Δεκάδες αντεργατικά μέτρα φέρνει προς ψήφιση η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σαν αποτέλεσμα της λεγόμενης διαπραγμάτευσης με τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μέτρα που προστίθενται σ’ αυτά που πέρασε τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο κι οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Μείωση του αφορολόγητου κατά 3.000 ευρώ, δηλαδή απώλεια ενός μισθού το χρόνο, κατάργηση φοροαπαλλαγών και επιδομάτων (ανεργίας, θέρμανσης, ιατρικών δαπανών κλπ), μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων έως 18%, αύξηση εισφορών αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών και αγροτών, επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ξεπούλημα μονάδων της ΔΕΗ, νέα αναστολή συλλογικών διαπραγματεύσεων, διευκόλυνση ομαδικών απολύσεων, «αξιολόγηση» και κινητικότητα (δηλαδή απολύσεις, μισθολογικές καθηλώσεις) στο δημόσιο και μείωση του πλαφόν πρόσληψης συμβασιούχων, διευκόλυνση πλειστηριασμών κλπ.

Τα μέτρα αυτά είναι προς όφελος της ντόπιας άρχουσας τάξης και των ιμπεριαλιστών, ενώ τα λεγόμενα «αντίμετρα» αποτελούν μια απάτη, που ούτε στο ελάχιστο δεν αντισταθμίζουν τη λεηλασία αυτή. Αφορούν λίγους, και προπαντός το ίδιο το κεφάλαιο (φοροαπαλλαγές) και θα ενεργοποιηθούν μόνο εφόσον υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3,5%. Παράλληλα η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι «επιτέλους βλέπουμε ορίζοντα». Κάτι που τόχουμε ξανακούσει και από αυτούς και από τους προηγούμενους. Για να ζήσουμε ξανά και ξανά νέα βάρβαρα μέτρα, που συνεχώς προστάζουν και επιβάλουν οι ιμπεριαλιστές και το κεφάλαιο. Στο ίδιο μοτίβο της παραπλάνησης και η αστική αντιπολίτευση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κλπ) που καμώνονται ότι διαφωνούν με τη νέα επίθεση, θεωρώντας ότι ο λαός έχει σβήσει τα δικά τους πεπραγμένα.

Όμως η βαρβαρότητα που ζει ο λαός μας όλα αυτά τα χρόνια δεν σβήνεται ούτε απαλύνεται με ψεύτικες υποσχέσεις και παραπλανητικές δηλώσεις. Ανατρέπεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους στο στίβο του αγώνα!

Οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ φέρουν τεράστια ευθύνη για την αποσυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Αφού για μια μακρά περίοδο επέβαλαν ακινητοποίηση των συνδικάτων, προκηρύσσουν τώρα μια γενική απεργία της τελευταίας στιγμής. Μια απεργία στην οποία ωστόσο οι εργαζόμενοι πρέπει να συμμετάσχουν μαζικά διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα. Το ΠΑΜΕ, απ’ την άλλη μεριά, δεν επιδιώκει την οργάνωση πραγματικών λαϊκών και εργατικών αγώνων και περιορίζεται σε κομματικές παρελάσεις και κοινοβουλευτικές προτάσεις.

Η διασπορά εκλογικών αυταπατών, η άρνηση της αντίστασης και διεκδίκησης, η παραίτηση από τη σύγκρουση με την εξαρτημένη αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές, με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και υπηρετεί και η αντιπολίτευση, οδηγούν το λαό στη γωνία και στην ηττοπάθεια.

Κόντρα σ’ αυτό το κλίμα, να προβάλλουμε την πραγματική διέξοδο! Αυτή των μαζικών κι αποφασιστικών εργατικών και λαϊκών αγώνων. Όπου οι εργαζόμενοι κι ο λαός, μέσα από συνελεύσεις, απεργίες, διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια. Για να μετατραπεί η κινηματική αδράνεια σε κινηματική έκρηξη και η λαϊκή οργή σε μαζική, οργανωμένη αντίσταση και πάλη. Στις 17 Μάη δίνουμε τη μάχη της απεργίας, για να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα, για να ανοίξουμε το δρόμο στη συγκρότηση του μετώπου πάλης του λαού που θα αντισταθεί και θα ανατρέψει την επίθεση του συστήματος.