Δεν είχαμε καμιά αμφιβολία ότι η Μητρόπολη Ξάνθης διαθέτει μεγαλύτερη σοβαρότητα από πολλούς διακινητές ιστοριών με θαύματα κλπ και η ανακοίνωσή της για τη διαγραφή των σχετικών αναρτήσεων ήταν άλλη μια απόδειξη για αυτό. Βέβαια, αν κάποιος μελετά τα πρωτοσέλιδα και την επικαιρότητα καθημερινά,  αντιλαμβάνεται ότι 330 χρόνια μετά το διαφωτισμό, η Ελλάδα έχει κάποια ζητήματα άλυτα ενώ η Μητρόπολη είναι πολύ πιο μπροστά…

Το ζήτημα της πίστης του καθενός είναι μια ευαίσθητη και απολύτως προσωπική υπόθεση και είτε κανείς τη συμμερίζεται, είτε όχι, είναι υποχρεωμένος να τη σέβεται απόλυτα και χωρίς αστερίσκους. Όμως με την υπερβολή και την υπερπροβολή, ειδικά σε θέματα υγείας, τα όρια ξεπερνιούνται. Διαφορετικά το ΕΚΑΒ δεν θα μετέφερε τους ασθενείς στα Επείγοντα και τις Εντατικές αλλά σε μοναστήρια και ενορίες. Τα δε “θαύματα” που συνεχίζουν να βρίσκονται στο site, όπως η… μετάθεση νοσηλεύτριας στο Νοσοκομείο, καλύτερα να μην σχολιαστούν περαιτέρω.  Για αυτό ο καθένας πρέπει να εκτιμά και να ορίζει κάθε υπόθεση θρησκευτικής πίστης μέσα από τη δική του εσωτερική διαδικασία.

Δεν είχαν ικανοποιητική συμμετοχή είχαν οι κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν Περιφέρεια και Δήμοι ενάντια στην προσθήκη νέων σταθμών διοδίων και αυτό έχει εξήγηση. Αναγνώστης μας θύμισε ότι την περίοδο που κινήσεις πολιτών διαμαρτύρονταν το 2010 και 2011, τα δελτία Ειδήσεων των “Μεγάλων Καναλιών” (που κατά σύμπτωση κατείχαν οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων) καθώς και το σύνολο του παλιού πολιτικού συστήματος χαρακτήριζε τους πολίτες των κινητοποιήσεων “τζαμπατζήδες των διοδίων”.

Τελικά τα χρόνια πέρασαν και έτσι οι αυτοδιοικητικοί και οι πολιτικοί όλων των κομμάτων προσχώρησαν και αυτοί στο κίνημα των “τζαμπατζήδων”. Και αυτό είναι θετικό φυσικά γιατί τόσο πριν όσο και τώρα, τα διόδια είναι υπερβολικά και στραγγαλίζουν τις κοινωνίες. Το αρνητικό είναι ότι οι πολίτες είναι τώρα απαθείς και δεν διεκδικούν το δίκιο τους.

Σοβαρό είναι το ζήτημα των υποχρεωτικών επαναπροωθήσεων που καταγγέλλεται  από την ΕΕΔΑ ότι γίνονται στον Έβρο με όσους Τούρκους πολίτες περνάνε και ζητούν πολιτικό άσυλο και έχει πολύ σοβαρές προεκτάσεις σε μια σειρά από ζητήματα. Πολύ περισσότερο όταν εμπλέκονται δημοσιογράφοι, που στη συνέχεια φυλακίζονται στη γείτονα χώρα.

Όταν μια χώρα σαν την Ελλάδα υπερηφανεύεται ότι διαθέτει ευρωπαϊκές αξίες και κουλτούρα δικαίου για να τις αντιδιαστείλει με αυτές των εξ ανατολών γειτόνων της, πρέπει να έχει το θάρρος να το αποδεικνύει στην πράξη και όχι να “ξεφορτώνεται” το πρόβλημα, νύχτα, μέσα στο ποτάμι… Και αυτό αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις γιατί φαίνεται πως ομονοούν.

Mέσα στην υπερβολή του ο νεοέλληνας, αρχίζει να γίνεται αγγλοσάξονας και να επιδοκιμάζει μόνο τον πρώτο ενώ για τον δεύτερο σιωπή (εκτός αν είναι το παιδί του…) Κάπως έτσι αρκετοί σώπασαν όταν η Θρακιώτισσα Κική Τσαλκαδήμη δεν κατάφερε να φτάσει  στην κορυφή του Έβερεστ για λίγα μέτρα και λόγω θυελλωδών ανέμων, παρότι ήταν πολύ κοντά με τον Μάικ Ευμορφίδη αλλά διάλεξε διαφορετική διαδρομή. Έτσι υποτιμήθηκε το γεγονός ότι μια κοπέλα έφτασε μέχρι εκεί, λες και είναι κάτι ασήμαντο αυτό που κατάφερε. Η ίδια έγραψε  όταν ολοκλήρωσε την τεράστια προσπάθεια.