Με μακροσκελή ανακοίνωση το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο απαντά στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ και την πρόσφατη ανακοίνωσή του που κατηγορούσε τη ΝΔ και τους βουλευτές της στην Περιφέρεια, ότι παρέχουν πολιτική κάλυψη στον Πρύτανη Αθ. Καραμπίνη. 

Η ανακοίνωση του ΔΠΘ αναφέρει:

Σε πρόσφατο δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Ξάνθης (http://www.xanthileft.gr) oι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης αναφέρονται για μια ακόμη φορά με αρνητικό τρόπο για την Διοίκηση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, εγκαλώντας μάλιστα τους Βουλευτές Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης της Νέας Δημοκρατίας για την άσκηση του κοινοβουλευτικού δικαιώματος της κατάθεσης της πρόσφατης επερώτησής τους στη Βουλή των Ελλήνων. Στο πλαίσιο απάντησης θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους αξιότιμους Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης τα εξής:

α) Το πλήθος των “παράτυπων ενεργειών στη διαχείριση κονδυλίων που αφορούν κατά κύριο λόγο τη σίτιση του Δ.Π.Θ.” που αναφέρουν στο δελτίο τύπου και που υποτίθεται ότι διαπιστώθηκαν στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ) είναι η εξής μία: ότι ο νυν Πρύτανης έπρεπε δήθεν να ζητήσει να εξαιρεθεί το 2007 από τα αρμόδια συλλογικά όργανα (Πρυτανικό Συμβούλιο, Σύγκλητο) στα οποία συζητήθηκε η διαγωνιστική διαδικασία (447/2007) που αφορούσε σε ανάθεση υπηρεσιών σίτισης στους φοιτητές του Δ.Π.Θ., επειδή η σύζυγός του είχε μετοχές σε εταιρεία φωτοβολταϊκών στην οποία συμμετείχε και ο τότε Πρύτανης. Την απάντηση όμως σε αυτό ήδη την έχουν λάβει από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. κ. Νικόλαο Παρασκευόπουλο, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση Βουλευτή του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. στη Βουλή των Ελλήνων, ανέφερε δημοσίως ότι «… η Α.Β.Μ. Α09/1568+Γ10/154+Γ11/109 προκαταρκτική δικογραφία προς διερεύνηση τέλεσης ή μη αξιοποίνων πράξεων κατά την οικονομική διαχείριση γενικά και ειδικά ως προς τους διαγωνισμούς για τις προμήθειες και τη σίτιση των φοιτητών του Δ.Π.Θ., για τα έτη 2001 έως 2009. Κατόπιν σχετικής παραγγελίας του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης για διενέργεια διαχειριστικού-οικονομικού ελέγχου στο Δ.Π.Θ. από την Οικονομική Επιθεώρηση Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και την έκδοση του σχετικού πορίσματος, η δικογραφία αρχειοθετήθηκε κατ’ άρθρο 43 Κ. Π. Δ. την 19.08.2011 και με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Εισαγγελέα Εφετών Θράκης». Τα παραπάνω γνωρίζουν πολύ καλά οι κύριοι Βουλευτές αφού σε αυτούς απευθυνόταν η απάντηση του Υπουργού. Όσο για το πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, η αιτία ίσως θα πρέπει να αναζητηθεί στο ότι ο Ειδικός Γραμματέας του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. και Επίκουρος Καθηγητής Νομικής του Δ.Π.Θ. παραπέμφθηκε από τον Πρύτανη στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών του Δ.Ε.Π. με το ερώτημα της απόλυσης για σοβαρά ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα και η απαίτηση από το Πανεπιστήμιο για επιστροφή του ποσού των 397.800 ευρώ, τα οποία ο κ. Ειδικός Γραμματέας εισέπραξε αδικαιολόγητα. Γεγονός για το οποίο οι κ. Βουλευτές σιωπούν εκκωφαντικά. Όσο δε για τα ποινικά αδικήματα του Πρύτανη θα πρέπει αντί να δικάζουν μέσα από δελτία τύπου αποφασίζοντες ερήμην για  “ενόχους και αθώους”, να καταθέσουν άμεσα ό,τι γνωρίζουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως εμείς πράττουμε στο Δ.Π.Θ.

