Σημαντικές παρεμβάσεις για την κοινωνική ένταξη των Ρομά, του Μενιδίου και άλλων περιοχών, και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στην περιοχή ανακοινώθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και Υγείας, Παύλος Πολάκης και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Στις πρωτοβουλίες που πραναγγέλθηκαν περιλαμβάνονται δράσεις που ευνοούν την πρόσβαση των Ρομά στην εκπαίδευση, στην εργασία, τις κοινωνικές παροχές, την υγεία και τον αθλητισμό, ενώ προαναγγέλθηκε και η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά την οπλοφορία.

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε επίσης πως στα σχολεία όπου φοιτούν Ρομά θα τοποθετηθεί, πιθανόν από το προσεχές σχολικό έτος, κοινωνικός λειτουργός που θα έχει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στο σχολείο και την οικογένεια, ώστε οι γονείς να κατανοήσουν την αναγκαιότητα παραμονής του παιδιού τους στο χώρο της εκπαίδευσης. Στα ίδια σχολεία θα μειωθεί ο αριθμός μαθητών ανά τάξη από 25 σε 15 και θα καταστεί υποχρεωτική η παρακολούθηση του ολοήμερου σχολικού προγράμματος. Επίσης πειραματικά από φέτος στα σχολεία που φοιτούν Ρομά θα θεσμοθετηθεί η υποχρεωτική λειτουργία Σχολής Γονέων.

Από την πλευρά της, η Θεανώ Φωτίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως σε όλη την επικράτεια θα γίνουν χωρικές παρεμβάσεις σε καταυλισμούς Ρομά, διευκρινίζοντας ότι θα γίνει μεταστέγαση αυτών σε οικόπεδα των Δήμων με συναίνεση, με συνεργασία ώστε το πρώτο επίπεδο να μπορέσει στοιχειωδώς να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της κατοίκησης. Είπε ακόμη ότι επιταχύνονται οι διαδικασίες για ίδρυση Κέντρου Κοινότητας με παράρτημα Ρομά στο Μενίδι.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας υπενθύμισε τα μέτρα εντατικοποίησης της αστυνόμευσης στο Μενίδι που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, ενώ επισήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει εκτεταμένη αστυνομική επέμβαση σε περιοχές με πρόβλημα διακίνησης ναρκωτικών.

Παράλληλα το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο Παύλος Πολάκης, θα πραγματοποιήσει παρεμβάσεις για εμβολιασμό του τοπικού πληθυσμού Ρομά, αλλά και παρεμβάσεις με ειδική μέριμνα για τους χρήστες ουσιών με την παρουσία δύο κινητών μονάδων στην περιοχή του Μενιδίου, μία του ΚΕΕΛΠΝΟ και μία του ΟΚΑΝΑ. Ο κ. Πολάκης σημείωσε ότι σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής θα υπάρξει καθαρισμός του ρέματος Εσχατιάς και άλλων εστιών μόλυνσης στο Μενίδι.

Επιπλέον, ο υφυπουργος Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης προανήγγειλε αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού, δημιουργία αθλητικού κέντρου στην περιοχή και παρεμβάσεις σε αθλητικές υποδομές στις κοινότητες Ρομά.

Πρωτοβουλίες και κατά της παράνομης οπλοφορίας

Όπως ανέφερε ο Πάνος Σκουρλέτης, «υπάρχει ανάγκη, ανεξαρτήτως του πρόσφατου τραγικού γεγονότος (θάνατος 11χρονου από αδέσποτη σφαίρα), να αναλάβουμε πρωτοβουλίες κατά της παράνομης οπλοφορίας και αυτό δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή. Δεν μπορεί κανένας να παίρνει τον νόμο στα χέρια του, ούτε όταν έρχεται στο τσακίρ κέφι να παίρνει το κουμπούρι του και να το αδειάζει στον αέρα».