H υπόθεση Ιβάν Σαββίδη και ΣΕΚΑΠ συνεχίζει να απασχολεί την κοινή γνώμη της χώρας και, καθώς περνούν οι μέρες, τόσο τοπικά, όσο και στη Θεσσαλονίκη, γίνεται αντιληπτό ότι η επιλογή της ΝΔ να αναδείξει το θέμα σε αυτή τη διάσταση έφερε σε δύσκολη θέση αρκετούς παράγοντες και από κάποιες σουρεάλ αντιδράσεις έγινε σαφές ότι κάποιοι θα ήθελαν να μεταστραφεί η συζήτηση αλλού.

Η συνέντευξη του ομογενή επιχειρηματία επιβεβαίωσε περίπου την εικόνα που είχαν οι περισσότεροι για την περίοδο της αγοραπωλησίας της ΣΕΚΑΠ, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Οι αξιολογικοί χαρακτηρισμοί, πράγματι είναι προχωρημένοι και ο καθένας τα εκτιμά πολιτικά. Ίσως δείχνει πως ο Σαββίδης αντιλήφθηκε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε για τη ΝΔ στο Βόρεια Ελλάδα και «τραβάει το σχοινί» για να προκαλέσει αντιδράσεις.

Το ίδιο φαίνεται να έχουν καταλάβει και οι ΣΥΡΙΖαίοι βουλευτές της Ξάνθης που επιμένουν σε δηλώσεις τους να ζητούν επίσημες τοποθετήσεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τοπικά για το θέμα. Προφανώς δεν θα πάρουν απαντήσεις αλλά, οι όποιες εντυπώσεις, θετικές και αρνητικές για την κάθε πλευρά έχουν αποδοθεί ήδη από τις πρώτες μέρες και τη διαμάχη στη Βουλή. Αξιοσημείωτο ότι οι συνδικαλιστές και των δύο σωματείων, που στο παρελθόν είχαν διαφορές με την ιδιοκτησία, στηρίζουν την επιχείρηση. Και προφανώς δεν πρόσκειται στα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Στο κτίριο του Γαλαξία στην πόλη της Ξάνθης μεταφέρεται αυτές τις μέρες του Ιεροσπουδαστήριο του Εχίνου. Πάντως η φιλοξενία ενός σπουδαστηρίου σε κτίριο χωρίς προαύλιο, είναι κάτι που προβληματίζει. Είναι μια υπόθεση που έχει απασχολήσει τους τοπικούς παράγοντες και τις διάφορες υπηρεσίες με ενδιαφέρουσες προεκτάσεις, την περίοδο των σοβαρών πολιτικών αλλαγών της πριν και μετά τις εκλογές του Γενάρη 2015.

Αυτές οι ανακατατάξεις δεν φαίνεται ότι έχει αλλάξει κάτι δραματικά σε αυτούς τους κύκλους και τις λειτουργίες του «βαθέως κράτους» που αν επλήγη, ήταν επειδή μόνο του εκτέθηκε και όχι επειδή κάποια πολιτική απόφαση, σηματοδότησε ή άλλαξε πολιτικές και πρόσωπα που συνθέτουν τους συγκεκριμένους μηχανισμούς. Που καμιά φορά είναι απαραίτητοι, άλλοτε επικίνδυνοι, συχνά ανεξέλεγκτοι και, εκ του αποτελέσματος, ανεπαρκείς αν και δαπανηροί…

Γι΄αυτό μοιάζει πολυτέλεια να συζητά κανείς για προαύλιο στο ιεροσπουδαστήριο (όπως για το κόστος αυτής της μετακίνησης που φημολογείται υπέρογκο αλλά δεν θα μάθουμε ποτέ αν ισχύουν οι φήμες ή όχι) όταν ο επικεφαλής του ΥΠΕΞ στη Θράκη, έχει «εντοπιστεί  στο panama papers αλλά δεν βρίσκει κάποιο σοβαρό λόγο να δώσει μια πειστική εξήγηση. Η αλήθεια είναι ότι 2,5 χρόνια σε αυτή τη θέση, δεν έχει βρει κάποιο σοβαρό λόγο για να κάνει έστω μία δημόσια δήλωση…