Συνέντευξη  εφ’ όλης της ύλης, για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή τον τελευταίο καιρό, παραχώρησε στο Xanthi2.gr ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Γιαννακίδης.

Μεταξύ άλλων, ο 31χρονος βουλευτής αναφέρθηκε στην υπόθεση της ΣΕΚΑΠ και τη στάση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και των 3 βουλευτών με αιχμές για το παρελθόν,  τη συνεργασία και τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με την αυτοδιοίκηση της περιοχής, την πρόσφατη εξαγγελία του Ν. Παππά για τα δορυφορικά κανάλια στην ορεινή Ξάνθη, τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα Leader,  την σφοδρή αντιπαράθεση με την ηγεσία του Δημοκριτείου αλλά και τη συμμετοχή του στην εξεταστική επιτροπή για την Υγεία, που ξεκίνησε τις εργασίες της.

Αναφερόμενος στα 5 χρόνια που έχουν συμπληρωθεί από τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και συνέπεσαν με τη συνέντευξη, ανέφερε ότι τότε ο ίδιος είχε αναλάβει συνεργάτης του Βουλευτή Χ. Ζεϊμπέκ με απόφαση της Νομαρχιακής τους κόμματος, ως εκπρποσωπος της νεολαίας,  κάνοντας λόγο για πρωτόγνωρες στιγμές που ξεκίνησαν από τότε και κατέληξαν στην εντυπωσιακή επικράτηση του κόμματός του, με 50% και 3 βουλευτές το Σεπτέμβρη του 2015, “κάτι για το οποίο απαιτήθηκε αρκετή δουλειά”. Όπως σημειώνει, μέριμνά τους ήταν από την αρχή να υπηρετήσουν την περιοχή χωρίς διαχωριστικές γραμμές ενώ  το κόμμα και οι βουλευτές του είναι μια συμπαγής ομάδα που δρα από κοινού  κάτι που τους βοήθησε να ανταπεξέλθουν “στον πόλεμο που δέχονται από τον κίτρινο τύπο”, όπως υποστήριξε

“Στρατηγικό μποϊκοτάζ” από Δημάρχους της Ξάνθης σε ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας για την αυτοδιοίκηση της περιοχής σημείωσε ότι τόσο οι Δήμοι όσο και η Περιφέρεια ελέγχονται απόλυτα από τη Νέα Δημοκρατία από το 2014, αλλά εκτίμησε ότι το πολιτικό σκηνικό είναι διαφορετικό ενώ ανέφερε ότι τουλάχιστον 2 από τους 4 Δημάρχους  της περιοχής συνεργάζονται με τους βουλευτές για τα θέματα των Δήμων τους ενώ άλλοι έχουν επιλέξει ένα “στρατηγικό μποϊκοτάζ” εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ (δεν κατονόμασε αν και ερωτήθηκε αλλά “φωτογράφισε” τους Χ. Δημαρχόπουλο και Θ. Μίχογλου) ενώ δήλωσε ότι οι βουλευτές είναι διατεθειμένοι να παράσχουν κάθε στήριξη για την επίλυση των προβλημάτων και ότι από το Γενάρη του 2015 έχουν στείλει το μήνυμα ότι δεν λειτουργούν όπως τα παλιά κόμματα.

Κατηγορίες στη ΝΔ για ΣΕΚΑΠ

Για το φλέγον ζήτημα των ημερών που δεν είναι άλλο από την υπόθεση της ΣΕΚΑΠ και της τροπολογίας που πέρασε στο Ν/Σ του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο Στάθης Γιαννακίδης υποστήριξε ότι “η στάση της ηγεσίας της ΝΔ δυσαρέστησε το δικό της κόσμο και γενικότερα η αντιπολίτευσή της είναι αλλοπρόσαλλη με πολλά αυτογκόλ”  και ότι είχε επενδύσει στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης με αποτέλεσμα να δείχνει να είναι εγκλωβισμένη σε ανθρώπους των άκρων. Επιτέθηκε στη ΝΔ για το γεγονός “ότι αρνήθηκε να υπερψηφίσει το συνολικό νομοσχέδιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, που το περίμενε η κοινωνία και η πραγματική οικονομία και κρύφτηκε πίσω από την τροπολογία για τη ΣΕΚΑΠ”, όπως είπε.

