Απαντήσεις μετά τις αντιδράσεις για την παρουσία του στα εγκαίνια της SELECTA δίνει με γραπτή του δήλωση ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος.

Μετά την κατηγορία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Φώτη Καραλίδη ότι είχε ψηφίσει αρνητικά για την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης για τη δημιουργία της νέας μονάδας καθώς και του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Τάκη Εμμανουηλίδη με αντίστοιχο περιεχόμενο, ο Περιφερειάρχης διένειμε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει:

Σχετικά με τις δηλώσεις:

α) του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάκη Εμμανουηλίδη που ανέφερε «όταν σαν κούρκοι φωτογραφίζονται στα εγκαίνια της “Σελέκτα” βαυκαλιζόμενοι για τις επενδυτικές προσπάθειες, αναρωτιέμαι ποιο σχετικό κείμενο υπέγραψαν ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και ο περιφερειάρχης ΑΜΘ; Τώρα έρχονται ανερυθρίαστα προσπαθώντας να καρπωθούν άραγε τι.» και

β) του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ κ. Φώτη Καραλίδη ότι «τον Νοέμβριο του 2015 είχε ζητηθεί η γνώμη του περιφερειακού συμβουλίου για την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης. Τότε, η σημερινή διοίκηση απάντησε στη μη παραχώρηση της έκτασης. Κι ευτυχώς το υπουργείο τελικά αγνόησε τη γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου και η επένδυση πραγματοποιήθηκε»

παρακάμπτοντας το ύφος των σχολίων τους, επισημαίνω επί της ουσίας τα εξής:

Πράγματι, ζητήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειάς μας για την παραχώρηση χρήσης του αγροκτήματος Πέρνης Καβάλας για την αξιοποίησή του μέσω της γεωθερμίας.

Στο ζήτημα αυτό εκφράστηκε το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 12 Νοεμβρίου και στις 9 Δεκεμβρίου 2015. Η θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της συγκεκριμένης περιοχής να πραγματοποιηθεί μέσω της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας και όχι μέσω του Υπουργείου, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος από τοπικούς επενδυτές.

Συγκεκριμένα, πρότεινε η έκταση να διαιρεθεί σε 3-4 τεμάχια για να διατεθεί σε τρεις ή και τέσσερις ενδιαφερόμενους από την περιοχή λόγω της προνομιακής θέσης του ακινήτου, της γενικότερης οικονομικής κατάστασης και της ανάγκης να εξυπηρετηθούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι.

Το Υπουργείο τελικά επέλεξε να δοθεί η έκταση σε έναν επενδυτή.

Κατόπιν αυτού, η Διοίκησή μας στήριξε πλήρως την υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης χρηματοδοτώντας την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου.

Από το συνολικό ποσό των 8.270.204,76 ευρώ που στοίχησαν οι υποδομές, τα 7.217.843,61 ευρώ διατέθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια της δικής μας Διοίκησης, δηλαδή από την 1η Σεπτεμβρίου 2014.

Νωρίτερα, κατά το έτος 2013, είχαν διατεθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας 805.293,24 ευρώ, ενώ ο Δήμος Νέστου συμμετείχε με ποσό της τάξης των 247.067,91 ευρώ.

Τα ποσά αυτά, αφορούν βέβαια στην κατασκευή των υποδομών για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου και είναι ανεξάρτητα από το ποσό που επένδυσε η εταιρεία Selecta Hellas για την κατασκευή του θερμοκηπίου καλλωπιστικών φυτών.

Το γεγονός ότι η Διοίκησή μας πρότεινε έναν άλλο τρόπο αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου, με τη συμμετοχή τοπικών επενδυτών και φορέων, δε σημαίνει ότι ήταν κατά της συγκεκριμένης επένδυσης.

Για αυτό και όταν επελέγη από το Υπουργείο η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου από έναν επενδυτή, η Περιφέρεια στήριξε πλήρως το έργο.

Χωρίς την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας, η επένδυση αυτή δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί.