Μισός αιώνας συμπληρώνεται από την διάλυση του Ορφέα Ξάνθης, που άνοιξε τον δρόμο για την ίδρυση του ΑΟΞ. Τρεις ημέρες πριν είχε διαλυθεί και η άλλη μεγάλη ομάδα της πόλης, η Ασπίδα. Ήταν μια ετσιθελική απόφαση της Χούντας, που έμελλε ωστόσο να δημιουργήσει το πιο επιτυχημένο σωματείο της Θράκης, τουλάχιστον στο ποδόσφαιρο.

Δεν είχαν καν συμπληρωθεί δύο μήνες από την κατάλυση του πολιτεύματος και την εγκαθίδρυση στρατιωτικής δικτατορίας και ήδη τέθηκε από εκείνο το καλοκαίρι το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων στην λογική «κάθε μεγάλη πόλη και μια ομάδα». Στο πλαίσιο αυτό οδηγήθηκαν σε υποχρεωτική συγχώνευση τα ιστορικά σωματεία σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Στην Ξάνθη, αυτά ήταν ο Ορφέας που είχε ιστορία από το μακρινό 1903, πολύ πριν δηλαδή η Ξάνθη γίνει Ελληνική, και η Ασπίδα που είχε ιδρυθεί το 1922, λίγο μετά την ενσωμάτωση της πόλης στον εθνικό ελληνικό κορμό.

«Οι ανάγκες της εποχής, η αλλαγή πλεύσης των διοικούντων των δύο σωματείων και το γεγονός πως την πόλη της Ξάνθης θα έπρεπε να εκπροσωπεί μια δυνατή ομάδα που να είναι ικανή να πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα γέννησαν τον Αθλητικό Όμιλο Ξάνθης το 1967», επισημαίνεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ξάνθης, χωρίς να αναφέρονται πολλές λεπτομέρειες στην ουσία των αναγκών της εποχής και στους λόγους που έπρεπε την πόλη να εκπροσωπεί μια δυνατή ομάδα – και όχι δύο.

Ένας αστικός μύθος αναφέρει μάλιστα ότι στο νέο όνομα το «Αθλητικός Όμιλος» που συνόδευσε το Ξάνθη στον νέο σύλλογο επελέγη για να προστεθούν στο αρκτικόλεξο ΑΟΞ και τα αρχικά των δύο ιδρυτικών σωματείων: της Ασπίδας και του Ορφέα (Aσπίδα + Ορφέας + Ξάνθη = ΑΟΞ = Αθλητικός Όμιλος Ξάνθης). Μάλιστα, η νέα ομάδα που δημιουργήθηκε έπαιξε κατευθείαν στην τότε Β’ Εθνική, η οποία χωριζόταν με γεωγραφικά κριτήρια σε αρκετούς ομίλους, στην λογική της Χούντας για ένα δυνατό πρωτάθλημα όπου κάθε πόλη θα εκπροσωπείται από μια ισχυρή ομάδα.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο thrakisports.gr