Όπως υποστήριξε, η τροπολογία δεν χαρίζει χρέη αλλά σε όλες τις περιπτώσεις ο νέος επενδυτής που αποκτά μια εταιρία “δεν θα ευθύνεται για τις αμαρτίες του παρελθόντος, αν δεν είχε ενημερωθεί” και αυτές θα επιστρέφουν σε όσους τις δημιούργησαν . Σύμφωνα με το Σ. Γιαννακίδη, “αυτό ενοχλεί γιατί δείχνει την εγκληματική πολιτική για τα συνεταιριστικά εργοστάσια. Τα σημερινά θετικά οικονομικά στοιχεία της ΣΕΚΑΠ δείχνουν ότι ήταν λάθος οι πολιτικές επιλογές και η νοοτροπία που υπήρχε” .

“Το πολιτικό προσωπικό δεν θα σβήσει τα ίχνη του στη ΣΕΚΑΠ όπως με τη ΣΕΒΑΘ”

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απουσία του Ζ. Χουσεΐν από την ψηφοφορία, που επισημάνθηκε και από τον Ιβάν Σαββίδη, ανέφερε ότι όσοι διακινούν αυτά τα σενάρια θα έπρεπε να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση της Βουλής όπου αναφέρθηκε η επιστολική θετική ψήφος που είχε στείλει ο συνάδελφός του και αντέτεινε ότι σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα όπως στη ΣΕΚΑΠ “δεν βλέπουμε τη θέση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ”. Μάλιστα, άσκησε ιδιαίτερα σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα του παρελθόντος λέγοντας ότι το πολιτικό προσωπικό είχε μάθει “να σβήνει τα ίχνη του, όπως στη ΣΕΒΑΘ όπου χάθηκαν αρχεία και υπολογιστές και δεν μάθαμε ποτέ που πήγαν τα 35 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν ως δάνεια για την εξυγίανση της εταιρίας και αυτή έκλεισε μετά από λίγες μέρες”. Σύμφωνα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η εκκρεμότητα που υπήρχε από τη διοίκηση Παππά απεκρύβη από τον Ιβάν Σαββίδη  και επέρριψε ευθύνες στο γεγονός ότι “ένας τραυματιοφορέας διοικούσε την εταιρία και σε εκείνες τις διοικήσεις επιστρέφει το πρόστιμο”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά για τη ΣΕΚΑΠ – Αιχμές για τη δικαιοσύνη

Σε σχέση με τη στάση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν και την κατηγορία στελεχών της ΝΔ ότι είχαν αντιταχθεί στην εξαγορά της εταιρίας από τον Ιβάν Σαββίδη, παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπέρ ενός μοντέλου αυτοδιαχείρισης και ήρθε σε επαφή και με αντίστοιχα εγχειρήματα όπως και με τον τότε ΥΠΟΙΚ. Γ. Στουρνάρα για το θέμα. “Όμως εφόσον σήμερα λειτουργεί με τον Ιβάν Σαββίδη και είναι υγιής η εταιρία μας ενδιαφέρει η απρόσκοπτη λειτουργία και οι θέσεις εργασίας αλλά και να μην κρυφτούν οι αμαρτίες του παρελθόντος” είπε.  Ειδικότερα για τις διαφορές που υπήρξαν μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι αυτές θα πρέπει να επιλυθούν, εννοώντας ότι θα κρίνει η δικαιοσύνη, και υποστήριξε ότι τον πρώτο καιρό “ίσως η εταιρία να είχε λάθος νομικές συμβουλές” επαναφέροντας την κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ με τον δικηγόρο Στέλιο Γιαλάογλου που εκπροσώπησε για ένα διάστημα την επιχείρηση και υπενθυμίζοντας την ανταλλαγή ανακοινώσεων που είχε το κόμμα του με το γνωστό νομικό.

Εξάλλου, ερωτηθείς για το γεγονός ότι οι εμπλεκόμενοι σχεδόν έχουν απαλλαγεί πλήρως από τις ποινικές ευθύνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση, απάντησε με έμμεσες αιχμές και για τη δικαιοσύνη λέγοντας πως “Δεν είναι η πρώτη φορά που η δικαιοσύνη στη Θράκη εκδίδει τέτοιες αποφάσεις και πρόσθεσε ότι και στο παρελθόν με την υπόθεση της ΣΕΒΑΘ η δικαιοσύνη δεν διαλεύκανε τί είχε συμβεί ποτέ. “Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι σεβαστές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κρίνονται” είπε με νόημα  για την υπόθεση.

