Συνέντευξη στον Γιάννη Καρτάλη

Το βράδυ της Κυριακής ο Ραζβάν Λουτσέσκου αποχαιρέτησε τον κόσμο της Ξάνθης και κοουτσάρει για τελευταία φορά στα Πηγάδια. Το ThrakiSportS με αφορμή το τελευταίο του παιχνίδι με την Ξάνθη προσέγγισε τον Ρουμάνο κόουτς για μια αποχαιρετιστήρια συνέντευξη, από τις ελάχιστες που έχει δώσει τα δυόμισι χρόνια της παρουσίας του στην ομάδα σε οποιοδήποτε ελληνικό μέσο ενημέρωσης.

Είναι από τους ανθρώπους που δε μιλούν πολύ, κοιτάει τη δουλειά του, το πως θα είναι σωστός στις υποχρεώσεις του και θα πετύχει αυτά που έχει θέσει ως στόχο. Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήρθε στην Ξάνθη στα μέσα της σεζόν 2014-2015 και κατάφερε να αγαπηθεί από τον κόσμο, να κερδίσει τον σεβασμό των παικτών του και την φιλία του ιδιαίτερα δύσκολου σε αυτά Χρήστου Πανόπουλου. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας έχει χτίσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Ρουμάνο κόουτς και τον εμπιστεύεται και τον εκτιμά πολύ, κάτι που φαίνεται και από την κίνηση που θα κάνει για την βράβευσή του πριν τον αγώνα με την Βέροια.

Λίγο πριν το αντίο και ανοίξει πανιά για άλλες… θάλασσες, ο Ραζβάν Λουτσέσκου κάνει τον απολογισμό του στην Ξάνθη, μιλάει για το παρόν και το μέλλον της ομάδας αλλά και το δικό του, ενώ αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της καριέρας του και της παρουσίας του στην Θράκη τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια. Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στον ιδιαίτερα αγαπητό και για τον ίδιο χώρο του cafe – restaurant La Terra το βράδυ του Σαββάτου με τον ίδιο να απολαμβάνει στην συνέχεια με καλούς φίλους ένα από τα τελευταία βράδια της ιδιαίτερα επιτυχημένης παρουσίας του στον πάγκο της Ξάνθης.

Θ.S:  Φεύγετε από την Ξάνθη μετά από τρεις γεμάτες σεζόν. Αποχωρείτε έχοντας κάνει πολλούς φίλους. Εσείς τι θα θυμάστε πιο έντονα από την πορεία σας στην Ξάνθη, ποια ήταν η πιο ευχάριστη και ποια η πιο δυσάρεστη στιγμή εδώ;

Ρ.Λ: Η στιγμή που κρατάω και από την Ξάνθη είναι ο προημιτελικός με τον Παναθηναϊκό πριν δύο χρόνια, και το παιχνίδι στην Λεωφόρο, που μας έδωσε την πρόκριση και την αυτοπεποίθηση ότι ήταν πλέον στο χέρι μας το να προκριθούμε και στον τελικό. Αλλά πρέπει να πω, πως αυτά τα τρία χρόνια θα τα έχω για πάντα στην καρδιά μου, γιατί αποκόμισα πολύ ωραίες εμπειρίες και ήταν τρία πολύ όμορφα χρόνια. Αυτές τις στιγμές τις θεωρώ ιδιαίτερες, όχι απλά για την καριέρα μου, αλλά έχουν γραφτεί στην ψυχή μου.

Θ.S: Καταφέρατε κάτι που κανείς άλλος δεν μπόρεσε, φτάσατε με την Ξάνθη στον τελικό του Κυπέλλου όπως είπατε. Τι πιστεύετε ότι έλειψε και λείπει από την Ξάνθη, ώστε να φτάσει στην κατάκτηση ενός τίτλου;

Ρ.Λ: Η εμπειρία. Έλειψε η σωστή διαχείριση της πίεσης και του άγχους σε ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό παιχνίδι, κάτι το οποίο βελτιώνεται με την εμπειρία. Παίξαμε καλύτερα στο πρώτο ημίχρονο, θα μπορούσαμε να έχουμε προηγηθεί κιόλας, όμως δεχτήκαμε το γκολ με το πρώτο λάθος και αυτό μας επηρέασε πολύ στην ψυχολογία μας.

Θ.S: Ποια ήταν η πιο «καυτή», η πιο δύσκολη έδρα που αντιμετωπίσατε όσα χρόνια βρίσκεστε στην Ελλάδα;

Ρ.Λ: Μου αρέσει πολύ η Τούμπα, απολαμβάνω με κάθε έννοια τα παιχνίδια ενάντια στον ΠΑΟΚ εκεί, αλλά πολύ δύσκολα γήπεδα είναι και του Παναθηναϊκου και μετέπειτα του Ολυμπιακού. Πέρα όμως από τις έδρες των μεγάλων ομάδων, όπου παίζαμε μπροστά σε 15 και 20 χιλιάδες κόσμο, τα παιχνίδια στο γήπεδο του Πανιωνίου είναι εξίσου δύσκολα για έναν προπονητή, αλλά και στο Αγρίνιο η ατμόσφαιρα συχνά είναι ηλεκτρισμένη. Πρέπει να πω πως οι Έλληνες φίλαθλοι είναι «τρελοί», αλλά πολλές φορές κάνουν τρομερή ατμόσφαιρα, σου δίνουν δύναμη, και κίνητρο είτε είναι φίλαθλοι της ομάδας σου είτε του αντιπάλου.

