Mέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς θα διαρκέσουν οι Γιορτές Νεολαίας που ξεκίνησαν ήδη. Το Κέντρο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα όλο το πρόγραμμα των Γιορτών/

Κατεβάστε το εδώ σε PDF

Αναλυτικά:

ΤΡΊΤΗ 25 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2017

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

4ο Γενικό Λύκειο  Ξάνθης

09:00 – 14:00

Παρουσίαση των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων και των Ερευνητικών Εργασιών

«Στο φως των αστεριών»

Η ομάδα μελέτησε τα ουράνια σώματα που διακρίνουμε στον νυχτερινό ουρανό, ξεκινώντας από τη ΓΗ, το ηλιακό σύστημα και συνέχισε με τη μελέτη του Ήλιου, των Αστεριών και των Γαλαξιών. Ασχολήθηκε επίσης με αντιλήψεις και δοξασίες γύρω από τα ουράνια σώματα.

Καθηγητές: Βασιάδη Αικ., Χατζηκωνσταντίνου Αν.

«Χρήση των τεχνικών και μεθοδολογία της βιολογίας και της χημείας στην Αρ­χαιολογία»

Μια διαφορετική προσέγγιση της αρχαιολογικής έρευνας μέσω της Βιολογίας και της Χη­μείας με μεθόδους μελέτης, χρονολόγησης, προσδιορισμού υλικού και προέλευσης με τη χρήση γνώσεων και τη βιολογία.

Καθηγήτριες: Μακρή Δ., Μπόμπολα Α.

 

«Παρασκευή υλικών από απλά υλικά»

Αφορά την ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας και καταναλωτικής συμπεριφοράς.

Καθηγήτριες: Λουκοπούλου Μ., Μακρή Δ.

 

«Μια προσέγγιση ιστορικών γεγονότων μέσω της Γενετικής

και Στατιστικής Ανάλυσης»

Μια εναλλακτική προσέγγιση, με την επεξεργασία δεδομένων, της έρευνας μέσω της Γενε­τικής Ανάλυσης και της Στατιστικής που διαφωτίζει ιστορικά γεγονότα που αλλιώς θα ήταν δύσκολο να προσεγγιστούν.

Καθηγητές: Κεχαγιάς Π., Λουκοπούλου Μ.

 

«Μετακινήσεις πληθυσμών: περάσματα, διελεύσεις, τόποι πολιτισμών διασταυρώ­σεων και συνομιλιών»

Επιχειρήθηκε να κατανοήσουν οι μαθητές πως, η μετανάστευση αποτελεί αποτέλεσμα εξα­ναγκασμού μιας περιόδου κρίσης στην εξέλιξη του χρόνου και η μετοίκιση μπορεί να μετα­βάλλεται σε επιλογή και στην ιστορική της προοπτική να γίνεται διασπορά.  Διερευνήθηκαν οι έννοιες της ευρωπαϊκής και εθνικής ταυτότητας και κυρίως της πολυπολιτισμικότητας. Η Λογοτεχνία λειτούργησε ως αρχείο προγενέστερων ιστορικών η μυθικών μετακινήσεων, με τους μαθητές να αναζητούν τη δυναμική που ενδεχομένως να φέρουν πάντα οι μετα­κινήσεις.

Καθηγητές: Ευαγγελίδης Β., Σαρατζής Α.

 

«Ο Κωνσταντινουπολίτης Θεοτοκάς»

Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το έργο ενός πολύ σημαντικού λογοτέχνη του Γ. Θεοτοκά. Ένιωσαν την αισθητική και παιδευτική αξία ενός λογοτεχνικού έργου και συνειδητοποίησαν την συνεισφορά του Γ. Θεοτοκά στο χώρο της ελληνικής πνευματικής ζωής.

Καθηγητές:  Σαρατζής Α., Κάππος Ι.

