Ο κινηματογράφος των δημιουργών

ΤΡΙΤΗ  6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017 

[21.00] ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

Αφιέρωμα  στον Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι

Ο Alejandro Jodorowsky γεννήθηκε στην Τοκοπίλλα της Χιλής το 1929, από Εβραίους γονείς Ρωσικής καταγωγής. Άρχισε την κινηματογραφική του σταδιοδρομία στο Μεξικό, με χαρακτηριστικές δημιουργίες όπως η ταινία “Ο Τυφλοπόντικας” (El Topo, 1970) και “Το Ιερό Βουνό” (La montaña sagrada, 1973). Απορρίπτοντας συμβατικές μορφές αφήγησης και κινηματογραφικών κλισέ, ο Γιοντορόφσκι καλεί τον θεατή να αφεθεί ελεύθερος από τα δεσμά της λογικής και των πρέπει. Να περιφρονήσει τις καλλιτεχνικές του συμβάσεις και να ταξιδέψει μαζί με τον δημιουργό στο μοναδικό του εικονοκλαστικό σύμπαν.

Οι ταινίες του, ένα αμάλγαμα παραισθησιογόνου σουρεαλισμού, με θρησκευτικές, σχεδόν μυστικιστικές αναφορές,  καθηλώνουν τον θεατή χάρη στην τελειότητα τους.

 

Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες  στο Μουσείο

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

[21.00] ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης  & της ΦΕΞ  οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β΄θμιας Εκπαίδευσης.  Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες  πληροφορίες  στο  http://elmexanthis.blogspot.gr/  και στα τηλ 25410 25421- 6932451755

 

Χάρτινες και μουσικές πόλεις

Η Λέσχη Ανάγνωσης και η ομάδα δημιουργικής γραφής της ΦΕΞ σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Πυργελή οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο κι όχι μόνο… Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις με συγγραφείς, προβολές και αφιερώματα. Είσοδος ελεύθερη

 

Ι. Βιβλιοπαρουσίαση: «Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις» του Σταύρου Τζίμα   

ΣΑΒΒΑΤΟ 10  ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

[19.00]  ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και οι  εκδόσεις Επίκεντρο  σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Τζίμα:

«Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις»

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Σαμή Καραμπουγιούκογλου, δημοσιογράφος,  Γιάννης Σιδηρόπουλος, δημοσιογράφος και ο συγγραφέας, Σταύρος Τζίμας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον συγγραφέα για την σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια.