Ειδική διάκριση απέσπασε ο Δήμος Ξάνθης για την διεύρυνση της συμμετοχής των δημοτών στην λειτουργία της πόλης μέσω του διαδικτυακού του τόπου www.cityofxanthi.gr στο 2ο Συνέδριο Smart Cities –  Digital  Citizens, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017.

Σε σχετική του ανακοίνωση ο Δήμος Ξάνθης αναφέρει:

Η διάκριση αφορά τις υπηρεσίες, Βελτιώνω το Δήμο μου, τον ειδικό χώρο Δημόσιας Διαβούλευσης, τη δυνατότητα λήψης εγγράφων, αιτήσεων και οδηγιών για τις συναλλαγές των πολιτών με τις υπηρεσίες του Δήμου. Για τους χρήσιμους χάρτες των προγραμματισμένων έργων, καθώς και όσων έχουν ολοκληρωθεί ή είναι σε εξέλιξη, τους χάρτες κτηρίων υπηρεσιών με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, των θέσεων κάδων ανακύκλωσης και των θέσεων επιτρεπόμενης στάθμευσης. Για το ελεύθερο  Ασύρματο Μητροπολιτικό Δίκτυο WiFi, τις online φόρμες επικοινωνίας και καταγγελιών (Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης κ.α), την ενσωμάτωση μέσω RSS των αναρτήσεων από τη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» στον ιστότοπο του Δήμου, για το ημερολόγιο προγραμματισμένων εκδηλώσεων, το Newsletter  και τον τρόπο ειδοποίησης μέσω PUSH, καθώς και για την εφαρμογή υιοθεσίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αλλά και για άλλες υπηρεσίες που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Επιπλέον ο Δήμος μας διακρίθηκε για τον οδηγό επισκεπτών, ο οποίος αναφέρεται στην ιστορία, στον πολιτισμό και στη σύγχρονη Ξάνθη με κείμενα, φωτογραφικό υλικό και βίντεο, με εικονικές περιηγήσεις σφαιρικών φωτογραφιών (photospheres) και βίντεο 360 μοιρών, που παρέχουν τη δυνατότητα εικονικής περιήγησης με τη χρήση Virtual Reality Headsets.

Tέλος, για την έμφαση που δόθηκε στη δημιουργία και διαχείριση λογαριασμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Twitter, Google+ κ.α.) τα οποία συμβάλουν στην άμεση διάχυση της πληροφορίας και την επικοινωνία με τους πολίτες.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης παραλαμβάνοντας την ειδική διάκριση για τον Δήμο μας ευχαρίστησε τους διοργανωτές και υποστήριξε ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες συμβάλλουν στην ενημέρωση και επίλυση θεμάτων καθημερινότητας με τρόπο εύκολο και άμεσο.

Η έξυπνη πόλη πρέπει να είναι έξυπνη και στην πράξη για όλους.