Μια ξεχωριστή εκδήλωση θα πραγματοποιήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αρχαίας Ελληνικής Λύρας της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, την καλλιτεχνική ομάδα «Σείκιλο» και την Οργανοποιία «Αναστάσιος» σε μία από τις μεγαλύτερες ημέρες του χρόνου.

17Την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017 στις 20.00 στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε  μουσικές συνθέσεις ορφικών ύμνων και άλλων μουσικών ακουσμάτων βασισμένων σε αρχαίες ελληνικές μελωδίες.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει έκθεση αρχαίων ελληνικών οργάνων και επιτραπέζιων παιχνιδιών της αρχαιότητας και θα γίνει εισαγωγική παρουσίαση από τον κ. Θανάση Μουσόπουλο.

Σε περίπτωση κακοκαιρίας η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων.

Το πρόγραμμα

Αρχαιολογικός Χώρος Αβδήρων, ώρα 20.00

Εισήγηση με τίτλο «Ρανίδες Ορφικής Αρμονίας στου Ήλιου τη Στάση» από τον κ. Θανάση Μουσόπουλο

Μουσική συναυλία
με τίτλο «Στη Γη του Ορφέα, εν όψει του Θερινού Ηλιοστασίου». Οι μαθητές του εργαστηρίου Αρχαίας Ελληνικής Λύρας της Φ.Ε.Ξ. θα παίξουν μουσικά αποσπάσματα και θα ακολουθήσουν μουσικές συνθέσεις ορφικών ύμνων και άλλων μουσικών ακουσμάτων βασισμένων σε αρχαίες ελληνικές μελωδίες από την καλλιτεχνική ομάδα «Σείκιλο», συνοδεία αρχαίας λύρας, πνευστών και άλλων ακουστικών οργάνων.

Οι μουσικοί είναι οι: Κουμαρτζής Δάνης, Κουμαρτζής Θοδωρής, Σαράτσης Γιώργος. Τα όργανα παρέχει η Οργανοποιία «Αναστάσιος», η οποία επί σειρά ετών έχει αφοσιωθεί στην όσο το δυνατόν πιστότερη ανακατασκευή των αρχαίων μουσικών οργάνων.

 

Έκθεση
αρχαίων ελληνικών οργάνων και επιτραπέζιων παιχνιδιών της αρχαιότητας.