Επικριτικός για τον τρόπο που λειτουργούν οι υπηρεσίες της πολεοδομίες σε ολόκληρη την χώρα αλλά και στην Ξάνθη, εμφανίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Ζαγναφέρης, ζητώντας την σύγκληση σύσκεψης με όλους τους εμπλεκόμενους για να βρεθούν λύσεις και να σταματήσει η ταλαιπωρία πολιτών αλλά και μηχανικών από την σημερινή κατάσταση.

O Κώστας Ζαγναφέρης σε δηλώσει του στο Κανάλι 6 ήταν επικριτικός για Δήμους, νομικό πλαίσιο και υπαλλήλους, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Οι υπηρεσίες πολεοδομίας πάντως, που παλιότερα ήταν επίζηλο απόκτημα για κάθε φορέα, με την τρομερή καθίζηση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης αλλά και τους μνημονιακούς περιορισμούς στις προσλήψεις που ισχύουν εδώ και χρόνια, έχουν αποψιλωθεί ουσιαστικά από προσωπικό . Το αποτέλεσμα ειναι να δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τον βασικό τους προορισμός.

Στην Ξάνθη λειτουργεί πλέον μόνο μία Πολεοδομία, αυτή του Μητροπολιτικού Δήμου της Ξάνθης, η οποία αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα προσωπικού.

Ανασύσταση παλαιών Πολεοδομιών προβλέπει Νομοσχέδιο

Την επανίδρυση των παλαιών «νομαρχιακών» πολεοδομιών, για όσους δήμους δεν έχουν καταφέρει να φτιάξουν δική τους πολεοδομία, προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Βουλή.

Φαίνεται πως επιστρέφουν, μετά από σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την αυθαίρετη δόμηση, οι υπηρεσίες πολεοδομίας από τους δήμους που δεν κατάφεραν να φτιάξουν τις δικές τους στις περιφερειακές ενότητες.

Ο λόγος της επιστροφής βρίσκεται στην επταετή καθυστέρηση, από την ψήφιση του Καλλικράτη, ίδρυσης των υπηρεσιών από τους περισσότερους δήμους με αποτέλεσμα τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση οικοδομικών αδειών ενώ δεν λείπουν και οι «παρεμβάσεις» των δημάρχων στο έργο των υπαλλήλων.

Πάντως ήδη έχουν αρχίσει από τους μηχανικούς δηλαδή που εργάζονται στον δημόσιο τομέα, οι πρώτες αντιδράσεις σε αυτή την πρωτοβουλία αφού όπως επισημαίνεται η μετακίνηση των υπηρεσιών από τους δήμους στις αντιπεριφέρειες, δεν θα δώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα αν δεν συνοδευτεί τόσο από την μηχανογραφική τους αναβάθμιση όσο και από νέες προσλήψεις προσωπικού