Το θέμα της προτομής του Κ. Καραμανλή όπως έχει προταθεί από το Σύλλογο που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό, πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης την Τετάρτη, εγκρίνοντας  τη σχετική απόφαση που έχει λάβει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής πριν από 10 μέρες. Η απόφαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με τις αρνητικές ψήφους των παρατάξεων Ξυνίδη, Ανταμπούφη και Κολλάρου ενώ για πρώτη φορά έγινε γνωστό ότι θα έχει ύψος 2,5 μέτρα άρα δεν πρόκειται για προτομή αλλά για ανδριάντα. 

Αντιρρήσεις εξέφρασε ο Θανάσης Ξυνίδης, χωρίς να εμπλακεί στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης και άφησε αιχμές για τον μεγάλο όγκο των 2,5 μέτρων που έγινε γνωστό πως θα έχει, θεωρώντας ότι αυτές οι μνημειώδεις διαστάσεις ανάγονται στην εποχή του υπαρκτού σοσιαλισμού,  ενώ υποστήριξε ότι ανοίγει “τους ασκού του αιόλου” για κάποιον που θα υποστηρίξει ότι πρέπει να ανεγερθεί ανδριάντας του Α. Παπανδρέου ή του Κ. Μητσοτάκη κ.ο.κ.

Συμφώνησε με την πολυσυζητημένη επιστολή Ανταμπούφη για το θέμα και σημείωσε ότι ο Δήμος ενήργησε με “ταχύτητα φωτός” και επιχειρεί να περάσει το θέμα χωρίς την Τεχνική Υπηρεσία ενώ στο παρελθόν έχει αρνηθεί έστω μια πλάκα για το Στέφανο Ιωαννίδη. Επέμεινε στη θέση του ενάντια στην έγκριση και εκτίμησε ότι στο μέλλον “η πόλη θα υποφέρει”

Η Α. Μιχοπούλου από την παράταξη Τσιακίρογλου σημείωσε ότι συμφωνεί και πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να τιμηθούν και οι ξανθιώτες ευεργέτες όπως οι Ματσίνης και Ζαλάχας ενώ θετικά τοποθετήθηκε ο Ι. Καμαρίδης, ασκώντας κριτική σε όσους αντιδρούν στην τοποθέτηση, λέγοντας ότι στην Τουρκία θαυμάζει που στους δημόσιους χώρους υπάρχουν πολλές σημαίες και αγάλματα του Κεμάλ, από τη δική τους πλευρά.

Διαφωνίες και επισημάνσεις

Ο Νίκος Ανταμπούφης σημείωσε ότι επ ουδενί δεν θέτει θέμα αξιολόγησης του έργου του Κ. Καραμανλή, συμφωνίας ή διαφωνίας και δεν είναι ο κατάλληλος χώρος και χρόνος για να γίνει , θεωρώντας ότι κάποιοι ευτελίζουν απόψεις για να μεταφερθεί αλλού η συζήτηση.  “Είναι μια ενέργεια που θα προκαλέσει μόνιμο αποτύπωμα στην πόλη και με ενδιαφέρει ο Δήμος να βγάζει αποφάσεις που διέπονται από νομιμότητα και σαφήνεια και αίσθημα ευθύνης και γι αυτό άσκησα κριτική για την πρωτόγνωρη διαδικασία” είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση με θάρρος για να απομακρυνθούν από την πόλη μνημεία διχασμού ενώ ο κόσμος έχει κάνει πολλά βήματα και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι λειτουργεί με λάθος λογική πολιτικής επικυριαρχίας.

Ο Γ. Κολλάρος άσκησε κριτική σε όσους συμφωνούν αλλά και σε όσους διαφωνούν, έκανε λόγο για τρεις διαφορετικές περιόδους στην πολιτική διαδρομή του Κ. Καραμανλή, που ο καθένας εκτιμά διαφορετικά και εξέφρασε το παράπονο για το γεγονός ότι ο Δήμος με απόφασή του έχει ονομάσει Πλατεία Εθνικής Αντίστασης ένα χώρο στο Διοικητήριο αλλά δεν έχει τοποθετηθεί καμία ταμπέλα.

