Σε ανακοίνωσή της η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Η 9η Μαΐου έχει χαραχθεί στη συλλογική συνείδηση ως ημέρα όπου ο Ναζισμός κατατροπώθηκε και οι αντιφασιστικές δυνάμεις γκρέμισαν τη «σημαία» αυτών που αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα.

Σήμερα, δεν ξεχνάμε την κρισιμότητα της μάχης του ελληνικού λαού απέναντι στον φασισμό. Τους ΕΑΜίτες και τους ΕΠΟΝίτες, τους περήφανους μαχητές του ΕΛΑΣ και του ΕΛΑΝ που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και τη δημοκρατία απέναντι στους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Τους ήρωες του Στάλινγκραντ και των υπολοίπων μαχητών του Ανατολικού Μετώπου που τσάκισαν την πολεμική μηχανή του Χίτλερ και χάρισαν την ελευθερία στους λαούς όλης της Ευρώπης. Δεν ξεχνάμε τα εκατομμύρια θύματα της ναζιστικής Θηριωδίας, τους νεκρούς του Ολοκαυτώματος, το Άουσβιτς, το Μαουτχάουζεν, το Μπύχενβαλντ.< Περίπου επτά δεκαετίες μετά, ο φασισμός και ο ρατσισμός προσπαθούν να ξανασηκώσουν κεφάλι. Από την εκλογική άνοδο της Λε Πεν στη Γαλλία, μέχρι τη σταθερή παρουσία της Χρυσής Αυγής στο ελληνικό κοινοβούλιο, το τέρας του φασισμού κερδίζει ζωτικό χώρο μέσα στις κοινωνίες μας. Ο αγώνας για δημοκρατία, ελευθερία, ισότητα και αλληλεγγύη, σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, είναι υπόθεση όλων μας, τώρα πιο πολύ από ποτέ.

Ως Νεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α., τιμούμε τους αγώνες του παρελθόντος και διδασκόμαστε από αυτούς, για να δώσουμε αποφασιστικά και συλλογικά τις μάχες που έρχονται. Διότι μνήμη σημαίνει αντίσταση.