Με αφορμή την εμφάνιση κρούσματος Ευλογιάς των προβάτων στην Ευρωπαϊκή Τουρκία, σε απόσταση μόλις 14km από τα σύνορα της Π.Ε Έβρου και έχοντας υπόψη τις καταστροφικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφία και την οικονομία της περιοχής της προηγούμενης επιζωοτίας (έτη 2013 έως 2015), η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας παρακαλεί τους  κτηνοτρόφους και όλους τους εμπλεκομένους να προσέχουν τα παρακάτω:

Ι. Ύποπτα Συμπτώματα

  1. Δερματικές αλλοιώσεις (κοκκινίλες, σπυράκια, έκκριμα και οζίδια), στην επιφάνεια του θώρακα, της

κοιλιάς, στις μασχάλες,  κάτω από την ουρά καθώς στο πρόσωπο και στο στόμα

  1. Άνοδος θερμοκρασίας(μέχρι 40β C) και επιδείνωση της γενικής κατάστασης του ζώου .

ΙΙ. Μέτρα Βιοασφάλειας στις Εκμεταλλεύσεις

  1. Να αποφεύγεται ή και να απαγορεύεται η είσοδος στην εκτροφή ατόμων, οχημάτων και εργαλείων ξένων προς την εκμετάλλευση, ιδιαίτερα αν προέρχονται από  άλλη εκμετάλλευση αιγοπροβάτων η συνδέονται με κάποιο τρόπο με την Τουρκία.
  2. Τα οχήματα των γαλακτοβιομηχανιών που περισυλλέγουν τα γάλα, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά φορητή συσκευή απολύμανσης(όχι μικρότερη των 10-12λίτρων) και να απολυμαίνουν τα βυτιοφόρα οχήματα κάθε φορά που εισέρχονται και εξέρχονται από μια εκμετάλλευση αιγοπροβάτων.
  3. Προτείνεται η κατασκευή απολυμαντικής τάφρου και η τοποθέτηση μόνιμης ψεκαστικής συσκευής στην είσοδο της εκμετάλλευσης, εάν αυτό είναι εφικτό.
  4. Τα οχήματα εμπόρων ζώντων ζώων απαγορεύεται να εισέρχονται στις εκμεταλλεύσεις, σταθμεύουν μακριά από αυτές και ο κτηνοτρόφος μεταφέρει με το δικό του όχημα στο σημείο φόρτωσης τα ζώα που πρόκειται να πουληθούν.
  5. Οι Κτηνίατροι , οι κάτοχοι και οι εργάτες των εκμεταλλεύσεων που επισκέπτονται την εκτροφή  χρησιμοποιούν υποχρεωτικά φόρμες, ποδονάρια, γάντια μιας χρήσης, μέσα απολύμανσης των οχημάτων και λοιπών υλικών,  
  6. Επίσκεψη Κτηνιάτρου σε ύποπτη εκμετάλλευση σημαίνει την διακοπή της διερεύνησης από μέρους του Κάθε εμφάνιση
  7. Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων συμπτωμάτων ειδοποιούνται άμεσα οι τοπικές Κτηνιατρικές αρχές.

ΙΙΙ. Ζώνη Αυξημένης Επαγρύπνησης

Στην Π.Ε Έβρου δημιουργείται κατά μήκος των Ελληνοτουρκικών συνόρων, Ζώνη Αυξημένης Επαγρύπνησης, πλάτους 10km,  στην οποία ισχύουν τα ακόλουθα:

  1. Καταγραφή των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων και του πληθυσμού τους
  2. Εβδομαδιαία ή δισεβδομαδιαία κλινική εξέταση των εκμεταλλεύσεων αιγοπροβάτων ανάλογα με τον κίνδυνο
  3. Όλα τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν από την «Ζώνη» προς άλλες περιοχές της Π.Ε Έβρου, της Περιφέρειας ή της χώρας θα πρέπει πρώτα να εξετάζονται κλινικά και αφού αποκλείεται κάθε υπόνοια παρουσίας της Ευλογιάς, εκδίδεται το σχετικό έγγραφο κυκλοφορίας
  4. Απαγορεύεται η βόσκηση σε βοσκοτόπους πλησίον του ποταμού Έβρου
  5. IV. Γενικές Πληροφορίες
  6. Η Ευλογιά των αιγοπροβάτων δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο ή σε άλλα είδη ζώων.
  7. Τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (γάλα , κρέας κλπ) είναι απολύτως ασφαλή, εφόσον υφίστανται την συνηθισμένη θερμική επεξεργασία (παστερίωση, βρασμό, καλό ψήσιμο κλπ) που βέβαια δεν αφορά την προστασία από την Ευλογιά,  αλλά από νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο(Μελιταίος, Φυματίωση, κ.λ.π,)
  8. Παρακαλείται το κοινό να αποφεύγει τυχόν επισκέψεις σε αιγοπροβατοτροφικές μονάδες την περίοδο αυτή

