Το περιστατικό με το ΙΧ που κατέληξε μέσα στο mariposa, ευτυχώς δεν είχε ανθρώπινα θύματα ή τραυματισμούς για να γίνει η πόλη της Ξάνθης περίγελος πανελλαδικά. Ήταν το πολλοστό μιας σειράς περιστατικών ασυδοσίας των οδηγών μέσα στον πεζόδρομο της Εθνικής και ανέδειξε ένα πρόβλημα γνωστό για το οποίο έχουν υπάρξει και διαπληκτισμοί στο παρελθόν. Το θέμα είναι ότι κάποιοι κινούνται στις δύο οδούς με το ΙΧ συστηματικά (με εξαίρεση όσους έχουν ιδιόκτητα πάρκινγκ) και παρκάρουν επίσης συστηματικά ενώ το περιστατικό αυτό δεν θα είναι το τελευταίο.

Και επειδή κάποια πράγματα τα έχουμε καταγράψει εγκαίρως πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το τμήμα της πλατείας πίσω από το ρολόι, λίγα μέτρα από το Δημαρχείο της πόλης και άρα με μια σιωπηλή συγκατάθεση (ίσως και ενεργητική με την κατάργηση της μπάρας) έχει μετατραπεί εδώ και μήνες σε κανονικό δρόμο που ενώνει τη Βασ. Κωνσταντίνου με τη Μ. Γεωργίου για όσους έξυπνους βαριούνται να κινούνται κανονικά. Πιο κεντρικό σημείο με περισσότερο κόσμο δεν έχει η πόλη. Κι όμως κάποιοι τον έχουν μετατρέψει σε δρόμο και προσφάτως και πάρκινγκ !

Αναγνώστες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι για τρίτη φορά σε ένα χρόνο τα σχολεία παρέμειναν κλειστά την Τετάρτη λόγω Γενικής Συνέλευσης των Εκπαιδευτικών. Πράγματι στην Παιδεία, παρά την κεφαλαιώδη συνεισφορά των εκπαιδευτικών στην καλλιέργεια των νέων γενεών και τον άδικο πόλεμο που κατά καιρούς δέχονται, έχουν επιβιώσει και κάποιες στρεβλώσεις από περασμένες δεκαετίες, όπως η αποχή από τα καθήκοντα λόγω συνδικαλιστικών υποχρεώσεων, που αποτελεί αντικείμενο και εσωτερικών τριβών.

Όμως δεν χρειάζονται αφορισμοί και εύπεπτη κριτική. Είναι ζήτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας, των συνδικαλιστικών οργάνων και των γονέων (που οφείλουν να αντιλαμβάνονται με σοβαρότητα την ευθύνη τους μέσα στο σχολικό περιβάλλον με διακριτούς ρόλους) να βρουν τον τρόπο που δεν θα αποτρέπει παράπονα και παρανοήσεις. Λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι πέρα από το καλό Δημόσιο Σχολείο, οι υπόλοιπες κοινωνικές δομές είναι σε σοβαρή υστέρηση, ακόμη και πριν από τα μνημόνια.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που αναζητείται είναι να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκομένων και να αποκλειστεί ο κίνδυνος να υποτιμήσει κάποιος τον κεφαλαιώδη ρόλο του εκπαιδευτικού. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόσφατα η μητέρα του Γιάννη Αντετοκούμπο, όταν ρωτήθηκε γιατί η οικογένειά της διάλεξε κάποτε την Ελλάδα για νέα της πατρίδα,  απάντησε ότι ήταν η εκπαίδευση και οι καλοί δάσκαλοι της χώρας, σημειώνοντας ότι είναι ευτυχισμένη για την ανατροφή που είχαν τα παιδιά της…

Αν και το σχόλιό μας στη στήλη της Τρίτης για την ανακοίνωση της Μητρόπολης σχετικά με τα θαύματα, τις υπερβολές των πιστών και το Διαφωτισμό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολύ προχωρημένο και ίσως θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει εαυτόν θιγμένο, εντούτοις μας ικανοποιεί ιδιαίτερα ότι η ευαρέσκεια εκφράστηκε από εκκλησιαστικούς παράγοντες στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό εξηγεί και πολλά μάλλον…