 

Αίθουσα Εκδηλώσεων 2ου ΕΠΑΛ – Εσπερινών Ξάνθης

2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης

12:00 – 14:00

Responsible European Digital Citizens

Θα παρουσιασθεί το πρόγραμμα Responsible European Digital Citizens (Υπεύθυνοι Ευρω­παίοι Ψηφιακή Πολίτες) στα πλαίσια του  Erasmus+. Σκοπός του προγράμματος να προω­θήσει τις καλές πρακτικές στην χρήση του Internet και να βοηθήσει τις μαθητικές κοινό­τητες να αποφύγουν το cyber-bullying και τις άλλες μορφές δικτυακής εγκληματικότητας. Το πρόγραμμα παρουσιάζει το 2ο Γυμνάσιο Ξάνθης στους μαθητές/τριες του 2ου ΕΠΑΛ και θα ακολουθήσει συζήτηση με στόχο την αμφίδρομη ευαισθητοποίηση και ανταλλαγή απόψεων, που αποσκοπεί στη διαφύλαξη της ψυχοκοινωνικής υγείας των μαθητών/τριών.

Καθηγητές: Συντονιστής Προγράμματος: Συρόπουλος Α. – Μέλη ΟΔΠ 2ου ΕΠΑΛ Μπου­σνάκης Ι., Κοτσώνα Χ.

 

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΑΙΞΠΗΡ

(ΤΡΊΤΗ 2 ΈΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 5 ΜΑΐΟΥ)

Συμμετέχουν:

  • Θεατρικά – Μουσική: 5ο Γυμνάσιο Ξάνθης – Μουσικό Σχολείο Ξάνθης – 2ο ΓΕΛ Ξάνθης – 3ο ΓΕΛ Ξάνθης – 4ο ΓΕΛ Ξάνθης.
  • το εργαστήρι καλλιγραφίας του 3ου Γυμνασίου Ξάνθης καλλιγραφώντας διάσημα λό­για του σπουδαίου δημιουργού, ατάκες από τα θεατρικά του έργα καθώς και κάποια από τα περίφημα σονέτα.

Καθηγήτριες: Ντίκα Β., Κολοκοτρώνη Στ.

  • Οι μαθητές του Εσπερινού Λυκείου «ντύνουν» με εικόνες, σχόλια και φωτογραφίες στίχους, στιγμές και συναισθήματα από το έργο του Άγγλου δραματουργού.

Καθηγήτρια: Βαφειάδου Μ.

Συντονισμός – διοργάνωση της Θεατρικής Εβδομάδας – Αφιέρωμα στο μεγάλο δημιουργό: η Υπεύθυνη Σχ. Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Ξάνθης: Κλούρη Πόπη.

 

 

ΤΡΊΤΗ 2 ΜΑΐΟΥ 2017

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

5ο Γυμνάσιο Ξάνθης

19:30

«Ο Ρωμαίος και η …»

Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Η επιτομή του τραγικού νεανικού έρωτα. Αιώνες τώρα αναφορά της τέλειας απέραντης αγάπης. Όμως… Θα μπορούσε στις μέρες μας να υπάρξει ο έρωτας αυτός; Ήταν θέμα συγκυριών; Ήταν αγάπη ή νεανικός ενθουσιασμός; Θα μπορούσε να αντέξει στη φθορά του χρόνου; Αυτά και άλλα θέματα προέκυψαν κατά τη μελέτη του έργου από την ομάδα του σχολείου μας και παρουσιάζονται στο video που δημιουργήσαμε.

Καθηγητές: Κωτίτσα Α., Μακρής Σ., Νικολή Α.

 

Μουσικό Σχολείο Ξάνθης

20:00

Μουσική – Θεατρική Παράσταση  «Σαν όνειρο…

ανοιξιάτικης νύχτας»

Δύο γοητευτικά πλάσματα, ο Πουκ και ο Άριελ αναλαμβάνουν να στήσουν μία παράσταση για να θυμηθούν και να θυμίσουν ότι «είμαστε όλοι πλασμένοι από το υλικό των ονείρων». Σε αυτή, ενσωματώνουν ψηφίδες του έργου του οικουμενικού δημιουργού Ουίλιαμ Σαίξ­πηρ (σονέτα, μονο-λόγους, εμβληματικές σκηνές). Το εγχείρημά τους είναι ωστόσο, η πρό­βα μιας θεατρικής ομάδας την οποία παρακολουθούμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας με το σκηνοθέτη επί σκηνής. Παράσταση μέσα στην παράσταση λοιπόν, με κείμενο που γράφηκε ειδικά για την περίσταση, μουσική και χορό. Το ερώτημα-έναυσμα για τη συγκεκριμένη παράσταση (αν είμαστε πλασμένοι από το υλικό των ονείρων, πού το κρύψαμε το όνειρο; Πού είμαστε;) μένει να απαντηθεί από τους θεατές…

Καθηγήτριες:  Κελίδου Α.,

Μουσική Επιμέλεια – Διεύθυνση: Γκουγκούλη Ε., Μαμούση Κ.