Τέλος υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά πως η αντιμετώπιση της Ευλογιάς δεν είναι μόνο θέμα των Τμημάτων Κτηνιατρικής αλλά του συνόλου των Κτηνοτρόφων, Υπηρεσιών και φορέων της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., όπως Δήμοι. Υπηρεσίες, Αστυνομία, Πυροσβεστική κλπ,  και πως η έγκαιρη και από κάθε άποψη πλήρης προετοιμασία και η συνδρομή όλων είναι προϋπόθεση για την αποτροπή εισόδου του νοσήματος στην περιοχή ή την αντιμετώπισή του  εάν αυτό εμφανιστεί

Για περισσότερες πληροφορίες  παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται σε επαφή με τα Αγροτικά Κτηνιατρεία της Περιοχής τους

Ανακοίνωση Τοπείρου 

Σε ανακοίνωσή του ο εντεταλμένος Σύμβουλος για το θέμα στο Δήμο Τοπείρου Α. Λουκμακιάς, αναφέρει:

 Φίλε κτηνοτρόφε,

      Όπως γνωρίζεις, η περιοχή της Ξάνθης καθώς και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κατά τα έτη 2013-2014-2015, είχαν πληγεί, από το νόσημα της Ευλογιάς  των αιγοπροβάτων με τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις, τις περισσότερες εκ των οποίων τις έχεις βιώσει εσύ προσωπικά με οδυνηρό τρόπο.

            Χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε την περιοχή μας από την επανεμφάνιση του νοσήματος γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος να καταστραφεί ζωικό κεφάλαιο που μόλις πρόσφατα ανασυστάθηκε.

Παρακαλούμε λοιπόν, προκειμένου να προφυλάξεις το κοπάδι σου και να προστατέψεις την περιουσία σου και το εισόδημά σου φρόντισε να τηρήσεις σχολαστικά τις παρακάτω οδηγίες:

  1. Να παρακολουθείς τα ζώα σου καθημερινά για την εμφάνιση τυχόν ύποπτων συμπτωμάτων, όπως δερματικές αλλοιώσεις (κοκκινίλες, σπυράκια, έκκριμα και οζίδια, στην επιφάνεια του θώρακα και της κοιλιάς, στις μασχάλες και κάτω από την ουρά, καθώς και στο πρόσωπο, γύρω από το στόμα) ή επιδείνωση της γενικής κατάστασης της υγείας τους. Αν παρατηρήσεις κάτι από τα παραπάνω, επικοινώνησε άμεσα, με το Κτηνιατρικό Κέντρο της περιοχής σου και ενημέρωσε τον υπεύθυνο κτηνίατρο.
  2. Να μην επιτρέπεις την είσοδο στην εκτροφή σου σε άτομα που δεν έχουν δουλειά σ’ αυτήν, παρά μόνο στο προσωπικό που εργάζεται εκεί και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία.
  3. Να μη φέρνεις το κοπάδι σου σε επαφή με άλλα κοπάδια και προπαντός μην ανταλλάζεις και μη δανείζεις αρσενικά ζώα για ζευγάρωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μετάδοση του ιού της Ευλογιάς είναι άμεση.
  4. Να απαιτείς από το όχημα-βυτίο παραλαβής γάλακτος, την υποχρεωτική απολύμανσή του κατά την είσοδο και έξοδο από την εκτροφή σου, με ψεκαστήρα, τον οποίο είναι υποχρεωμένο να μεταφέρει μαζί του, στα δρομολόγια που εκτελεί.
  5. Φρόντισε να μην κάνεις άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά αν είσαι κοντά σε περιοχή με κρούσματα Ευλογιάς. Κάθε περιττή μετακίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία διασποράς και μετάδοσης της ασθένειας.
  6. Μη δανείζεσαι και μη δανείζεις αυτόν τον καιρό, γεωργικά μηχανήματα, εργαλεία, ζωοτροφές, ή οποιοδήποτε άλλο κτηνοτροφικό εξοπλισμό, από συνάδελφο κτηνοτρόφο που διατηρεί αιγοπρόβατα.
  7. Προμηθεύσου κι εσύ κάποιο εγκεκριμένο απολυμαντικό καθώς και φορητή συσκευή απολύμανσης και απολύμαινε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα εργαλεία σου και τους χώρους της εγκατάστασής σου. Αν οι εγκαταστάσεις σου το επιτρέπουν, κατασκεύασε απολυμαντική τάφρο στην είσοδό της για την απολύμανση των οχημάτων που είναι αναγκαίο να εισέρχονται στη εκτροφή σου. πάντα ακολουθώντας σχολαστικά τις οδηγίες χρήσης του απολυμαντικού.
  8. Μην επιτρέπεις οχήματα εμπόρων ζώντων ζώων να εισέρχονται στην εκτροφή σου αλλά αυτά να σταθμεύουν μακριά από αυτήν και εσύ με δικό σου όχημα να μεταφέρεις τα ζώα σου προκειμένου αυτά να φορτωθούν.

Η συνεργασία σου με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είναι σημαντική, απαραίτητη και προς όφελος όλων.

Είμαστε στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε πληροφορία ή συνδρομή.