Τη μητέρα του καταγόμενου από το Δαφνώνα Ξάνθης Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β΄, αποχαιρετά με ένα κείμενό της η -ανιψιά της- Γεωργία Ανδρέου:

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης και με την παρουσία εκατοντάδων πιστών από την Αλεξάνδρεια, το Κάιρο και πολλές περιοχές της Αιγύπτου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14η Μαΐου, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Οσίου Σάββα Ηγιασμένου, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο της μακαριστής Κλεοπάτρας Χορευτάκη, μητέρας της ΑΘΜ, του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

Η Κλεοπάτρα Χορευτάκη μοναχοκόρη του Γεωργίου και της Γεωργίας Ανδρέου, στα σπάργανα βρέφος, βρέθηκε προσφυγοπούλα από τη Σμύρνη στον Δαφνώνα της Ξάνθης. Ανατράφηκε με αξίες και αγάπη περισσή για την πατρίδα και την οικογένεια και τη νοικοκυροσύνη, σε μια οικογένεια που η προσφορά για τον τόπο ήταν θεμελιώδης όπως επαληθεύτηκε με τον ηρωικά πεσόντα αδερφό της στην Αλβανία αλλά και ακόμη ένα αδερφό της ανάπηρο πολέμου. Η ίδια καλλονή της εποχής συνόδευσε τον μικρότερο αδερφό της Παύλο στις σπουδές του, γνωρίσθηκε με τον Κρητικό μέλλοντα σύζυγο της και εγκαταστάθηκε στην καινούρια πατρίδα την Κρήτη. Με περισσή φροντίδα αφοσιωμένη σύζυγος και μητέρα, γνώρισε την πίκρα της χηρείας νωρίς, αλλά τίμησε τη χηρεία της και αξιώθηκε να πάρει χαρές τόσο από την αγαπημένη της θυγατέρα και την οικογένεια της, εγγονός της είναι ο διεθνούς φήμης ποδοσφαιριστής Νίκος Μαχλάς, αλλά και τον άξιο ιεραπόστολο και στη συνέχεια Πατριάρχη Αλεξανδρείας γιό της, στη νέα πατρίδα την Αλεξάνδρεια. Στην επιμνημόσυνο δέηση ο Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκκρας κ.Νάρκισσος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της μακαριστής Κλεοπάτρας Χορευτάκη και μεταξύ άλλων είπε: «…Η αείμνηστος μητέρα του Μακαριωτάτου Πατριάρχου μας και μητέρα όλων μας, υπήρξε υπόδειγμα μητέρας, αφοσιωμένης στην αποστολή της, Αρχόντισσα και ευγενής εις το έπακρον, προσηνής, φιλελεήμων, ταπεινή και αφοσιωμένη στην οικογένειά της την οποία, με τις δυσκολίες της πρόωρης χηρείας που αντιμετώπισε, υπηρέτησε υποδειγματικά με ήθος, ως υπόδειγμα μητέρας, έως και την ημέρα της αναχώρησής της για την Ουράνια Βασιλεία του Θεού…». Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της εκλιπούσης τονίζοντας «πως αναλώθηκε στην αγάπη του Θεού, στην θυσιαστική αγάπη της οικογενείας της γι’ αυτό και ο Θεός την αξίωσε να αντικρύσει και να καμαρώσει ως Πατριάρχη στον Θρόνο του Αγίου Μάρκου, τον υιό της».

Αιωνία η μνήμη, καλή ανάσταση, καλή παρηγοριά για όλους εμάς αγαπημένη μας θεία, μητέρα, γιαγιά, αδερφή, αρχόντισσα της Ξάνθης και της δεύτερης πατρίδας σου της Κρήτης που τόσο αγάπησες, αλλά και της νεότερης της Αλεξάνδρειας, μια δεύτερη εσύ Κλεοπάτρα, στηρίζοντας με την αγάπη και τις προσευχές σου, τον πατριάρχη γιο σου, τις πρεσβείες σου για όλους μας και ιδαίτερα για την αγαπημένη σου θυγατέρα και την οικογένεια της αλλά και τον άξιο Μακαριώτο γιό σου στο δύσκολο έργο που επιτελεί.

Ανδρέου Μιχαηλίδη Γεωργία