 

ΤΕΤΆΡΤΗ 3 ΜΑΐΟΥ 2017

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

4ο Γενικό Λύκειο  Ξάνθης

09:30 και 19:30

“The eternal conflict between sexes”

 

Πέντε  γυναικείοι μονόλογοι και δυο σονέτα του Σαίξπηρ.

Η θεατρική ομάδα παρουσιάζει αποσπάσματα έργων του Σαίξπηρ ο οποίος μιλάει διαχρονι­κά για τον έρωτα και για τη διαμάχη των δυο φύλων. Οι ήρωες και οι ηρωίδες του άνθρωποι ολοζώντανοι, με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, με διάνοια, αισθήματα, πάθη, ευαισθη­σίες, ελαττώματα, παρορμήσεις, αδυναμίες, λειτουργούν με αμεσότητα και φυσικότητα ακόμη κι όταν διαπράττουν τις μεγαλύτερες ύβρεις ή τις μεγαλύτερες «αμαρτίες». Κείμενα «σύγχρονα» που μιλούν με αξεπέραστο τρόπο για την εξουσία, την αγάπη και τη ζήλια.

Καθηγήτρια:  Βραδέλη Α.

2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης

20:00

Θεατρική Παράσταση  «Η στρίγγλα που έγι­νε αρνάκι»

 

Μια κλασική και πάντα επί­καιρη κωμωδία για όλες τις εποχές, τα μήκη και τα πλάτη της γης. Ένα κείμενο ευφυές και ευαίσθητο, σκιαγραφεί γλα­φυρά τον «πόλεμο» δύο ερωτευμένων ανθρώπων, που μέσα από πολλές καταστάσεις και στάδια, ανακηρύσσουν θριαμβευτή τον έρωτα! Μια αμείλικτη κριτική για την ανθρώπινη υποκρισία. Ένα σαρκαστικό σχόλιο για τη σχέση του άνδρα και της γυναίκας, το παιχνίδι του έρωτα, η αέναη μάχη αρσενικού και θηλυκού, η αποθέωση της αληθινής αγάπης.

Καθηγητές: Γιουβαντζής Β., Μπάρμπα Ζ., Στεφανίδου Π., – Λαζούδη Αικ., Μουρελάτος Π., Τσόλκα Μ.

 

ΠΈΜΠΤΗ 4 ΜΑΐΟΥ 2017

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

3ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης

12:00 και 20:30

Θεατρική Παράσταση

«Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του William Shakespeare

 

Τρεις παράλληλες ιστορίες, δυο νεαρά ερωτευμένα ζευγάρια, ο μαγικός κόσμος των ξωτικών με το βασιλιά  Όμπερον και τη Βασίλισσα Τιτάνια, και ένα τσούρμο άξεστων και αμόρφωτων μαστόρων που προσπαθούν να ανεβάσουν μια θεατρική παράσταση προς τιμή του Άρχοντα της Αθήνας Θησέα εν όψει του γάμου του με την αμαζόνα Ιππολύτη, μπλέκο­νται μεταξύ τους. Ποτέ η αληθινή αγάπη δεν κύλησε σαν ρέμα ήσυχο, λέει ένας από τους ερωτευμένους νέους της ιστορίας μας και σίγουρα ο έρωτας μπορεί όλους να μας κάνει τρελούς. Μαγεία, περιπέτεια, αγάπη και χιούμορ συνθέτουν ένα παντοδύναμο ξόρκι σε ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του μεγάλου δραματουργού.

Καθηγητές: Παπακωνσταντίνου Κ., Αγουρίδα Μ., Φλώρου Π. – Παπαδόπουλος Λ., Γιαννα­κοπούλου Β., Βουρνίτης Ι.

