Το αδιαχώρητο επικράτησε στο Εργατικό Κέντρο την Πέμπτη για την εκδήλωση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη και την ενημέρωση για τις θετικές εξελίξεις στο θέμα της αποπληρωμής των Εργατικών Κατοικιών.


Οι ιδιοκτήτες που ανταποκρίθηκαν στο σχετικό κάλεσμα Υπουργείου και Εργατικού Κέντρου και άκουσαν με ικανοποίηση τον Γενικό Γραμματέα και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου καθώς και το μηχανικό του πρώην ΟΕΚ Ν. Κεχαγιά, να τους ενημερώνουν για τους νέους ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής και μείωσης του τιμήματος για τις εργατικές κατοικίες του πρώην ΟΕΚ που σήμερα ανήκουν στην δικαιοδοσία του ΟΑΕΔ.


Πιο συγκεκριμένα:

  • Η τιμή παραχώρησης μειώνεται στα 304 ευρώ / τ.μ.
  • Μειώνονται δραστικά και ρυθμίζονται οι τόκοι υπερημερίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές,
  • Εκδίδονται παραχωρητήρια
  • Γίνονται μειώσεις από 20 ως 50% στη συνολική τιμή για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μακροχρόνια ανέργους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, συνταξιούχους, ΑΜΕΑ κλπ.
  • Οι δόσεις για υπολειπόμενο ποσό αυξάνονται σε 360 ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών το μέσο ύψος θα ανέρχεται σε 80 ευρώ.
  • Όσοι βρίσκονται σε προσωρινή αδυναμία μπορούν να ζητούν “πάγωμα” των δόσεων για 6 μήνες, χωρίς επιβαρύνσεις
    και συνολικά μέχρι 3 χρόνια, ανάλογα με τις δυνατότητές τους.
  • Οι συνεπείς με τις δόσεις τους θα επιβραβευτούν και μετά την αναπροσαρμογή θα τους γνωστοποιηθεί με επιστολή, θα τους επιστραφούν χρήματα, αν έχουν υπερβεί την αξία της κατοικίας.

Σύμφωνα με τον Α. Νεφελούδη το θέμα των οικιστών εργατικών κατοικιών είναι ο πρώτος πυλώνας παρεμβάσεων ενώ θα ακολουθήσουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ, που αφορά σε οφειλές 1,3 δις αυτή τη στιγμή και θα ακολουθήσει νέα στεγαστική πολιτική από την κυβέρνηση, βασισμένη στα αποθεματικά του πρώην ΟΕΚ που έχουν διασωθεί και έχουν αποταμιευτεί σε κοινό λογαριασμό και όχι σε ομόλογα, αποδίδοντας πέραν του 3%

Ευχαριστίες και δυσπιστία

Από την πλευρά των δικαιούχων, ζήτησε το λόγο ο Αλεξιάδης Καλλικράτης, εκπρόσωπος των ιδιοκτητών του οικισμού Ξάνθη 4, που ανέφερε ότι οι οικιστές αισθάνονται δικαιωμένοι και ευγνώμονες για το γεγονός ότι όσα ζητούν από το 2012 μέχρι σήμερα, γίνονται πραγματικότητα. Επεσήμανε πάντως, ότι παραμένουν δύσπιστοι ζητώντας να μάθει αν όλα αυτά έχουν νομοθετηθεί ή είναι στο στάδιο των εξαγγελιών, για να πάρει την απάντηση του Γενικού ότι έχουν νομοθετηθεί και δημοσιευτεί σε ΦΕΚ.

Συζήτηση και απορίες παλιννοστούντων

Ακολούθησε συζήτηση και απαντήσεις των ειδικών για εξειδικευμένες ερωτήσεις των δικαιούχων που βρέθηκαν ενώ στο Εργατικό Κέντρο βρέθηκαν και δικαιούχοι των δανείων παλιννοστούντων που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα στους οποίους ο Α. Νεφελούδης ανέφερε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Υπ. Εργασίας αλλά μπορεί να προωθήσει ομαδοποιημένα τα αιτήματά τους, αφού αυτά καταγραφούν σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, το πρωί,  ο Γεν. Γραμματέας είχε επισκεφθεί τον ΟΑΕΔ και συναντήθηκε με τους αρμόδιους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ και το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, όπου συναντήθηκε με το Δ.Σ.