Με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε τα ακόλουθα:

«Η ΕΒΖ αποτελεί ίσως το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα για το τι συνέβη  στη χώρα μας με ευθύνη των κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Παραλάβαμε μια βιομηχανία της οποίας ο θάνατος είχε προαποφασισθεί και η απαξίωσή της είχε φτάσει σε τέτοιο βαθμό που ακόμη και η απόπειρα πώλησή της με εξευτελιστικό τίμημα από την Κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπόρεσε να προχωρήσει.

>Με συντονισμένες ενέργειες η ΕΒΖ διασφάλισε κεφάλαια που διατέθηκαν για την κάλυψη βασικών υποχρεώσεων απέναντι σε προμηθευτές και παραγωγούς. Ξεκίνησε, δε, η εφαρμογή ενός πλάνου αναδιάρθρωσης και επανεκκίνησης το οποίο πλέον βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα του πλάνου αυτού δείχνουν ότι  παρά τις δυσκολίες ο στόχος της εξυγίανσης είναι εφικτός και πραγματοποιήσιμος.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων   κόστους παραγωγής , η οργανωτική αναδιάρθρωση , η εξοικονόμηση πόρων, η αξιοποίηση παραγωγικών δυνατοτήτων  και η αύξηση της παραγωγής θα οδηγήσουν τόσο σε ενίσχυση της απασχόλησης και του εισοδήματος των τευτλοπαραγωγών, όσο και  στη διασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρίας.

Το πρώτο στοίχημα να διατηρήσουμε μια στρατηγικού χαρακτήρα βιομηχανία ζωντανή κερδήθηκε. Η προσπάθεια τώρα εστιάζεται στη διαμόρφωση όρων ανάκτησης της ανταγωνιστικότητας και στη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε η ΕΒΖ να αποτελεί μια παραγωγική επιχείρηση που λειτουργεί αποτελεσματικά αξιοποιεί την μοναδική  τεχνογνωσία και την εμπειρία  που διαθέτει και στηρίζει την καλλιέργεια και χιλιάδες παραγωγούς στη Β. Ελλάδα.

Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι μετά από συντονισμένες ενέργειες σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο του Υπουργείου μας άρθηκαν, πριν από λίγες ημέρες, οι επιφυλάξεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την χρηματοδότηση ύψους 30 εκατομμυρίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική  για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης»