Site icon Xanthi 2

Πάντρεμα της ακροδεξιάς με τον νεοφιλελευθερισμό. Toυ Π. Σκούτα

Άρθρο του Παναγιώτη Σκούτα*

Ακόμη και μέσα στη ΝΔ ήταν γνωστό ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα σήμαινε αυτόματα και την εκρηκτική ανάδειξη των αδιεξόδων στην μέχρι σήμερα πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Ακριβώς γιατί είχε επενδύσει τα πάντα σε μια αποτυχία της διαπραγμάτευσης που θα νομιμοποιούσε και το συνεχές αίτημα του για εκλογές, κάτι που τώρα πέφτει πολιτικά στο κενό.

Η μόνη λύση για τον κ. Μητσοτάκη, ώστε να εμφανιστεί ότι σώζει τουλάχιστον τα εσωκομματικά του προσχήματα, είναι να παρουσιάσει το κλείσιμο της αξιολόγησης ως καταστροφή. Την στιγμή που πριν λίγες εβδομάδες ζητούσε να κλείσει η αξιολόγηση πάση θυσία.

Είναι λοιπόν δεσμευτικό πια γι’ αυτόν να καταφεύγει σε νοητικούς ακροβατισμούς, να διατυπώνει παράλογες ή αλληλοσυγκρουόμενες προτάσεις, να ομιλεί σαν να μην καταλαβαίνει καν πως λειτουργούν τα δημόσια οικονομικά.

Μέσα στον πολιτικό πανικό του ο κ. Μητσοτάκης δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το αν βγάζουν νόημα και ειρμό τα όσα δηλώνει. Το μόνο που του απομένει είναι να προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση και να εμποδίσει τους πολίτες να ενημερωθούν αντικειμενικά για τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση. Αυτή άλλωστε είναι η στρατηγική των «fake news» της διεθνούς ακροδεξιάς. Όχι να πείσει για τις δικές του θέσεις (που δεν υπάρχουν) αλλά να κρύψει την αλήθεια που δεν τον συμφέρει, και να «ψαρέψει σε θολά νερά».

Επειδή συμφέρον του λαού είναι η γνώση της αλήθειας και η σωστή ενημέρωση, αξίζει να μπούμε στον κόπο να εξετάσουμε ένα προς ένα τα όσα λέει αυτές τις μέρες.

Βέβαια αν δεν ψηφίσει στη Βουλή τα αντίμετρα και επειδή οι δανειστές απαιτούν τα μέτρα, τότε προτείνει ο ίδιος μια τέτοια πολιτική λιτότητας που θα έφτανε το πλεόνασμα στο 5,5%. Για να τα μοιράσει μετά στις μεγάλες εταιρείες και στα πολύ υψηλά εισοδήματα. Δεν αμφιβάλλουμε ότι αν κέρδιζε ποτέ τις εκλογές, αυτό θα έκανε τελικά, ίσως να προετοιμάζει το έδαφος για μια τέτοια λιτότητα με τις φαινομενικά αντιφατικές δηλώσεις του.

Ο πανικός στην πολιτική είναι πάντα κακός σύμβουλος. Κάθε μέρα που περνάει ο κ. Μητσοτάκης εκτίθεται περισσότερο, είτε επειδή δεν κατανοεί τα βασικά οικονομικά μεγέθη, είτε επειδή σχεδιάζει να ακυρώσει ότι πετύχαμε με τη σκληρή διαπραγμάτευση για να επιστρέψει στην αγαπημένη του νεοφιλελεύθερη λιτότητα, τις απολύσεις και την σκανδαλώδη εύνοια των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Ότι από τα δυο κι αν συμβαίνει, το βέβαιο είναι ότι είναι πολύ επικίνδυνος για τη χώρα και την εθνική προοπτική της εξόδου από τα μνημόνια και της επιστροφής στην ανάπτυξη.

*Μέλος ΚΕ Σύριζα

*Διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά.

Aπό το news247.gr

Exit mobile version