β) Με μεγάλη χαρά συμφωνούμε με τους κ. Βουλευτές ότι τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και παρανομίας, που ζημιώνουν το Πανεπιστήμιο και κατ’ επέκταση το δημόσιο συμφέρον θα πρέπει να διερευνώνται σε βάθος και να αποδίδονται οι ανάλογες ευθύνες. Για το λόγο αυτό άλλωστε, η Διοίκηση του Ιδρύματος έχει αποστείλει και συνεχίζει να αποστέλλει όλα τα σχετικά στοιχεία στα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης, ενημερώνοντας ταυτόχρονα και τους αρμόδιους Υπουργούς. Σε δύο μάλιστα περιπτώσεις Καθηγητών της Πολυτεχνικής Σχολής έχει ήδη ασκηθεί από τις εισαγγελικές αρχές ποινική δίωξη για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο σε βάρος του Δ.Π.Θ. και κατ’ επέκταση του Ελληνικού Δημοσίου και των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Λυπούμαστε για το γεγονός που ένας εξ αυτών είναι συγγενής εξ αγχιστείας με Βουλευτή Ξάνθης του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., αλλά πιστεύουμε ότι όλοι, ακόμα και οι συγγενείς βουλευτών, πρέπει να έχουν την ίδια αντιμετώπιση απέναντι στο νόμο.

γ) Όλα τα παραπάνω στοιχεία έχουν σταλεί με επίσημα έγγραφα από το Δ.Π.Θ. σε όλα τα πολιτικά κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και σε όλους τους Βουλευτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επομένως, τα γνωρίζουν και οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. και δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε για τη σκοπιμότητα του πρόσφατου δελτίου τύπου, το οποίο διαστρεβλώνει την αλήθεια. Όπως δεν μπορούμε επίσης να κατανοήσουμε την στάση τους απέναντι σε ενέργειες που ήταν ξεκάθαρα ενάντια στην ανάπτυξη και στο συμφέρον του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως η κατάργηση του ιδρυμένου με νόμο πρώτου ξενόγλωσσου Τμήματος Ελληνικών Σπουδών και τη μεταφορά του, πάλι με νόμο ιδρυμένου, Διδασκαλείου Εκπαιδευτικών Μειονοτικού Προγράμματος από το Δ.Π.Θ., από το μοναδικό Πανεπιστήμιο που λειτουργεί στην περιοχή της Θράκης όπου κατεξοχήν ζει, εκπαιδεύεται, δρα και αναπτύσσεται επαγγελματικά η μειονότητα της Θράκης. Αντίθετα, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι και οι δύο παραπάνω ιδρυτικοί νόμοι που ωφελούσαν το Δ.Π.Θ. ψηφίστηκαν με τη στήριξη των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

δ) Τέλος, ο νυν Πρύτανης Καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης εκλέχθηκε Πρύτανης με ευρεία πλειοψηφία από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Δ.Π.Θ., για να υπηρετεί τα συμφέροντα του Πανεπιστημίου. Κατά συνέπεια το πλέον αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει για το αν υπηρετεί ή όχι το Πανεπιστήμιο και αν πρέπει η όχι να παραιτηθεί είναι η ίδια η πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι οι κομματικές νεολαίες. Υπενθυμίζουμε δε, τα διάφορα ψηφίσματα και τις αποφάσεις της Συγκλήτου του Δ.Π.Θ., ως του ανώτατου συλλογικού οργάνου για την εκπροσώπηση του Πανεπιστημίου, ψηφίσματα και αποφάσεις με τα οποία στηρίζεται ο νυν Πρύτανης και το έργο του. Να σημειώσουμε, ότι το έργο του Πρύτανη θα μπορέσει να κριθεί εκ νέου από τα μέλη του Δ.Π.Θ., αν οι αξιότιμοι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. καταψηφίσουν τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση, σύμφωνα με την οποία στερείται (ελπίζουμε τυχαία) το δικαίωμα από τον νυν Πρύτανη να διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του.