Στον 11ο διεθνή διαγωνισμό Ρομποτικής, που φέτος θα διοργανωθεί στην πόλη Ικόνιο (Konya) της Τουρκίας υπό την αιγίδα του φροντιστηρίου «SUCCESS Ξάνθης, θα συμμετέχουν οι μαθητές Εμρέ Χόμκο και Μπουράκ Ταχσίμ με σύμβουλο τον καθηγητή Σερκάν Χατίπ.

Ο Εμρέ με την κατασκευή που πραγματοποίησε στα πλαίσια της ρομποτικής, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς νέους και γι’ αυτό έχουν καταφέρει δικαίως να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό αυτό. Ο Εμρέ είναι ένας επιτυχημένος νεαρός που έχει λάβει συμμετοχή σε παλαιότερο διαγωνισμό ρομποτικής ο οποίος είχε διεξαχθεί στην Καβάλα το έτος 2016  και είχε κατακτήσει την 1ηθεση. Μάλιστα θέλοντας να πραγματοποιήσει άλλη μια μεγαλύτερη επιτυχία, σε συνεργασία με τον συμμαθητή του Μπουράκ και τον σύμβουλο καθηγητή Σερκάν Χατίπ, συνεχίζει αυτή την προσπάθεια για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στις 10-12 Μαϊου. Ο  διαγωνισμός  είναι σε διεθνές επίπεδο και θα συμμετάσχουν 2700 ρομπότ και 12000 άτομα. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα να παρουσιάζεται από κάθε χώρα ο πολιτισμός της, όπως και τα ήθη και τα έθιμα της στο αντίστοιχο περίπτερο, που θα της δοθεί στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης Ικόνιο (Konya).

Tο όνομα του Ρομπότ με το οποίο θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό είναι «Smart Hand», δηλαδή στα Ελληνικά «Έξυπνο χέρι». Το ρομποτικό χέρι που αναπτύχθηκε λειτουργεί με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Πρώτον χάρη σε ένα γάντι που φοριέται στο χέρι όλες οι κινήσεις των χεριών και  των δαχτύλων μεταφέρονται στο ρομποτικό χέρι και έτσι πραγματοποιούνται οι ίδιες κινήσεις ταυτόχρονα. Δεύτερον με την τοποθέτηση των ηλεκτροδίων που βρίσκονται στο ρομποτικό χέρι στους μυς των χεριών μας και σύμφωνα με τις συσπάσεις και τη χαλάρωση των μυών οι κινήσεις μεταφέρονται στο ρομποτικό χέρι με αποτέλεσμα να ανοιγοκλείνει. Τρίτο και σημαντικότερο σημείο είναι η εισαγωγή ενός ηλεκτρονικού αισθητήρα ο οποίος έχει τη δυνατότητα να τοποθετηθεί γύρω από το κεφάλι και ανάλογα με αυτό που σκεφτόμαστε λαμβάνει τις αντίστοιχες εντολές και τις μεταφέρει μέσω Bluetooth στο ρομποτικό χέρι διασφαλίζοντας έτσι την κίνησή του.

Για την συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό αυτό οι χορηγοί είναι αρχικά το φροντιστήριο SUCCESS ,  ο εκδοτικός οίκος Express Publishing, Sou-Em Εμπόριο τροφίμων, Master Υπηρεσίες Εκπαίδευσης, Sanbe Υποδήματα, Prizma Advertising και TBT Group, των οποίων η συμβολή ήταν μεγάλη.

Η αύξηση της ποιότητας της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης, η δημιουργία αντιστοίχων ερεθισμάτων στον τομέα αυτό για τους μαθητές λυκείου και πανεπιστημίου, μπορεί να μετατρέψει τις γνώσεις που απέκτησαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης τούς σε δεξιότητες, ικανές να βελτιώσουν τα προϊόντα.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία εκ των προτέρων στην ομάδα που έχει διαμορφωθεί. Η συμμετοχή και μόνο σε έναν τόσο μεγάλο διαγωνισμό θεωρείται επιτυχία.