Ιστορική ημέρα είναι η σημερινή που ξημερώνει για την Ξάνθη μα και ολόκληρη την Θράκη, μια και σαν σήμερα στις 7 Ιουνίου του 1967 πέφτουν οι υπογραφές και ξεκινά το μαγικό ταξίδι του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης, που ξεκίνησε ως ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των δύο «κολοσσών» της πόλης Ορφέα και Ασπίδα και φτάνει σήμερα με την συμπλήρωση μισού αιώνα ζωής να αποτελεί μια απο τις λίγες ομάδες στην Ελλάδα με τόσα πολλά χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στην Α’ Εθνική, αναφέρει ο Νεκτάριος Αμποβιανίδης.

Σαν σήμερα λοιπόν στις 7 Ιουνίου του 1967 ορίζεται διοίκηση διορισμένη απο το τότε καθεστώς να τρέξει την μεγάλη και ιστορική ένωση των δύο πολύ μεγάλων ομάδων της πόλης του Ορφέα και της Ασπίδας που μεσουρανούσαν εκείνη την εποχή με μεγάλες μάχες μεταξύ τους που ξεσήκωναν και συγκινούσαν το πλήθος. Οι ανάγκες όμως της τότε εποχής και το όνειρο της δημιουργίας μια ενωμένης ισχυρής ομάδας έκανε τους διοικούντες των δύο μεγάλων «εχθρών», υπήρχε και ταξική διαφορά άλλωστε, να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να προχωρήσουν στη δημιουργία του Αθλητικού Ομίλου Ξάνθης.

Ποιος να το περίμενε το μακρινό 1967 όταν ο ΑΟΞ θα αποτελούσε το καμάρι της Θράκης, η «Βασίλισσα της Θράκης» όπως την αποκαλούσαν οι παλαιότεροι, και ακόμα και σήμερα όχι μόνο θα υπάρχει αλλά θα συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής ευρισκόμενοι επί 29 συναπτά έτη στην μεγάλη κατηγορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου έχοντας και πέντε Ευρωπαϊκές παρουσίες αλλά και συμμετοχή στο μεγάλο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Μπορεί κανείς να γράψει τόμους για την ιστορία του μεγάλου ΑΟΞ, της ομάδας που τα τρία αρχικά της ακόμα και σήμερα συγκινούν, για ανθρώπους που έχουν ματώσει για αυτή την ομάδα, παράγοντες, παίκτες, προπονητές και φυσικά τους φίλαθλους της, αυτούς που αυτά τα 50 χρόνια ιστορίας ήταν πάντα εκεί για την ομάδα για την πόλη για τον Δημόκριτο που πάντα βρίσκεται εκεί στο αριστερό άκρο της φανέλα ακριβώς πάνω στην καρδιά.

Άλλωστε και οι φωτογραφίες που επιλέξαμε για να συνθέσουμε αυτή την ξεχωριστή επέτειο είναι σημαδιακές, αριστερά το πλέον χαρακτηριστικό μνημείο της πόλης το ρολόι της κεντρικής πλατείας, στο κέντρο πάνω απο τα πρώτα σήματα της ομάδας ο Δημόκριτος με έντονο κόκκινο και κάτω του με κεφαλαία το όνομα της πόλης, και δίπλα του το σήμερα το σήμα που έχει ο ΑΟΞ. Ενώ ακριβώς απο κάτω βλέπεται την πρώτη ομάδα του ΑΟΞ απο το πρώτο επίσημο παιχνίδι που έδωσε η ομάδα στα πλαίσια των εορτασμών των ελευθερίων της Ξάνθης κόντρα στην Εθνική Ενόπλων.

Θα κλείσουμε την πρώτη μας αναφορά, θα ακολουθήσουν αρκετές ακόμα καθώς μιλάμε για μια ιστορική επέτειο για το Θρακιώτικο αθλητισμό, με ένα γνωστό σύνθημα των Ελληνικών γηπέδων, που ταιριάζει γάντι στην σημερινή ιστορική ημέρα για τον τεράστιο ΑΟΞ. «Χρόνια πολλά αγάπη μου γλυκιά και στα 100 θα μαι πάλι εδώ να σου τραγουδώ»

Πηγή: sportsaddict