Θ.S: Από ό,τι καταλαβαίνουμε από τα λόγια σας, δεν απορρίπτετε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το σίγουρο είναι όμως ότι αποχωρείτε από τον πάγκο της Ξάνθης. Τι σκέφτεστε για τη νέα σεζόν; Που θα μπορούσατε ενδεχομένως να βρίσκεστε από το ερχόμενο καλοκαίρι; Μήπως και πάλι στη χώρα μας σε κάποια από τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες με τις ισχυρές έδρες που προαναφέραμε ή όπως ακούγεται στην γειτονική Τουρκία;

Ρ.Λ: Είναι πολύ νωρίς για να ξέρω λεπτομέρειες, δεν γνωρίζω κάτι προς το παρών. Μπορεί να βρίσκομαι από την Ευρώπη, έως και την Ασία τη νέα χρονιά, δεν το ξέρω ακόμα. Προς το παρών είμαι ανοιχτός και έτοιμος να συζητήσω όλα τα ενδεχόμενα και όποια πρόταση μου γίνει. Δεν απορρίπτω ούτε το ενδεχόμενο να μείνω και σε ομάδα της Ελλάδας ή το να πάω στην Τουρκία, αλλά σκέφτομαι και την οικογένεια μου.

Θ.S: Συνεπώς έπαιξε και η οικογένειά σας κάποιο ρόλο στην απόφαση να μην συνεχίσετε και τη νέα σεζόν στην Ξάνθη;

Ρ.Λ: Σαφώς και η οικογένεια έπαιξε κάποιο ρόλο, γιατί είμαστε όλοι διασκορπισμένοι παντού αυτή τη στιγμή. Για να σου δώσω να καταλάβεις, αυτή τη στιγμή οι γονείς μου βρίσκονται στη Ρωσία, η γυναίκα μου και ο γιος μου στο Βουκουρέστι και η κόρη μου στη Νότιο Αφρική, έχουμε στην κυριολεξία διασπαστεί σε όλο τον κόσμο, και βρισκόμαστε μόνο λίγες φορές όλοι μαζί. Αλλά και πάλι είναι ο τύπος μου, να θέλω να εξερευνώ τον κόσμο, να παίρνω νέες εμπειρίες, και νομίζω πως πλέον ήρθε η ώρα να δω κάτι άλλο καινούριο.

Θ.S: Αυτό το καινούριο θα μπορούσε να μην είναι σύλλογος αλλά Εθνική Ομάδα; Έχετε κάτσει στον πάγο της Ρουμανίας. Πως θα αντιδρούσατε σε μια ενδεχόμενη πρόταση συνεργασίας με κάποια Εθνική ομάδα και πάλι, είτε αυτή είναι της Ρουμανίας, είτε της Ελλάδας, είτε οποιασδήποτε άλλης χώρας;

Ρ.Λ: Όχι σε σε αυτή τη περίοδο. Για την ακρίβεια, είμαι 48 χρονών και δεν θα ήμουν θετικός για συνεργασία με κάποια Εθνική Ομάδα, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, που θεωρώ ακόμα τον εαυτό μου νέο. Και αυτό γιατί είναι δύο εντελώς διαφορετικές δουλειές, και προτιμώ να δουλεύω σε ένα σύλλογο, γιατί εκεί είσαι πάντοτε, όλο το χρόνο απασχολημένος με τη δουλειά σου, και όχι κατά περιόδους όπως σε κάποια Εθνική Ομάδα.

Θ.S: Αναφορικά με το δικό σας μέλλον μας είπατε, αναφορικά με το μέλλον της Ξάνθης; Σας ρώτησε μήπως ο Χρήστος Πανόπουλος την άποψη σας για τον ενδεχόμενο αντικαταστάτη σας στον πάγκο της Ξάνθης;

Ρ.Λ: Δεν είναι αυτή η δουλειά μου και η θέση μου, και είναι δύσκολο να πω κάτι, αυτή είναι μια απόφαση που ανήκει στον Χρήστο Πανόπουλο και τον πολύ καλό μου φίλο Γιάννη (Παπαδημητρίου). Πρέπει να έχουν το συναίσθημα για να επιλέξουν το κατάλληλο προπονητή για τη νέα σεζόν. Είναι αδύνατο για εμένα να μιλάω για άλλους προπονητές.

 

Όλη η συνέντευξη στο thrakisports.gr