Οριακές είναι πλέον οι αναμνήσεις των Ξανθιωτών από τα εντυπωσιακά κτίρια που υπήρχαν στην οδό Καραολή, στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται το εμπορικό κέντρο cosmos center.


COSMOSΜπορεί η αυτονόητη εξέλιξη να δημιούργησε ένα εντυπωσιακό και σύγχρονο εμπορικό κέντρο στο τετράγωνο που βρίσκεται μεταξύ των οδών Καραολή, Ελπίδος, Δαγκλή, όμως στο παρελθόν υπήρξαν μερικά εντυπωσιακά κτίρια στο συγκεκριμένο τετράγωνο.

Οι φωτογραφίες που αποκαλύπτουν οι ξανθιώτες στο σχετικο γκρουπ του facebook τα τελευταία χρόνια, έχουν σχηματίσει μια εικόνα για τη φυσιογνωμία που είχε στο παρελθόν ενώ κάποια εντυπωσιακά κτίρια έμειναν ζωντανά μέχρι τη δεκαετία του ΄90.

ΣΥΝ ΕΝΑ

Πρόκειται για το γωνιακό υπέροχο κτίριο, πριν την διαπλάτυνση της οδού,  που οι περισσότεροι θυμούνται ως το πρώτο κατάστημα ειδών Ζωγραφικής Εμμανουηλίδου, που είχε εκπληκτικά αρχιτεκτονικά στοιχεία. Αλλά και το περίφημο κτίριο που ήταν επίσης κοντά στη σημερινή νοτιοανατολική είσοδο του Cosmos, γνωστότερο τις τελευταίες δεκατίες ως ΣΥΝ ΕΝΑ, από το ιστορικό bar-συναυλιακό χώρο.

Οι φωτογραφίες από διάφορες εποχές, με πιο πρόσφατη αυτή της δεκαετίας του ’80 δείχνουν την εικόνα που υπήρχε στο τετράγωνο που ήταν περισσότερο γνωστό ως οικόπεδο της οικογένειας Γουλιμάρη και συνόρευε με το Χάνι του “Ταραβάνη” (σημερινό εμπορικό Πανίδη) και είχε κυρίως καπναποθήκες.

Το κτίριο που σήμερα έχει καταλάβει ο δρόμος της Μ. Καραολή
Το κτίριο που σήμερα έχει καταλάβει ο δρόμος της Μ. Καραολή
Το εσωτερικό του τετραγώνου. Αριστερά το κτίριο του ΣΥΝ ΕΝΑ
Το εσωτερικό του τετραγώνου. Αριστερά το κτίριο του ΣΥΝ ΕΝΑ
Φωτογράφηση από την πλευρά της οδού Σκρα
Φωτογράφηση από την πλευρά της οδού Σκρα, με την εγκληματικά ακαλαίσθητη πλαστική προσθήκη της δεκαετίες του 80 κάτω από το εκπληκτικό μπαλκόνι
Η οδός Καραολή φωτογραφημένη από τη σημερινή συμβολή με την οδό Σμύρνης
Η οδός Καραολή φωτογραφημένη από τη σημερινή συμβολή με την οδό Σμύρνης

13414049_10208461528048924_86013624_n COSMOSΧρησιμοποιήθηκαν εικόνες από το group των Παλιών Φωτογραφιών της Ξάνθης στο Facebook