Με μια ακόμη δήλωσή της, η πολυσυζητημένη εκπαιδευτικός Χαρά Νικοπούλου, μετά τις αποκαλύψεις για την απόσπασή της σε γραφείο βουλευτή της Χ.Α., ομολόγησε και την απόλυτη πολιτική της ένταξη στους νεοναζί, τους οποίους θεωρεί «παληκάρια».

Αν θα έπρεπε να είμαστε δίκαιοι θα έπρεπε σήμερα να παραθέσουμε τις αμέτρητες και γενναιόδωρες δημόσιες δηλώσεις προσωπικοτήτων ευρέως πολιτικού φάσματος που συντηρούσαν και απαντούσαν στο μύθο της «ηρωίδας της Θράκης», που είχε κατασκευάσει η ακροδεξιά για τη Νικοπούλου και είχε πολλαπλασιαστεί μέσα από τη συντριπτική πλειοψηφία των συστημικών Μέσων Ενημέρωσης -ειδικά αυτών που πρωτοστάτησαν στην ανέλιξη της ΧΑ στο πολιτικό σύστημα- με αποκορύφωμα  την βράβευσή της από την Ακαδημία Αθηνών (ναι, αυτή που γιόρταζε τις επετείους της 21ης Απριλίου).

Αλλά ας μην ευτελίσουμε τώρα το πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο της χώρας, που φροντίζει να  καλύπτει την ανυπαρξία με εύπεπτες εθνικολαϊκίστικες κορώνες και δημιουργεί τοτέμ ανέξοδου αντιτουρκισμού. Ας ξεχάσουμε επίσης τη λάσπη και το ανάθεμα που επεφύλαξαν όλοι αυτοί οι «ταγοί» της πατρίδας για τους ελάχιστους που εξαρχής επεσήμαναν το επικίνδυνο, αντιεκπαιδευτικό, μισαλλόδοξο και φανατικό μίγμα που κόμιζε η Νικοπούλου στη Θράκη (βλ. σειρά άρθρων μας από το 2011). Ανάμεσα σε άλλους μαθητευόμενους μάγους και ένα δαιδαλώδες σύστημα πολυεπίπεδης εξουσίας και παρακράτους που αναπαράγει τη φολκλόρ εθνικιστική ρητορεία και τη μεταφυσική προσέγγιση ως επίσημη πολιτική, παρότι οι περασμένες δεκαετίες διέψευσαν τις κατά καιρούς αστείες και ανερμάτιστες θεωρίες.

Τα ορφανά σε σχολείο της ακροδεξιάς στη Θράκη…

Τα τελευταία χρόνια, οι γραφικές διενέξεις σε σχολικές αίθουσες με θύματα μειονοτικούς μαθητές είχαν προχωρήσει σε σαφώς πιο μαζικά και επικίνδυνα σχέδια, όπως η «Κιβωτός της Δόμνας Βιζβίζη», ένα ίδρυμα που θα εκπαιδεύει ορφανά  μέσα στο δάσος των της ορεινής Ροδόπης με στόχο τη  «δημιουργία ενός θύλακα επαγρύπνησης των υγιών δυνάμεων του Ελληνισμού» και άλλες μορφές «κατήχησης και επιβίωσης», με λίγα λόγια μια… απομονωμένη ακαδημία ακροδεξιών εξτρεμιστών, σε φυλάκιο που παραχωρήθηκε από το Στρατό το 2013.

Μπορεί στο άκουσμα του πλάνου κάποιος να μειδιά με τη φαιδρότητα που παραπέμπει σε χολιγουντιανές παρωδίες, όμως  προβληματίζει το γεγονός ότι αυτό το σχέδιο, βγαλμένο από τους πιο τυφλούς  βαλκανικούς εθνικισμούς του περασμένου αιώνα, είχε την πλήρη στήριξη της πολιτείας και άλλων φορέων.

Στον αντίποδα όσοι παράγοντες και ΜΜΕ αμφισβήτησαν την «εθνεγερσία» της Νικοπούλου, έγιναν στόχος μιας απόπειρας δικαστικής εξόντωσης (από κόρη πρώην ανώτατου δικαστικού) με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για πρωτόγνωρες δικαστικές αποφάσεις και περίεργες υποθέσεις όπως το κρούσμα παιδοφιλίας που σχετίστηκε με το συγκεκριμένο ίδρυμα καθώς και για επιστολές πρώην ανώτατων δικαστικών που φέρονται να παρείχαν κάλυψη.

Η ροή των γεγονότων και του εθνικιστικού παροξυσμού σταμάτησε στην παρούσα κυβέρνηση που ανέστειλε τη στήριξη στο εγχείρημα ενώ η Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας του «ιδρύματος» και όλοι, σταδιακά, εγκατέλειψαν την «Μπουμπουλίνα» και τα «οράματά» της, οδηγώντας την στη Χρυσή Αυγή, παρότι η ίδια τα προηγούμενα χρόνια μήνυε –και- όσους τη χαρακτήριζαν χρυσαυγίτισσα.

Εθνική πολιτική οι θέσεις της ΧΑ ;

Το ότι η Νικοπούλου κατέληξε στη Χρυσή Αυγή, δεν αποτελεί έκπληξη καθώς οι θέσεις της μοιάζουν να είναι ταυτόσημες. Έκπληξη είναι να διαπιστώνει κανείς ότι το αφήγημα πάνω στο οποίο κινείται το όχημα της «εθνικής πολιτικής» για τη Θράκη, με τη σειρά του ταυτίζεται με τις θέσεις της νεοναζιστικής οργάνωσης ! Και η φρίκη είναι ότι μέχρι πρόσφατα το ελληνικό κράτος παρείχε κάθε δυνατή διευκόλυνση για την υλοποίησή αυτών των εθνικιστικών οραμάτων άρα ήρθε η ώρα να μπει η υπόθεση στο μικροσκόπιο και να αναθεωρήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και σημαίνοντα στελέχη της διοίκησης, την ευκολία με την οποία υποκύπτουν ή ενθαρρύνουν αυτούς τους μύθους. Η τοπική εκκλησία φαίνεται να αποστασιοποιήθηκε αλλά μια σειρά από κρατικές εξουσίες και φορείς κατάφεραν να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν στη Θράκη ένα «Ίδρυμα» που σήμερα είναι ορμητήριο της Χρυσής Αυγής !

Και είμαστε στη νοσηρή εποχή που όλος αυτός ο κύκλος που – πλην της Νικοπούλου που φαίνεται να ήταν εκτός ελέγχου και ομολογεί δημόσια όσα οι λοιποί ακροδεξιοί στη Θράκη ήθελαν να κρατήσουν κρυφά- αντιλαμβάνεται ότι συμπιέζεται από την πραγματικότητα και παρουσιάζει μια υπερδριέγερση για την καλλιέργεια όλων αυτών των εκρηκτικών θεωριών που τους καθιστά «χρήσιμους»  και δυναμιτίζει τη συμβίωση στη Θράκη.

Γιάννης Σιδηρόπουλος
isidister@gmail.com