 

Κινηματογράφος ODEON

1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης

09:00 – 13:00

«Τα Μαθηματικά στον κινηματογράφο»

 

Στα πλαίσια των Προγραμμάτων «Πάμε Σινεμά» και «Ο Μαθηματικός πέρα από την Επιστή­μη». Παρουσίαση σε αίθουσα του κινηματογράφου ODEON, του βιβλίου ¨Ραμανουτζάν, ο Ινδός Μαθηματικός¨ και προβολή της ταινίας ¨Ο άνθρωπος που γνώριζε το άπειρο¨, που βασίστηκε στο βιβλίο. Θα ακολουθήσει σχολιασμός και κριτική της ταινίας από τους μαθη­τές των προγραμμάτων και συζήτηση – προβληματισμός πάνω στα μηνύματα της ταινίας.

Καθηγητές: Ηλιάδου Μ., Μολώζη Μ., Στεφανίδου Γ. – Μαστορίδης Κ. Παρασκευάς Δ.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 5 ΜΑΐΟΥ 2017

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

5ο Γυμνάσιο Ξάνθης

20:00

Θεατρική Παράσταση «Ο Ρωμαίος στο φως της Ιουλιέττας»

 

Οι μαθητές με πλούσιο βεστιάριο, χο­ρογραφίες και σκηνικά προβάλλουν τη χαρά του χορού στο σαλόνι και τη χαρά του πόθου στο μπαλκόνι των δύο πρωταγωνιστών του Σαίξπηρ, εξαίροντας ταυτόχρονα τα οικουμενι­κά στοιχεία του: το πάθος για τη ζωή, το θάρρος και την αγάπη που δίνει δύναμη για όλα.

Kαθηγήτριες: Ντόσκα Ε., Ζάρρα Σ., Κατάκη Δ. – Μουσική Επένδυση: Χί­ζαρης Κ.

 

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 2ου ΓΕΛ

2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης

11:45 – 14:10

Παρουσιάζονται τα Προγράμματα Αγωγής Υγείας, Περιβαλλο­ντικής Αγωγής και Πολιτιστικά

 

«Ζήσε αλλιώς: Εναλλακτικές προτάσεις για την καθημερινότητα των εφήβων»

«Υπάρχω όταν συνυπάρχω»

Συν-οδεύω, συν-ταξιδεύω και συν-κινούμαι με παιδιά με κινητικές δυσκολίες. Τα προ­γράμματα θα παρουσιαστούν και στην Ημερίδα Αγωγής Υγείας (23Μαϊου) Δημοτικό Αμ­φιθέατρο.

Καθηγητές: Μπετσάκου Μ., Νάκου Γ., Σαπουνίδου Ζ., Στεργίου Α.

 

«Η δύναμη του νερού….» – « Το νερό στην πόλη…..»

Καθηγητές: Μαυροδή Κ., Βογιατζής Γ., Καραμικέ Μ. – Τσικρικώνης Γ., Καζάκος Δ.

 

« Άνοιγμα Πυλών» – « Μαθηματικολογώ » – « Η Βιβλιοθήκη μας »

Τα προγράμματα φιλαναγνωσίας του 2ου ΓΕΛ με τη συνεργασία καθηγητών διαφορετικών ειδικοτήτων, ανοίγουν τις πύλες του σχολείου σε καταξιωμένους συγγραφείς, συνεργάζο­νται με τοπικούς φορείς υπεύθυνους για τη διάδοση του καλού βιβλίου και ζωντανεύουν το θεσμό της διαδραστικής βιβλιοθήκης, αφού τα βιβλία γίνονται αφορμή για επισκέψεις, εκδρομές και δημιουργικές συναντήσεις!

Καθηγητές: Γκόγκου Μ., Βουλούτα Α., Τσούγα Γ. – Μουρελάτος Π., Ορφανίδου Ο., Παπού­λια Κ. – Ούτου Μ., Καραλίδης Η., Παπαγεωργάκη Π.

 

«Αρχαίο Θέατρο – Θεατρικά Γυμνάσια στον Αριστοφάνη »

Καθηγήτριες: Καραγκιοζίδου Γ., Αλάτσαρη Ο.

 

Αίθουσα εκδηλώσεων 1ου ΕΠΑΛ Ξάνθης

1ο ΕΠΑΛ Ξάνθης

11:00 – 14:00

«Θηλασμός, Διατροφή, Διατροφικές Συνήθειες »

Καθηγήτριες: Αντωνιάδου Λ., Δώδου Π., Τάσσου Χρ.

