Δυσφορία για το πρόγραμμα πρόσβασης των κατοίκων της ορεινής περιοχής της Θράκης και νησιών της χώρας στα ελεύθερα τηλεοπτικά κανάλια εκφράζει ο περιφερειακός Σύμβουλος Ιρφάν Χατζηγκενέ.

Αναφέρει: Στις 14.5.2015 ο προκάτοχος του κ. Παππά στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κος Σπίρτζης, με απόφασή του (151.664/ΨΣ2695-Α2) ανακάλεσε την ένταξη -μεταξύ άλλων- και των συγκεκριμένων έργων.

Η προσχηματική αιτιολόγηση που παρουσίασε ήταν, ότι τα εν λόγω έργα αποτελούν κρατική ενίσχυση, παρά το γεγονός ότι είχαν λάβει έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες επέτρεπαν την πλήρη κάλυψη των ακριτικών περιοχών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με προϋπολογισμό 638.700 ευρώ, έχοντας τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του αείμνηστου Γεώργιου Παυλίδη στο πρόγραμμα δωρεάν παροχής τηλεοπτικού σήματος, με έναν πολύ αποδοτικότερο σχεδιασμό ο οποίος περιλάμβανε ενιαίες κεραίες, αφορούσε και κάλυπτε μεγαλύτερη έκταση (συμπεριλάμβανε και τη Δράμα) και δεν απαιτούσε την υποβολή αίτησης από την πλευρά του κάθε νοικοκυριού.

Επανερχόμενοι όμως στα σημερινά δεδομένα σχετικά με την παροχή του τηλεοπτικού σήματος και σύμφωνα με τα παραπάνω, όπως έχουν αποφασιστεί, οι αιτήσεις των πολιτών για τους εξοπλισμούς των δεκτών λήψης, που θα αφορούν μόνο τα κεντρικά κανάλια και όχι τους τοπικούς και περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς θα γίνονται δεκτές εως τις 31.10.2017.

Απορίας άξιο, να ζητούνται πλέον δελτία αστυνομικής ταυτότητας, εκκαθαριστικά εφορίας και άλλα έγγραφα και πιστοποιητικά, για την παροχή του εξοπλισμού αυτού, όταν την ίδια στιγμή στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, οι πολίτες αυτοί ήδη χρεώνονται κανονικά εδώ και καιρό, χωρίς λήψη σήματος των Ελληνικών καναλιών!

Παράδοξο είναι και το γεγονός ότι τα καταστήματα (καφενεία, ταβέρνες κ.λπ.) των ακριτικών περιοχών, δε θα έχουν δικαίωμα αίτησης του εξοπλισμού αυτού. Δικαίωμα λήψης σήματος, θα έχουν μόνο οι οικίες. Το παράδοξο όμως φαίνεται να μην έχει τέλος, καθώς το σήμα των καναλιών, θα προβάλλεται μόνο σε έναν τηλεοπτικό δέκτη (τηλεόραση) σε κάθε οικία, τί κι αν η οικία αυτή διαθέτει πάνω από έναν!

Όλη αυτή η ταλαιπωρία βαραίνει τους πολίτες μόνο και μόνο, για να ενισχύονται οι ξένες πολυεθνικές εταιρίες, στις οποίες δυστυχώς έχουμε ξεπουληθεί και να χρεώνεται 2.100.000 ευρώ ο Εθνικός προϋπολογισμός της χώρας μας.