Πρωτοβουλία για τη σύσταση φορέα που θα αναλάβει τη λειτουργία του Μουσείου Καπνού Ξάνθης, όταν αυτό θα έχει αποπερατωθεί αναλαμβάνουν η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης, η ΣΕΚΕ και η ΣΕΚΑΠ. 

Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε στην ΠΕ Ξάνθης σύσκεψη των τριών πλευρών. Συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης, ο πρώην Υπουργός και Διευθύνων Σύμβουλος της ΣΕΚΕ Αλέξανδρος Κοντός, ο Πρόεδρος της ΣΕΚΕ Παναγιώτης Ταρενίδης, ο Γενικός Διευθυντής της ΣΕΚΑΠ Κωνσταντίνος Γαλανίδης και στελέχη της εταιρίας, ο Αντιπεριφερειάρχης αγροτικού τομέα Νίκος Εφραιμίδης, η Αντιδήμαρχος Ξάνθης Αλεξία Γκιρτζίκη,  στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών και της Νομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας.

Όπως ανέφερε ο Κ. Ζαγναφέρης οι μελέτες για την διαμόρφωση και ολοκλήρωση του Μουσείου, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, είναι έτοιμες και η υλοποίηση του έργου που είχε ξεκινήσει επί αειμνήστου Παυλίδη, έχει δρομολογηθεί και εξαρτάται από την ταχύτητα των διαδικασιών ΑΣΕΠ. “Χρειαζόμαστε φορείς για να τρέξουν το πρότζεκτ μετά την κατασκευή του μουσείου. Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τη ΣΕΚΕ και τον Αλέξανδρο Κοντό, για τον οποίο δεν χρειάζεται να πω κάτι, καθώς και τη ΣΕΚΑΠ με το Γενικό Διευθυντή της κ. Γαλανίδη.” είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης.

Παίρνοντας το λόγο ο  Αλέξανδρος Κοντός ευχαρίστησε τον Κ. Ζαγναφέρη για την πρωτοβουλία σε αυτή την κρίσιμη φάση προκειμένου η ΣΕΚΕ να συμβάλει στην υλοποίηση αυτού του έργου. “Η Ξάνθη είναι πόλη του καπνού και το άρωμά του είναι συνυφασμένο με τον τόπο. Και σήμερα ο καπνός συνεχίζει να είναι σημαντικός για την οικονομία, την κοινωνία και τη ζωή της περιοχής. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε στη διατήρηση της ιστορίας του καπνού στην Ξάνθη” είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει να έρχονται σε επαφή με αυτό τόσο οι επισκέπτες όσο, κυρίως, η νέα γενιά της περιοχής. “Προέχει η δημιουργία του φορέα όπου τον πρώτο λόγο έχει η Περιφέρεια” είπε και τόνισε ότι υπάρχει άριστο επίπεδο συνεργασίας με τον Γενικό Διευθυντή της ΣΕΚΑΠ με τον οποίο υπάρχει άριστη συνεργασία και εξήρε την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει από τις υπηρεσίες.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΣΕΚΑΠ τόνισε ότι για την περιοχή της Ξάνθης  ο Καπνός ήταν και συνεχίζει να είναι σημαντικός για την οικονομία και την κοινωνία. Το Μουσείο είναι απαραίτητο και πιστεύω ότι οι άνθρωποι του καπνού είναι αυτοί που έχουν την τεχνογνωσία” είπε μεταξύ άλλων ο Κ. Γαλανίδης που ανέφερε ότι στη δική του σκέψη το Μουσείο πρέπει να είναι όμορφη και να κεντρίζει το ενδιαφέρον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προεργασία καθώς και την πίστη του ότι η προσπάθεια θα πετύχει.