 

«Θεραπευτικά Βότανα και Επιχειρηματικότητα »

Καθηγητές: Θεοδωρίδης Ρ., Ηλιοδρομήτη Δ., Χαϊτίδου Α.

 

«Ανακύκλωση Τώρα!»

Καθηγήτριες: Πανέλη Ε., Καρμπόνη Ε., Λαϊου Δ.

 

«Έντεχνες Μουσικές Διαδρομές με το συ­γκρότημα ΕΠΑΛ-λήθευσις»

Καθηγητές: Μάτσα Μ., Βαγιού Α., Δανάκης Χ.

 

Αίθουσα εκδηλώσεων Εκκ/κου Σχολείου Ξάνθης

Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – ΓΕΛ Ξάνθης

08:30 – 10:30

«Ιστορία της Εκκλησιαστικής Σχολής Ξάνθης: προσωπικότη­τες και η δράση τους»

Καθηγητές: Αγγορούδης Στ., Τζάλλας Κ.

 

«Βιολογικές καλλιέργειες της περιοχής μας»

Καθηγητές: Σταμούλη Χ., Ταλέας Κ., Σκορδούλης Π.

 

ΔΕΥΤΈΡΑ 8 ΜΑΐΟΥ 2017

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης

09:00 – 11:00

«Η ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα μαθηματικού  Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή».

Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Ξάνθης ανέλαβαν να δραματοποιήσουν τη ζωή του μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή. Οι ίδιοι οι μαθητές συνέγραψαν το σενάριο και σκηνοθέτη­σαν το έργο. Επίσης επιμελήθηκαν τα σκηνικά και τα κοστούμια και επένδυσαν μουσικά το δρώμενο.

Καθηγητές: Μαλικιώσης Γ., Μαυροπούλου Ε., Στεφανίδου Γ.

11:00 – 12:00

«Μουσικόραμα Δεκαετίας ΄80»

Μουσική, πολλή μουσική… Οι μαθητές του προγράμματος θα τους μυήσουν στη μουσική της Δεκαετίας του ΄80, θα τους παρουσιάσουν τα αγαπημένα τους τραγούδια και θα χορέ­ψουν τους ρυθμούς της εποχής.

Καθηγήτριες: Λαζαρίδου Μ., Γεωργάδου Κλ.

 

12:00 – 12:15

«Ο Νέστος που βλέπει τα τρένα να περνούν»

Οι μαθητές τους ακολουθούν τη δι­αδρομή με τρένο από την Ξάνθη μέ­χρι την Δράμα. Στη διαδρομή εκστα­σιάζονται με τα καταπράσινα δάση γύρω από τον Νέστο, φωτογραφί­ζουν τα Τέμπη του, περπατούν στο μονοπάτι του ποταμού, ερευνούν τα σπήλαιά του, ψάχνουν τα μικρά ζωάκια, περνούν μέσα από τις γαλαρίες του, ακούν τα πουλιά του ποταμού, γνωρίζουν τους ανθρώπους των γύρω χωριών και διερευνούν την ιστορία των τρένων μέσα από τα μάτια του Νέστου.

Καθηγητές: Τζαμπαζλής Α.,  Δημαράς Α., Χατζηκωνσταντινίδου Δ.

 

20:30

Θεατρική Παράσταση (πρώτη) – «ΜΑΜΜΑ ΜΙΑ»

Η θεατρική – μουσική ομάδα του σχολείου μας φέτος θα επιχειρήσει να παρουσιάσει το μιούζικαλ Mamma Mia και να προσφέρει δύο ευχάριστες βραδιές γεμάτες με χορό και τα αυθεντικά αγαπημένα τραγούδια των Abba.

Καθηγητές: Μαυροπούλου Ε.,  Γιαντζής Αδ., Γλερίδου Λ.,

Μουσική διδασκαλία: Μουρβάτης Α. – Χορογραφία: Καρτσίδου Β.

 

Αίθουσα εκδηλώσεων Εκκ/κου Σχολείου Ξάνθης

Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο – ΓΕΛ Ξάνθης

08:30 – 10:30

«Γνωρίζοντας τη βιβλιοθήκη του σχολείου μου – γίνομαι ενεργός πολίτης μαθαίνοντας και καταγράφοντας…»

Καθηγητές: Τσεντικόπουλος Δ., Τοροσίδου Ελ.,  Αγγορούδης Στ.

