Χωρίς ομοφωνία και με διαμάχες, πέρασε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης, την Τρίτη, η έγκριση της τοποθέτησης προτομής του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πόλη της Ξάνθης, μετά από αίτημα συλλόγου που έχει συσταθεί από το Απρίλιο του 2015 για το σκοπό αυτό. 

Διαφωνίες και για τα διαδικαστικά

Η Επιτροπή συνεδρίασε στις 3.30 μ.μ., μόλις είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας η οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία με ψήφους 4-1 το θέμα, πριν αυτό συζητηθεί από την Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για να καταλήξει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για το λόγο αυτό οι Μ. Φανουράκης και Ν. Ανταμπούφης έκαναν λόγο για μεγάλη “βιασύνη” από την πλευρά του Δήμου που προγραμμάτισε διαδοχικές συνεδριάσεις, χωρίς η απόφαση της Κοινότητας να έχει πάει γραπτώς στην Επιτροπή ενώ τέθηκαν και διαδικαστικά θέματα με την Πρόεδρο Α. Γκιρτζίκη να απαντά ότι η απόφαση της Κοινότητας είναι γνωμοδοτική και δεν είναι δεσμευτική η έγκρισή της για να προχωρήσει η διαδικασία.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γιάννης Χρηστίδης και Γιώργος Δαλακάκης που εξήγησαν τις σκέψεις τους καθώς και το αίτημά τους η προτομή να χρηματοδοτηθεί από το Σύλλογο και να τοποθετηθεί πίσω από τον Καθεδρικό Ναό στην πλατεία Η Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα με ψήφους 6-2 με την πλειοψηφία και το Σ. Γουναρίδη της παράταξης Μπένη να ψηφίζουν υπέρ και και τους Μ. Φανουράκη και Ν. Ανταμπούφη να ψηφίζουν κατά, διευκρινίζοντας ότι δεν μπαίνουν στη διαδικασία κρίσης της προσωπικότητας του Κ. Καραμανλή αλλά διαφωνούν με τον τρόπο και την προχειρότητα που θεωρούν ότι εισήχθη το θέμα.

Φανουράκης: Θα έπρεπε να προηγηθεί μια συζήτηση

Πιο αναλυτικά, από την πλευρά του ο Μανώλη Φανουράκης ανέφερε ότι διαφωνεί κάθετα με τον τρόπο και τη στάση της δημοτικής αρχής, την οποία κατηγόρησε για προχειρότητα και έλλειψη σχεδιασμού για το θέμα. Όπως είπε,  ήρθε το θέμα χωρίς να έχει προηγηθεί η συζήτηση και η απόφαση από μια σχετική Επιτροπή και με ένα ευρύτερο σχεδιασμό, χωρίς καμία άποψη από την Τεχνική Υπηρεσία για το σημείο και τις τεχνικές παραμέτρους .

“Οι παιδικές χαρές του Δήμου είναι κλειστές και εμείς ασχολούμαστε με προτομές” κατέληξε, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υποβαθμίζει την προσωπικότητα του Κ. Καραμανλή αλλά διαφωνεί με τη διαδικασία που ακολουθεί η δημοτική αρχή.

Ν. Ανταμπούφης: Να φύγουν τα σύμβολα του διχασμού 

Ο Νίκος Ανταμπούφης ανέφερε ότι αυτές οι αποφάσεις προκαλούν μόνιμες επεμβάσεις στο κέντρο και χρειάζεται ένας γενικότερος προβληματισμός για την εικόνα του κέντρου από άποψη προτομών και αγαλμάτων, με τυχαίο περιεχόμενο και χωρίς σύνδεση μεταξύ τους. “Είναι ίσως η ώρα να βγάλουμε και όχι να βάλουμε” είπε και τόνισε την ανάγκη να αφαιρεθούν από την πόλη τα σύμβολα του διχασμού μετά από πολλές δεκαετίες πολιτικής συμφιλίωσης.

“Αν κάποιος με λογική επικυριαρχίας γεμίζει την πόλη με προτομές, κάνει ιστορικό λάθος” είπε και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις αυτές πρέπει να συγκεντρώνουν συναινέσεις, εκφράζοντας την άποψη ότι η έλλειψη ομοφωνίας είναι ένα πρόβλημα για όσους είχαν την πρωτοβουλία. Μίλησε για διαδικασία “fast track” και τόνισε ότι ο Δήμος θα έπρεπε να αποφύγει τη γειτνίαση με κομματικούς χώρους διατηρώντας την αυτονομία του. Τόνισε, τέλος, ότι δεν κρίνεται ο Κ. Καραμανλής σε αυτή τη φάση αλλά η διαδικασία και υπενθύμισε ότι είναι ο Δήμος Ξάνθης που έχει αρνηθεί σε αντίστοιχη πρωτοβουλία πολιτών την τοποθέτηση προτομής του Στέφανου Ιωαννίδη στο Κέντρο Πολιτισμού.