Στην Ξάνθη πραγματοποιείται στις 23-25 Ιουνίου 2017 το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδηλασίας Δρόμου Ατομικής Χρονομέτρησης και Αντοχής ανδρών και γυναικών. 

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας Παναγιώτης Πριστούρης και ο Πρόεδρος του Πήγασου Τούλης Τσακιρίδης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στην ΠΕ Ξάνθης όπου παρουσίασαν τη σημαντική διοργάνωση που έρχεται στην Ξάνθη μετά από πρωτοβουλία του Πήγασου και προετοιμασία που ξεκίνησε μετά το τέλος του περυσινού πρωταθλήματος. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Ξάνθης Αλεξία Γκιρτζίκη, ο Αντιδήμαρχος Τοπείρου Νίκος Κιατίπης, εκπρόσωποι του Δήμου Αβδήρων, που συμμετέχουν στη διοργάνωση μαζί με φορείς της περιοχής και εθελοντικές οργανώσεις.

Μια εξαιρετική και δύσκολη διαδρομή

Όπως ανέφερε ο Τ. Τσακιρίδης θα πραγματοποιηθούν δύο σημαντικοί αγώνες με πάνω από 200 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα σε δύο αγώνες 107 και 170 χιλιομέτρων για γυναίκες και άνδρες, αντίστοιχα. Η αφετηρία θα δοθεί από το γήπεδο του ΑΟΞ, όπως και ο τερματισμός και οι συμμετέχοντας θα κατευθυνθούν στην πεδιάδα της Ξάνθης και μέχρι τη Μάνδρα, θα περάσουν από την παραλία της Ξάνθης, τα Άβδηρα, το Άβατο και θα φτάσουν στους Τοξότες. Ο αγώνας των γυναικών θα συνεχίσει στην Ξάνθη ενώ ο αγώνας των ανδρών θα κατευθυνθεί στα Λιβερά, τα Κομνηνά και μέσω της ΕΟ Δράμας-Ξάνθης θα κατευθυνθεί στο ύψωμα με τα μοναστήρια, πριν καταλήξει στο γήπεδο του ΑΟΞ για τον τερματισμό. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Πήγασου, πρόκειται για μια δύσκολη διαδρομή με υψομετρικές διαφορές που μπορεί να αγγίξουν και τα 1.000 μέτρα αλλά λόγω της σημασίας του αγώνα, η διαδρομή έπρεπε να έχει την αναγκαία βαρύτητα.

Η διαδρομή σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον Καθηγητή-Συγκοινωνιολόγο του ΔΠΘ Γιώργο Κολλάρο που έχει εκπονήσε και την αναγκαία κυκλοφοριακή μελέτη για να υπάρχει μέριμνα για κάθε σημείο της διαδρομής. Όπως σημείωσαν οι υπεύθυνοι, υπάρχουν εκατοντάδες εθελοντές που συνδράμουν τη διοργάνωση και τις προσπάθειες της Τροχαίας με στόχο την ασφάλεια των συμμετεχόντων και την αποτροπή ταλαιπωρίας για τους οδηγούς της Ξάνθης τις δύο μέρες.

Προσδοκούν μια άρτια διοργάνωση

Σύμφωνα με τους διοργανωτές θα γίνει μια άρτια διοργάνωση σε μια εξαιρετική διαδρομή, που διέρχεται από τις πιο όμορφες περιοχές του Νομού Ξάνθης σε ένα τριήμερο που θα συγκεντρώσει εκατοντάδες αθλητές και φίλους της ποδηλασίας στην Ξάνθη.