Άκαρπη ήταν η τριμερής συνάντηση που έγινε την Τρίτη στην Επιθεώρηση Εργασίας της Ξανθης μεταξύ του εκπαιδευτικού Χότσικα Νιχάτ και των Ομοσπονδιών Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ και ΣΙΕΛΒΕ (της οποίας είναι και Αντιπρόεδρος) και του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου Ξάνθης για την πολύκροτη υπόθεση της απασχόλησής του στο σχολείο.

Η πλευρά του εκπαιδευτικού,  ο οποίος μπήκε στην τάξη μετά τις δικαστικές αποφάσεις, κατηγορεί την ιδιοκτησία ότι είχε προαποφασίσει να είναι αδιάλλακτη και δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στη συνέχεια ο Γ.Γ. της ΣΙΕΛΒΕ  Δ. Σελέκος ανέφερε ότι η προσπάθεια ήταν συμφιλιωτική αλλά δεν υπήρχε περιθώριο συνεννόησης.

Όπως είπε, ο Χ.Νιχάτ έχει επιστρέψει και ασκεί τα καθήκοντά του με δικαστική απόφαση αλλά δεν αμείβεται κατηγορώντας την εργοδοσία για προσπάθεια ηθικής και οικονομικής εξόντωσης. Σύμφωνα με τον Δ. Σελέκο υπάρχει σαφής παραβίαση των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων του εκπαιδευτικού, για την οποία έχει διαταχθεί ΕΔΕ από τα όργανα της Εκπαίδευσης και εκτιμά ότι θα αποτελέσει αντικείμενο πειθαρχικού ελέγχου για το σχολείο.

Δριμεία αντίδραση στη Μήνυση – Ανακοίνωση ΟΙΕΛΕ

Λίγη ώρα αργότερα και μόλις έγινε γνωστή η μήνυση του σχολείου σε βάρος των Δ. Παντή και Γ. Παπαθανασίου, η ΟΙΕΛΕ εξέδωσε ανακοίνωσε σε σκληρό τόνο και απέστειλε σχετική επιστολή στο Υπ. Παιδείας.

Αναλυτικά:

Ωμή και κυνική ενέργεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας εκ μέρους της ιδιοκτησίας του ιδιωτικού μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης. Μηνύουν το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Γ. Παντή και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης Γ. Παπαθανασίου, επειδή ζητούν το αυτονόητο. Τον πειθαρχικό έλεγχο του σχολείου, καθώς επιμένει στην παράνομη εκδίωξη του εκπαιδευτικού Χότσικα Νιχάτ, παρά το γεγονός ότι η απόλυσή του κηρύχθηκε άκυρη από αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο του Υπουργείου Παιδείας!

Αφορμή για την πρωτοφανή ενέργεια του σχολείου το έγγραφο-καταπέλτης του Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας που εξεδόθη την 28/4. Στο έγγραφο αυτό αναλύονται τα σημεία της νομοθεσίας όπου αναφέρεται ρητά πως η απόλυση ιδιωτικού εκπαιδευτικού είναι νόμιμη μόνο εάν λάβει χώρα με πράξη του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης και ότι οποιαδήποτε άλλη μορφή απόλυσης είναι παράνομη και επιφέρει πειθαρχικές κυρώσεις. Θυμίζουμε ότι η ιδιοκτησία του Ιδιωτικού Μειονοτικού Σχολείου Ξάνθης κατήγγειλε παρανόμως τη σύμβασή του τον Οκτώβριο του 2016 με το αιτιολογικό των ιδεολογικών και θρησκευτικών φρονημάτων (!) του συναδέλφου μας, επαναφέροντας έτσι πρακτικές εκπαιδευτικού Μεσαίωνα που η χώρα είχε να δει από την περίοδο της Χούντας! Όπως ήταν φυσικό, το Δεκέμβριο του 2016 το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο απέρριψε την καταγγελία και ζητήθηκε η άμεση επιστροφή του εκπαιδευτικού στην τάξη. Ωστόσο η Οδύσσεια του Νιχάτ δεν έχει ολοκληρωθεί με τον εκπαιδευτικό να είναι μάλιστα 9 μήνες απλήρωτος, λόγος για τον οποίο συνέρχεται σήμερα τριμερής επιτροπή στην Επιθεώρηση Εργασίας Ξάνθης.

Η πράξη αυτή του σχολείου ξεπερνά τα όρια μιας απλής νομικής διαμάχης ανάμεσα σε έναν φορέα και την επίσημη πολιτεία. Λαμβάνει χαρακτηριστικά ακραίας σύγκρουσης με ένα ιδιωτικό σχολείο να δοκιμάζει τις αντοχές του Κράτους, όχι μόνο μη συμμορφούμενο με επίσημη απόφασή του, αλλά επιπλέον διώκοντας νομικά τους εκπροσώπους της πολιτείας που επιχειρούν να εφαρμόσουν τη νομιμότητα! Η τακτική του σχολείου ενέχει οσμή παρέμβασης από παραθεσμικούς πολιτικο επιχειρηματικούς κύκλους που επιδιώκουν την επαναφορά καθεστώτος ασυδοσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και μια τέτοια εξαιρετικά ευαίσθητη απόφαση για να επιτύχουν το στόχο τους.

Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα επιστολή  προς τον Υπουργό Παιδείας ζητώντας να τηρηθούν αυστηρά οι αποφάσεις της πολιτείας και να δοθεί ένα σκληρό μάθημα σε όσους αμφισβητούν νόμους και θεσμούς παραβιάζοντας ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες. Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι την οριστική δικαίωση του Νιχάτ που θα είναι δικαίωση για ολόκληρο τον κλάδο μας.