Από την πλευρά του ο Ηλίας Βασιλούδης σημείωσε ότι δεν μπαίνει στη διαδικασία να κρίνει τον Καραμανλή αλλά υπάρχουν θετικές και αρνητικές όψεις μιας διαδρομής. “Ένας Σύλλογος εκτιμά τη θετική του διαδρομή και ίσως στο μέλλον θα γίνει το ίδιο με τον Παπανδρέου και τον Μητσοτάκη. Απεχθάνομαι τα αγάλματα και δεν μαθαίνει την ιστορία με αγάλματα ο κόσμος. Δεν θα ήθελα να γεμίσει η πόλη με τέτοιες μεγάλες διαστάσεις και δεν θα οδηγήσει πουθενά. Αισθητικά διαφωνώ απόλυτα με τα τεράστια αγάλματα που θυμίζουν το Στάλιν” είπε.

Πρόταση για…  Μητσοτάκη από Τσεγγελίδη

Στη συνεδρίαση παρέστη ο Γιάννης Χρηστίδης εκ μερους του Συλλόγου, που απάντησε σε ερωτήσεις του Γιάννη Τσεγγελίδη, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για το σκοπό του σχετικού συλλόγου και τα μέλη.  “Θα κάνω ένα σύλλογο με 23 άτομα και θα φέρω πρόταση να γίνει προτομή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη” είπε ο Γιάννης Τσεγγελίδης στην έναρξη της συνεδρίασης.

Από την πλευρά του και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Γ. Χρηστίδης σημείωσε ότι το οικονομικό κόστος θα καλυφθεί από το Σύλλογο και ότι δεν είναι σωστός ο χώρος για να γίνει πολιτική αντιπαράθεση και προτάσεις αντί προτάσεων.

Κατηγορίες για τυπικές παραλείψεις

Νωρίτερα, ο Θανάσης Ξυνίδης αμφισβήτησε ότι είχαν δοθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, λίγες μέρες πριν,  οι διαστάσεις και οι λοιπές λεπτομέρειες που παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο .

Από την πλευρά του Νίκος Ανταμπούφης, που συμμετείχε και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία ενέκρινε το αρχικό αίτημα, επανέλαβε τις ερωτήσεις για τη γνωμοδότηση από την Δημοτική Κοινότητα Ξάνθης, που είχε δοθεί προφορικά από την Πρόεδρο καθώς είχε συνεδριάσει λίγα λεπτά νωρίτερα και δεν υπήρχε γραπτώς κατά το χρόνο έγκρισης.

Παράλληλα ρώτησε γιατί υπάρχουν δύο διαφορετικά αιτήματα του Συλλόγου με ημερομηνίες 2 και 11 Μαΐου, όπου έχουν προστεθεί πλέον και οι διαστάσεις για το ύψος του έργου στα 2,5 μέτρα. Μάλιστα, εντόπισε ότι τα δύο έγγραφα έχουν τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου. Επίσης ανέφερε ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής δεν υπήρξε ποτέ αναφορά σε τεχνικές προδιαγραφές και αυτές εισήχθησαν εκ των υστέρων όπως διαπιστώνει και από τα πρόχειρα πρακτικά.

Απαντώντας η Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Αλεξία Γκιρτζίκη σημείωσε ότι στη συνδρίαση της επιτροπής δεν είχαν γίνει αναφορές στις διαστάσεις του έργου γιατί δεν το ρώτησε κανείς και εξήγησε της διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη διαμόρφωση της εισήγησης που έφτασε στο Δημ. Συμβούλιο.

 Από την πλευρά του ο Γ. Μυλωνάς της μείζονος αντιπολίτευσης ανέφερε ότι ήδη έχουν προκληθεί μεγάλες διαμάχες μεταξύ 20 ατόμων και άρα κανείς σώφρων πολίτης στην Ξάνθη δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από αυτή την υπόθεση.

Δημαρχόπουλος:  Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι πλειοψηφίες

Τη συζήτηση έκλεισε  με ένα σύντομο σχόλιο ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος λέγοντας ότι στη δημοκρατία αποφασίζουν οι πλειοψηφίες και ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν συζητά για το πολιτικό μέγεθος του Κ. Καραμανλή, που έχει κριθεί, όπως υποστήριξε και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι, διαψεύδοντας ότι υπάρχει οποιαδήποτε διάθεση επίδειξης πολιτικής κυριαρχίας.