Με ανακοίνωσή της που έχει τίτλο “Είναι πλέον επίσημο – Η δημοτική αρχή λειτουργεί με ταχύτητα φωτός” η παράταξη “Πολίτες για την Ξάνθη” στο Δήμο Ξάνθης σχολιάζει τις πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την προτομή του Κ. Καραμανλή και, ειδικότερα, την ταχύτητα με την οποία έδρασε η δημοτική αρχή, κατηγορώντας την για συνοπτικές διαδικασίες και παράκαμψη σοβαρών παραμέτρων που τηρούνται συνήθως :

Μέσα σε είκοσι δύο (22) ώρες το αίτημα συζητήθηκε στο συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ξάνθης, κατόπιν εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στη συνέχεια αναρτήθηκε. Η σκυταλοδρομία τελειώνει με την επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ποτέ άλλοτε δεν διεκπεραιώθηκε θέμα με τέτοια ταχύτητα. 

Πρόκειται βεβαίως για την έγκριση τοποθέτησης αγάλματος του Κ. Καραμανλή. Η δημοτική αρχή επέλεξε διαδικασίες fast track και χωρίς γραπτή γνωμοδότηση, μαγνητοφώνηση της συνεδρίασης, τεχνική έκθεση, αρχιτεκτονική μελέτη καταπάτησε τις διαδικασίες και προχώρησε στην προαποφασισμένη έγκριση. Πραγματικά, δεν αντιλαμβανόμαστε το επείγον του θέματος.

Παράλληλα, εκτιμούμε ότι το αίτημα του συλλόγου που προωθεί την τοποθέτηση του αγάλματος δεν αποτελεί προτεραιότητα ή πρόταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών/σων μας. Πιστεύουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης πρέπει να αντιμετωπίσει με τη δέουσα προσοχή και αίσθημα ευθύνης την απόφασή του, διότι η τοποθέτηση ενός αγάλματος δεν αποτελεί μόνο συμβολική ενέργεια αλλά επιφέρει μόνιμες επεμβάσεις στον χώρο της πόλης, στον χαρακτήρα της και στην έξωθεν μαρτυρία της. Επίσης πιστεύουμε ότι μια απόφαση του τύπου πλειοψηφία-μειοψηφία δεν είναι ισχυρή, ούτε εξυπηρετεί τη λογική ακόμη και της ίδιας της πρότασης.

 Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να αφουγκραστεί τη βούληση των δημοτών/σων μας και να απορρίψει την τοποθέτηση του αγάλματος.

Θεωρούμε ότι τώρα είναι η ιστορική περίοδος που πρέπει να αφαιρέσουμε και όχι να προσθέσουμε τέτοιου είδους αγάλματα και μνημεία στην πόλη μας. Πρέπει να αφαιρέσουμε όλα εκείνα που αναφέρονται σε δύσκολες εποχές και εξακολουθούν να διχάζουν. Δεν πρέπει να λειτουργήσει η δημοτική αρχή με λογική πολιτικής επικυριαρχίας. Η τεχνητή, ελέω εκλογικού νόμου, απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτει, πρέπει σε τέτοιου είδους ζητήματα να επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση και να μην περιχαρακώνεται πίσω από τις σαφέστατα χρωματισμένες πολιτικές επιλογές ενός συλλόγου. 

Κατά την τελευταία προεκλογική περίοδο, η δημοτική αρχή διακήρυττε σε όλους τους τόνους την κομματική της ανεξαρτησία. Η ίδια, με τις τελευταίες ενέργειες και επιλογές της αποκαλύπτει ότι επρόκειτο για λόγια του αέρα.