Το βραβείο «Smart City Award» απονεμήθηκε στον Επιμελητήριο , για την προώθηση του Πολιτισμού, της συνεργατικης οικονομίας και ανάπτυξης, στο πλαίσιο του 2ου ετήσιου συνεδρίου «Sm@rt Cities-Digit@l Citizens» και με βασικό θεματικό άξονα: «Ελληνικές Πόλεις: Εφαλτήριο Οικονομικής Ανάπτυξης και Αειφορίας για την Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τρίτη 23 – Τετάρτη  24 Μαΐου  2017, σύμφωνα με δελτίο τύπου του φορέα. 

“Στο συνέδριο παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος  του Επιμελητηρίου κ. Στυλιανός Μωραΐτης μαζί με την ειδική συνεργάτιδα  του ΕΒΕ κ. Ανθή Παναγιώτου. 

Στην ομιλία του ο κ. Μωραΐτης  ανέλυσε τις 3 Πολιτιστικές Διαδρομές τις οποίες δημιούργησε το Επιμελητήριο Ξάνθης

  • Οι Δρόμοι του Καπνού
  • Οι Δρόμοι της Ιερουσαλήμ
  • Οι Άθλοι του Ηρακλή

ως πόλο ανάπτυξης και ενίσχυσης   της οικονομίας και της εξωστρέφειας των περιοχών και  συνάδουν με τις βασικές τάσεις  για πολιτιστική ανάπτυξη του τουρισμού στην Ευρώπη σήμερα και που ενθαρρύνουν την ευρεία συμμετοχή της κοινότητας στην πολιτιστική δραστηριότητα ευαισθητοποίησης της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην ομιλία του ο κ. Μωραΐτης επίσης τόνισε ότι η προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού είναι προτεραιότητα για την ανάπτυξη των  Πολιτιστικών  Διαδρομών δεδομένου ότι αυτό το είδος του τουρισμού βασίζεται στη μοναδικότητα και την αυθεντικότητα των απομακρυσμένων προορισμών , την τοπική γνώση, τις δεξιότητες, την κληρονομιά και τις παραδόσεις.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν επίσης συναντήσεις με στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Τουρισμού οι οποίες αφορούσαν την ενίσχυση και διεύρυνση των Πολιτιστικών Διαδρομών, την δημιουργία δικτύου αλλά και την ολοκλήρωση  τους εντός της Ελλάδος. Οι πολιτιστικές διαδρομές  αντιμετωπίσθηκαν με τεράστια αποδοχή και υποστήριξη ως  σημαντικά εργαλεία για την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, την προσέγγιση των πολιτισμών, την αειφόρο ανάπτυξη, την προώθηση της ευρωπαϊκής ταυτότητας και του πολιτιστικού τουρισμού  αντιπροσωπεύοντας  ένα αυθεντικό πανευρωπαϊκό τουριστικό  με πολλαπλά οφέλη.” αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου