Τις τελευταίες μέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, σύμφωνα με καταγγελίες αλλά και με βάση σχετική ανακοίνωσή που εξέδωσε η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, «άνδρες των ελληνικών αρχών με καλυμμένα τα πρόσωπά τους επαναπροωθούν στην Τουρκία ανθρώπους που πέρασαν στην Ελλάδα, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα έγγραφα, ζητώντας άσυλο, καθώς το τουρκικό καθεστώς τους έχει αφαιρέσει τα διαβατήρια».

Ανησυχία από την Ύπατη Αρμοστεία  

Σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αναφέρει:

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες αναφορές σχετικά με επιστροφές και επαναπροωθήσεις που φέρονται να λαμβάνουν χώρα στα χερσαία σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Τέτοιου είδους ισχυρισμοί για άτυπες αναγκαστικές επιστροφές έχουν καταγραφεί ξανά στο παρελθόν και είναι ζωτικής σημασίας να τους διερευνήσουν διεξοδικά οι ελληνικές αρχές», δήλωσε ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Philippe Leclerc. «Εάν επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για εξαιρετικά ανησυχητικά γεγονότα. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να αναζητά και να απολαμβάνει άσυλο και αυτό συνιστά ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα», πρόσθεσε.

Η Υ.Α. έχει εγείρει το ζήτημα αυτό στις ελληνικές αρχές, καλώντας επίσης για τη λήψη προληπτικών μέτρων ενάντια στις πρακτικές αυτές, συμπεριλαμβανομένων σαφών κανόνων για τις διαδικασίες στα σύνορα, ανεξάρτητων μηχανισμών παρακολούθησης και ενισχυμένων εσωτερικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Η Υ.Α. υπογραμμίζει την υποχρέωση των κρατών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου να παρέχουν σε όλους τους αιτούντες άσυλο πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και προστασία απέναντι στην επαναπροώθηση ή την άτυπη αναγκαστική επιστροφή.

Στο θέμα επανέρχεται με κεντρικό του άρθρο το tvxs.gr που αναφέρει:

Ελληνικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων γνωρίζουν για την πρακτική αυτή και έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο, πρώην ανταποκριτή του καναλιού Zaman, Selcuk Gultasli, που ήρθε σε επικοινωνία με το Tvxs.gr, για τους ανθρώπους που επαναπροωθούνται «εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης και κρατούνται αμέσως μόλις περάσουν στην τουρκική πλευρά».

 «Η στάση της Ελλάδας άλλαξε αφότου ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τους Προέδρους Τουσκ και Γιούνκερ τον περασμένο μήνα, και έγινε λιγότερο ανεκτική προς όσους προσπαθούν να διαφύγουν από την Τουρκία», σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Δεν πρόκειται πάντως για μεμονωμένο περιστατικό καθώς πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας καταγγελία της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που ανέφερε πως καταγράφηκε βίαιη επαναπροώθηση τουρκικής οικογένειας με τέσσερα παιδιά και ακόμη τριών αντρών.

Από τις οργανώσεις εκτιμάται πως πρόκειται για άτομα που συνδέονται με τις διώξεις που έχει ξεκινήσει ο Ερντογάν στην Τουρκία από το αποτυχημένο πραξικόπημα πέρυσι τον Ιούλιο μέχρι και σήμερα. Σημειώνεται ότι το κανάλι Zaman, στο οποίο εργαζόταν ο καταγγέλων, είχε απαγορευτεί στην Τουρκία μετά τον περασμένο Ιούλιο.

tvxs.gr