Όλοι δικαιούνται τα δορυφορικά πιάτα στην ορεινή περιοχή

Σε ότι αφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και το πρόγραμμα για την παροχή δορυφορικών δεκτών στην ορεινή Ξάνθη και άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας -που ξεκίνησε από την Ξάνθη καθώς είναι περιοχή με τα μεγαλύτερα προβλήματα κάλυψης- ανέφερε ότι το Υπουργείο πήρε την πρωτοβουλία καθώς στις συμβάσεις της digea “υπήρχαν διάφορες αλχημείες” κριτικάροντας το γεγονός ότι εξαιρούσαν τις δυσπρόσιτες περιοχές από την υποχρέωση για την τηλεοπτική κάλυψη με επίγειο σήμα “και μέχρι να ορθοποδήσει η ΕΡΤ και να καταστεί εναλλακτικός και ανταγωνιστικό πάροχος” όπως είπε.

Έκανε πάντως υπαινιγμούς για την τοπική αυτοδιοίκηση και την πιθανότητα να δυναμιτίσει την πρωτοβουλία λέγοντας πως “παρά τα όσα ακούμε μέχρι τώρα πιστεύω ότι η αυτοδιοίκηση θα συνεργαστεί  και θα βοηθήσει τους κατοίκους.” Μάλιστα διευκρίνισε ότι “το δικαιούνται όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι των ορεινών περιοχών και δεν εναπόκειται στην αυτοδιοίκηση να ελέγξει ούτε αν η κατανάλωση του ρεύματος είναι μεγάλη ή μικρή ούτε το ύψος του εκκαθαριστικού κάθε οικογένειας”.

ΑΝΞΑ όπως ΕΑΠΑΞ

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτήθηκε για την υπόθεση του Leader και των καθυστερήσεων που υπάρχουν λέγοντας ότι ήταν μια αρμοδιότητα της αυτοδιοίκηση και όχι των βουλευτών, που όμως έπρεπε να στηρίξουν πολιτικά για να μην στερηθεί η περιοχή ενός σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου όπως είναι το Leader, ειδικά στον τομέα του αγροτουρισμού, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την πορεία της παλιάς Αναπτυξιακής Ξάνθης, που παραμένει υπό εκκαθάριση εδώ και χρόνια, με την περιοχή να χάνει τεράστιους πόρους και μάλιστα σύγκρινε την υπόθεση με αυτή της ΕΑΠΑΞ, λέγοντας πως “αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί κάνουν τη δουλειά τους σωστά” θα υπάρξει και για αυτή μια σαφής εικόνα και θα αποδοθούν τυχόν ευθύνες.

Όσον αφορά στο νέο πρόγραμμα Leader, έριξε το βάρος για την καθυστέρηση στην αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στην ΠΕ Ξάνθης λέγοντας, πως υπήρξαν διάφορες προτάσεις αλλά επελέγη από τους αυτοδιοικητικούς η λύση της κοινής πρότασης με την Αναπτυξιακή Ροδόπης. Όπως είπε, οι βουλευτές και επενδυτές με τους οποίους συζητούν, διαπιστώνουν καθυστερήσεις  και οι ίδιοι κάνουν ότι είναι εφικτό ενώ πρόσφατα συνάντησαν και τον αρμόδιο Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κασσίμη. “Το Υπουργείο είναι έτοιμο, έχουμε τοποθετηθεί δημόσια και έχουμε κάνει λόγο για μποϊκοτάζ κάποιων” είπε εκφράζοντας την υπόνοια κάποιοι αυτοδιοικητικοί άρχοντες να καθυστερούν χωρίς λόγο. Εκτίμησε πάντως ότι έγιναν κάποια βήματα αλλά επείγει να προχωρήσει η υπόθεση, διευκρινίζοντας “με διαφάνεια και σχεδιασμό και όχι ως κλειστό κύκλωμα και με βάση τις τοπικές ιδιαιτερότητες”.  Μάλιστα δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και για το συνεταιριστικό κίνημα λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε μια λογική “κάθαρσης του συνεταιριστικού κινήματος με νέες ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμού” που θα συνδεθούν με τη μεταποίηση και θα αξιοποιήσουν τη στήριξη που μπορεί να του παράσχει και η έρευνα, όπως για παράδειγμα το Ερευνητικό Κέντρο ΑΘΗΝΑ της Ξάνθης και το Πανεπιστήμιο.

