Είχαμε πει εξαρχής ότι από την καταδίκη της επίθεσης στον Παπαδήμο μέχρι την πολιτική σπέκουλα μεσολαβεί πολιτικός βόθρος αλλά μάλλον εκτιμήσαμε λάθος. Η αλήθεια είναι ότι η σπέκουλα ήταν κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Και ίσως θα πρέπει να πούμε ότι η τρομοκρατική επίθεση δεν δικαιολογεί ούτε εξωραϊσμό της θητείας του (που έχει κριθεί ως η χειρότερη μνημονιακή στιγμή της χώρας) ούτε επιδοκιμασία της τρομοκρατίας.

Φυσικά δεν δικαιολογεί  ούτε πολιτική εκμετάλλευση για να εκδηλωθούν ουρανομήκεις και γελοίες θεωρίες για την τρομοκρατία ή να εξαχθούν υπαγορευμένα συμπεράσματα όσων ενοχλούνται από την πολιτική συγκυρία.  Πολύ περισσότερο δεν είναι αφορμή για να επανέλθουν στην επικαιρότητα “φαντάσματα” της πολιτικής ζωής του τόπου που η κοινωνία έχει καταδικάσει στην αδιαφορία ή άλλοι, εν ενεργεία, που αντιλαμβάνονται ότι ακολουθούν τους μέντορές τους στη λήθη. (H δε τρομοκρατία, χειραγωγημένη εκουσίως ή ακουσίως για δεκαετίες, εξυπηρετεί διαχρονικά μόνο την αστυνομοκρατία. Ο μόνος που δεν εξυπηρετήθηκε ήταν ο λαϊκός παράγοντας, στο όνομα του οποίου ενεργεί…)

Γεμάτη ήταν η πόλη το Σ/Κ από επισκέπτες που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο ΧΟΞ. Μια ακόμη διοργάνωση των ανθρώπων της πόλης που είναι δραστήριοι και φέρουν στην πόλη αρκετές εκατοντάδες επισκεπτών. Η Παλιά Πόλη την Κυριακή ήταν κατάμεστη από τους επισκέπτες που δεν έχασαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον πολυδιαφημισμένο παραδοσιακό οικισμό.

Και με αυτό ως αφορμή, πρέπει να πούμε ότι είναι πολύ θετικό για τους Ξανθιώτες να διευκολύνουν τους επισκέπτες, καθώς η άνοδος του τουρισμού δεν αφορά μόνο τις σχετικές επιχειρήσεις αλλά όλη την τοπική κοινωνία και οικονομία. Ειδικά στην Παλιά Πόλη, ακόμη και αν για τους μόνιμους κατοίκους αυτός μοιάζει κάπως ενοχλητικό, είναι θετικό οι πάντες να είναι φιλόξενοι -και υπομονετικοί όταν οδηγούν ΙΧ- απέναντι στους επισκέπτες που κατακλύζουν τους δρόμους. Και στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Ξανθιώτες είναι πολύ φιλόξενοι.

Ένας εκπαιδευτικός έφυγε από τη ζωή μετά από πολυετή μάχη με τον καρκίνο και κηδεύτηκε την Κυριακή. Το Γρηγόρη Μουτζουρέλη αποχαιρέτησαν στον ΙΝ των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, η οικογένειά του, αρκετοί δάσκαλοι αλλά και οι τρεις βουλευτές του Νομού και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ανήκε πολιτικά από παλιά στο χώρο της Αριστεράς από τον παλιό ΣΥΝ.

Ενοχλήθηκαν αρκετοί από το άρθρο μας για τη Νικοπούλου και ακόμη περισσότεροι θέλουν να αποφεύγεται η δημόσια συζήτηση για το θέμα. Η ένταξή της στη Χ.Α. φυσικά εκθέτει πάρα πάρα πολλούς ντόπιους εκφραστές της αθηναϊκής -εξωτικής- εικόνας για τη Θράκη. Εκθέτει πολλούς που επί χρόνια την προωθούσαν σαν “ηρωίδα της Θράκης” αλλά και όσους έχουν την ευθύνη της παραχώρησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων για τη δημιουργία θηριοτροφείου ακροδεξιών εξτρεμιστών στα δάση της Ροδόπης. Και όπως απέδειξε η υπόθεση της Νικοπούλου και πολλές πρόσφατες εξελίξεις, η διαχείριση της αξιοπρέπειας του καθενός είναι απολύτως προσωπική του υπόθεση…