Αποκαρδιωτική η εικόνα στο κέντρο της πόλης με τα σκουπίδια ήδη από την πρώτη μέρα έξω από τους κάδους, παρότι και ο τελευταίος γνωρίζει ότι υπάρχει απεργία σε εξέλιξη αλλά και έκκληση του Δήμου στους πολίτες να μην βγάζουν τα σκουπίδια για λίγες μέρες. Δυστυχώς το πρόβλημα επικεντρώνεται στο κέντρο της πόλης και λιγότερο στις γειτονιές όπου φαίνεται ότι οι νεοέλληνες είναι λιγότερο “Ελληνάρες”.

Υπήρξαν και κάποιοι που αντιδρούν και δεν θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση είναι ευθύνη των πολιτών. Μεγάλο λάθος γιατί – όποια διαφωνία και αν έχει κάποιος με το Δήμο- αυτή είναι μια αποκλειστική υπόθεση των πολιτών και η ευθύνη είναι ακέραια δική τους. Είναι αυτονόητα και λυμένα αυτά τα ζητήματα στον πολιτισμένο κόσμο.  Λίγο υπομονή, μικρότερη παραγωγή απορριμμάτων και αποθήκευση στο σπίτι. Δεν ήρθε η συντέλεια του κόσμου αν κάνει κάποιος αυτά τα απλά πράγματα και σίγουρα δεν μπορεί να συναρτάται η συμπεριφορά ούτε από το αν συμφωνεί ή όχι με την απεργία ούτε με τις πολιτικές του απόψεις. Είναι απλώς ζήτημα πολιτισμού.

Ζήτημα πολιτισμού και η συμπεριφορά επαγγελματιών προς τους πελάτες. Σε γνώση μας έφτασε περιστατικό που σημειώθηκε σε γραφείο courier της πόλης με πελάτη που διαμαρτυρήθηκε για την -πολλοστή- παράδοση ενός δέματος σε λάθος διεύθυνση. Πέρα από το θεώρημα “ο πελάτης έχει πάντα δίκιο”, η απαξιωτική και επιθετική συμπεριφορά σε βάρος ενός πελάτη που απωθήθηκε, όπως καταγγέλλει, δε συνιστά τιμή για κανένα επαγγελματία (είτε απευθύνεται σε πελάτη, είτε όχι). Και η πόλη είναι αρκετά μικρή ώστε τα περιστατικά αυτά να διαδίδονται.

Στον Τόπειρο ο Δήμαρχος αναπλήρωσε τη θέση συνεργάτη που έμεινε κενή, προσλαμβάνοντας την πρώην Αντιδήμαρχό του που παραιτήθηκε από τη θέση της συμβούλου. Αυτό προκάλεσε και συζητήσεις, ίσως επειδή αρκετοί γνωρίζουν τον τρόπο στελέχωσης και ίσως υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι για να “προτείνουν” πρόσωπα, σύμφωνα με τη μέθοδο που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα…

Το τι είναι ο Δήμος Τοπείρου και πώς λειτουργεί είναι γνωστό, όπως και αν το κρίνει ο καθένας, θετικά ή αρνητικά. Το τι είναι ο καθένας πού συμφωνεί ή διαφωνεί και τι κίνητρα έχει, είναι επίσης ένα ζήτημα για το οποίο οι πολίτες έχουν διαμορφωμένη άποψη. Θα περίμενε όμως κανείς πως όταν μιλάμε για θέσεις ειδικών συνεργατών ένας από όλους αυτούς που έχουν άποψη, θα έπρεπε να ρωτήσει ποιες είναι οι ανάγκες από άποψη προγραμματισμού και τα προσόντα που απαιτούνται για αυτές τις θέσεις. Η δε τελική επιλογή είναι αποκλειστική επιλογή των Δημάρχων, είτε γνωρίζουν τις ανάγκες του Δήμου τους είτε όχι…

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ξεκίνησε και συνεχίζεται με εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου και δράσεις σε όλη την πόλη. Είναι μια καθιερωμένη πια διοργάνωση, μια ακόμη ευκαιρία της πόλης να δημιουργήσει, να εκφραστεί, να αλληλεπιδράσει. Μια ακόμη πρωτοβουλία των ανθρώπων της πόλης -με τη στήριξη του Δήμου επιτέλους- να oργανώσυον κάτι δημιουργικό που να κινείται πάνω από το μέσο όρο της αισθητικής και της μαζικής κουλτούρας της κοινωνίας.

Και ίσως όσοι ασχολούνται με τον πολιτισμό και τον “πολιτισμό” σε αυτή την πόλη, θα πρέπει κάποτε να αναρωτηθούν τι έχουν πράξει, που να εκπληρώνει αυτή τη συνθήκη, πόσοι εξαντλούν ή όχι τη δράση τους πάνω από μια ψησταριά, ώστε αυτή η δράση να δίνει στην κοινωνία προστιθέμενη αξία. (Ο πολιτισμός που λέγαμε παραπάνω…)