Με αφορμή την αναφορά του στο ΔΠΘ, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτήθηκε για τη σφοδρή κόντρα που υπάρχει με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Θανάση Καραμπίνη, και υποστήριξε ότι η σύγκρουση δεν είναι προσωπική αλλά, ασκώντας κριτική για τη διένεξη στην δεξίωση της 25ης Μαρτίου με τους δύο συναδέλφους του και κάνοντας λόγο για “αήθη επίθεση” από τον Πρύτανη, αναφέρθηκε στην πειθαρχική και ποινική διερεύνηση που είναι στο επίκεντρο της διαμάχης και υπενθύμισε ότι ο ίδιος ως φοιτητής είχε αντιπαρατεθεί με τον Πρύτανη για την επίμαχη υπόθεση της σίτισης.

Συμμετέχει στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, μιλώντας για την Εξεταστική επιτροπή για την Υγεία, στην οποία συμμετέχει, εκτίμησε ότι από τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, τα νούμερα των δαπανών για την Υγεία είναι ασύλληπτα και σε συνδυασμό με τις μίζες και τα εξοπλιστικά εξηγούν σε μεγάλο βαθμό πώς χρεοκόπησε η χώρα. Απαντώντας στην πολιτική σκοπιμότητα που αποδίδεται στο ΣΥΡΙΖΑ αντέτεινε ότι δεν πρόκειται για σκοπιμότητα αλλά για ανάγκη “να πέσει φως” καθώς επείγει ο εξορθολογισμός των δαπανών για την υγεία που έχει πολλαπλασιαστεί μετά το 2000. Η Επιτροπή θα ασχοληθεί με τρία θέματα, αρχικά με το “Ερίκος Ντυνάν”, στη συνέχεια με την υπόθεση ΚΕΕΛΠΝΟ για το οποίο ανέφερε ότι είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε και, τέλος, με τις φαρμακευτικές δαπάνες και την περιβόητη NOVARTIS. Eρωτηθείς για ποιο λόγο η κυβερνητική πλειοψηφία εξαίρεσε την διετία του ΣΥΡΙΖΑ από το πεδίο της Επιτροπής απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει τη λογική της ΝΔ ή του Κ. Σημίτη που επιχειρούν συμψηφισμό των δικών τους πεπραγμένων στη λογική πως “όλοι είμαστε ίδιοι”.

Η Γεωθερμία και η παραγωγική ανασυγκρότηση

Ερωτηθείς για την πρόσφατη εκκίνηση μιας νέας επένδυσης στο Γεωθερμικό Πεδίο της Νέας Κεσσάνης, ο Σ. Γιαννακίδης ανέφερε ότι οι επενδύσεις μέχρι στιγμής είναι λίγες και πρέπει να αυξηθούν, όχι μόνο με τη χρήση της γεωθερμίας στην αγροτική καλλιέργεια αλλά και σε άλλες μορφές εκμετάλλευσης καθώς και σε διαφορετικά βάθη και θερμοκρασίες. “Στηρίζουμε τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες αλλά και οι αγρότες πρέπει να πάρουν μέρος σε αυτή τη νέα εποχή με νέους, υγιείς συνεταιρισμούς”. Ανέφερε ότι έχουν γίνει συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς για την εξεύρεση και σχετικών χρηματοδοτικών εργαλείων που σήμερα δεν είναι επαρκή και υπενθύμισε την πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τους 5 πυλώνες που έχει θέσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τέλος, αναφέρθηκε στο έργο που οφείλει να επιτελέσει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το επόμενο διάστημα χωρίς τη “δικαιολογία” της διαπραγμάτευσης και εκτίμησε ότι ήδη το μεγάλο μέρος του “προγράμματος της Θεσσαλονίκης” υλοποιείται και θα συνεχίσει περαιτέρω. “Γεννήθήκαν προσδοκίες και ήδη μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης έχουμε καθαρό πολιτικό διάδρομο και εκτιμούμε ότι θα υπάρξει ανάπτυξη της τάξης του 2,7%. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι η πρόικα για μια δίκαιη ανάπτυξη και όχι για τους ίδιους επιχειρηματικούς ομίλους”. Εκτίμησε ότι χάθηκε χρόνος στη διαπραγμάτευση αλλά θα υπάρξει σωρρευτική αναπτυξιακή προεία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και ότι σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση θα επιδιώξει σύγκρουση με τη διαπλοκή, τις κακές νοοτροπίες και τα πελατειακά δίκτυα του παρελθόντος. Το πρωτογενές πλεόνασμα οφείλεται ακριβώς στην καταπολέμηση αυτών των παθογενειών εκτίμησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης.