Πολιτικό ζήτημα δημιουργήθηκε από την παρουσία του Ιλχάν Αχμέτ σε εκδήλωση του συλλόγου “Τούρκων Δυτικής Θράκης” στην Προύσα του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης-ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ.

Ο Αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Παναγιώτης Σγουρίδης επιτέθηκε στο Βουλευτή της ΔΗΣΥ  και σε δήλωσή του ανέφερε «Ο ίδιος δεν κατάλαβε τι έκανε, ή αν κατάλαβε θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να παραιτηθεί από βουλευτής»

Απάντηση Ιλχάν Αχμέτ:

Μετά την έκταση που πήρε το ζήτημα, ο Βουλευτής προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση:

Παραβρέθηκα πριν λίγες μέρες στη Προύσα της Τουρκίας, σε ιδιωτική επίσκεψη συμμετοχής σε μια μεγάλη θρησκευτική τελετή ομοθρήσκων μου που διοργανώνεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή από πολίτες που κάτγονται από την Θράκη και ζουν εκεί εδω και πολλές δεκαετίες διατηρώντας τους δεσμούς με τον τόπο καταγωγής τους.

Η διοργάνωση τελούσε υπό την αιγίδα των δήμων Προύσας και Οσμάν Γκαζί και ήταν οι ίδιοι οι Δήμαρχοι των δυο μεγάλων αυτών Δήμων που με προσκάλεσαν και μου έκαναν την τιμή να με φιλοξενήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο κλήθηκα να απευθύνω έναν τυπικό χαιρετισμό και τίποτα περισσότερο που δεν θα μπορούσε να είναι αιτία πανηγυρισμού για κανέναν.

Ξέρω πολύ καλά να κρατώ την θέση μου και να τιμώ τον ρόλο μου ως βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου και μέλους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και το έχω αποδείξει άλλωστε σε όλη την διάρκεια της πολιτικής μου διαδρομής. Ουδέποτε ταυτίστηκα ή συμπορεύτεηκα με άκρα και ακραίους κάθε προέλευσης.

Είναι προφανές δε, πως το μεγαλύτερο μέρος του ρεπορταζ που ανέβηκε στο ειδησεογραφικό Star.gr, δεν με αφορά και δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να έχει καμία σχέση μαζί μου.

Τέλος, υποδείξεις πατριωτισμού και μαθήματα αυτού του είδους από τον κ. Π. Σγουρίδη και τους ΑΝΕΛ δεν δέχομαι. Με την φρασεολογία τους και την πολιτική τους θεώρηση κάνουν ζημιά στην Θράκη σε πολλά επίπεδα και αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά οτι αποτελούν την εθνικιστική συνιστώσα της κατά τα άλλα αριστερής και προοδευτικής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι PES Activists ζητούν παραίτηση ή διαγραφή Ιλχάν

Επίσης με ανάρτησή τους οι PES Activists (μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ελλάδα, πρακτικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στο Ν. Ανδρουλάκη), που αναπαρήγαγε η τοπική οργάνωσή τους στην Ξάνθη, ζητούν τη διαγραφή του από την ΚΟ της ΔΗΣΥ.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αχμέτ Ιλχάν παραβρέθηκε και μίλησε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε την Τρίτη 2 Μαΐου στην Προύσα της Τουρκίας ο Σύλλογος «Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης», στην οποία υπάρχουν σύμβολα και σημαίες της «ανεξάρτητης Θράκης».

Καλούμε τον βουλευτή αν δεν μπορεί να αποχωρεί από παρόμοιες εκδηλώσεις, τότε να αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ.

Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πηγή ψηφοφόρων. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να βρουν νέες και νέους από τη μειονότητα που γνωρίζουν και μπορούν να αναδείξουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της περιοχής και να σταματήσουν να κωφεύουν σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για τη Θράκη και τους Έλληνες μουσουλμάνους κατοίκους της.

Ζητάμε τη διαγραφή του Αχμέτ Ιλχάν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.