Προφανώς και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός κάλεσε και συνάντησε (συνολικά 4 ώρες ο ίδιος και οι συνεργάτες του) τους βουλευτές και τους Γραμματείας Ξάνθης και Ροδόπης στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγο πριν αναχωρήσει για την Κίνα. Ότι δεν κλήθηκε και ο Έβρος, δείχνει ξεκάθαρα ότι τα θέματα αφορούσαν κυρίως θέματα της μειονότητας, μια μέρα πριν ο Αλ. Τσίπρας συναντήσει τον Τ. Ερντογάν στο Πεκίνο και γίνει η γνωστή δήλωση για τη Συνθήκη της Λωζάνης. 

Εικασίες θα μπορούσαν να γίνουν πολλές και, όπως έχουμε επισημάνει στο παρελθόν, το σίγουρο είναι ότι ο Πρωθυπουργός έχει επί χρόνια προσωπική αντίληψη για τα θέματα της Θράκης και διατηρεί στενή επαφή ενώ η παρουσία των δύο Γραμματέων, πλην των Βουλευτών, δίνει ένα επίσημο τόνο και μάλλον δείχνει ότι υπάρχουν τόσο αιτήματα προς το Μαξίμου όσο και αποφάσεις στην αντίθετη κατεύθυνση.

Ως προς τα θέματα που συζητήθηκαν, πολλά είναι αυτά που λέγονται αλλά και αυτά που σίγουρα δεν λέγονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Εαρκετά από αυτά έχουν τεθεί και στην προ μηνών επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε Ξάνθη και Ροδόπη. Άλλωστε, μετά το τέλος της αξιολόγησης, φαίνεται ότι οι κυβερνώντες “τρέχουν” για να υλοποιήσουν το κυβερνητικό έργο που έχει μείνει πίσω.

Αν κάτι σίγουρα δεν συζητήθηκε πάντως είναι με βεβαιότητα το θέμα της διακομματικής. Για πολλούς λόγους που μάλλον αποτυπώνονται στη δήλωση που έκανε πρόσφατα ο Υπουργός Ν. Παππάς από την Κομοτηνή: Ότι αν θέλουν κάποιοι να συσταθεί διακομματική επιτροπή για τη Θράκη, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξει σε κάτι ο σχεδιασμός της για την περιοχή. Κοινώς, ότι μια διακομματική για τη Θράκη (που είναι αρκετά παρωχημένη στη δική μας αντίληψη αλλά δεν είναι και απαραίτητα κακή) δεν δεσμεύει σε κάτι την κυβέρνηση και το πλάνο της.

Το θέμα της τροπολογίας ΣΕΚΑΠ να παραμένει στην επικαιρότητα και πολιτικές δυνάμεις αλλά και συγκροτήματα ΜΜΕ να κάνουν λόγο για χαριστική διαγραφή προστίμων 38 εκατ. ευρώ ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τίποτε δεν διαγράφεται αλλά καταλογίζεται στους υπαίτιους. Την ίδια ώρα όμως η παραπομπή σε δίκη για κακούργημα (και με απειλή ισοβίων με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών του δημοσίου) για την πρώην Γ.Γ. Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου για τη διαγραφή προστίμου 78 εκατ. ευρώ σχεδόν “εξαφανίστηκε” από την επικαιρότητα.

Για να μην ξεχνιόμαστε, η πρώην Γ.Γ. Εσόδων υπήρξε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη με κυβέρνηση (που την οδήγησε σε παραίτηση) και αντιπολίτευση να ερίζουν υπέρ και κατά της ενώ για μια ακόμη φορά “κατέρρευσε” ο μύθος των “τεχνοκρατών” που προωθούνται από τραπεζικούς κύκλους. Πάντως, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι τα 38 ή τα 78 εκατ. ευρώ είναι ψίχουλα μπροστά σε διαγραφές προστίμων άνω του 1 δις (!) που έγιναν την περίοδο Στουρνάρα στο Υπ. Οικ. για συγκεκριμένες μεγάλες επιχειρήσεις.