνίας μεταξύ της χούντας, των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και των αστικών πολιτικών δυνάμεων με επικεφαλής τον Κ.Καραμανλή. Για το ΚΚΕ είναι πρωταρχικής σημασία ζήτημα να προβάλλεται η γνώση και η ιστορική μνήμη ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές η ρεαλιστικότητα και η αναγκαιότητα της πάλης για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο είτε αυτή γίνεται σε συνθήκες στρατιωτικής δικτατορίας είτε σε συνθήκες αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας”

Ακολούθησαν ερωτήσεις και πλούσια συζήτηση γύρω από θέματα που αφορούν την περίοδο 1967-1974 αλλά και τις συνθήκες που επικρατούσαν πριν την επιβολή της