Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Πεκίνο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο Ερντογάν την υιοθέτησε και επιπλέον εξέφρασε την επιθυμία για την πλήρη υλοποίηση της συνθήκης της Λωζάνης.

Η συνάντηση κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά και στη διάρκεια της οι δύο άνδρες συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, για την οποία ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα τη στηρίζει, το μεταναστευτικό και το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών στην ΕΕ.

Ως προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα την στηρίζει, αρκεί να το επιδιώκει και να το θέλει και η ίδια η Τουρκία. Σχετικά με το μεταναστευτικό ο Ερντογάν είπε ότι η ΕΕ δεν υλοποιεί τη δέσμευσή της για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται ευρωπαϊκές χώρες, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι η Ελλάδα επιδιώκει να εφαρμοστεί η Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Στη συζήτηση για το Κυπριακό δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε στο θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα και ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, και ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα διεθνούς οικονομικής συνεργασίας Γιώργος Τσίπρας. Από τουρκικής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχε ο υπ. Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.