 

«Τα οφέλη της ύπαρξης των υγροτόπων – οι δράσεις για τη διατήρησή τους»

Καθηγητές: Καραθανάσης Α., Τζάλλας Κ., π. Τρασανίδης Στ.

 

ΤΡΊΤΗ 9 ΜΑΐΟΥ 2017

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης

09:00 – 13:00

«Παίζω και διασκεδάζω με τα μαθηματικά και τη λογική»

Για δεύτερη χρονιά φέτος το λύκειο μας διοργανώνει το διασκεδαστικό αυτό παιχνίδι. Ομά­δες παιδιών από τα Λύκεια του Νομού μας θα παίξουν και θα  διασκεδάσουν λύνοντας γρίφους μαθηματικών και λογικής. Η ομάδα που θα λύσει τους περισσότερους γρίφους, αλλά και ταχύτερα είναι η νικήτρια ομάδα. Δουλεύουμε ομαδικά και είμαστε δυνατοί!

Καθηγητές: Στεφανίδου Γ., Μαστορίδης Κ., Παρασκευάς Δ.

10:30 – 11:00

Θεατρικό έργο – «Καλλιστεία Τετραπλεύρων»

Διασκευή του χιουμοριστικού έργου του Ντίνου Κορδώση. Πρωταγωνιστές επί σκηνής τα ίδια τα τετράπλευρα. Παίρνουν μέρος σε έναν ξεχωριστό διαγωνισμό ομορφιάς, με προ­σόντα τις γεωμετρικές τους ιδιότητες. Όμως… υπάρχει αντικειμενική ομορφιά; Κι αν ναι, βρίσκεται μόνο στη «συμμετρία» και την «κανονικότητα»; Οι υποψήφιοι εναντιώνονται στην κριτική επιτροπή, αμφισβητούν τα κριτήριά της, επαναστατούν…!!!

Καθηγητής: Παπασταθόπουλος Θ.

 

Φουαγιέ του Δημοτικού Αμφιθεάτρου Ξάνθης

09:00 – 13:00

«Η διατροφή μας μέσα από την παράδοση»

Θα πλαισιώσουμε το διαγωνισμό μαθηματικής λογικής, παρουσιάζοντας και προσφέρο­ντας παραδοσιακά εδέσματα σε μπουφέ στο φουαγιέ του Δημοτικού Αμφιθεάτρου από τις 9.30π.μ. μέχρι τις 13.00μ.μ. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία για να αναδείξουμε το καλύτερο έδεσμα και να το βραβεύσουμε αντίστοιχα.

Καθηγήτριες: Μπαχτσιαβάνη Στ., Λαγού Κ.

 

3ο Γυμνάσιο Ξάνθης

«Ψαρεύοντας έρχεται η… θάλασσα»

Προβαίνουμε σε δράσεις οικολογικού ενδιαφέροντος με καθαρισμό παραλιών και συμβο­λική τοποθέτηση πινακίδων με ανάλογο περιεχόμενο.

Η ομάδα μας ψαρεύει ερασιτεχνικά και απελευθερώνει τα αλιεύματα, όπως αρμόζει στο προφίλ του σύγχρονου ερασιτέχνη ψαρά.

Καθηγητές: Γιαντζής Αδ., Γεωργιάδου Β., Κουρτίδου Ε.

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

8ο Γυμνάσιο Ξάνθης

20:00

«Μονόλογοι στο Αιγαίο»

Η θεατρική ομάδα του 8ου Γυμν. παρουσιάζει αποσπάσματα από το έργο «Μονόλογοι στο Αιγαίο» που παρουσιάσθηκε στη Μονή Λαζαριστών στα πλαίσια του φεστιβάλ «Κι’ αν ήσουν εσύ;». Πρόκειται για απόδοση προσωπικών βιωμάτων και ιστοριών προσφυγόπουλων που πέρασαν από την Ελλάδα. Διοργανώθηκε  από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπ/ση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Καθηγήτριες: Δαμιανάκη Λ., Ηλιάδου Ε.

 

1ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης

Θεατρική Παράσταση (δεύτερη) – «ΜΑΜΜΑ ΜΙΑ»

Η θεατρική – μουσική ομάδα του σχολείου φέτος  θα παρουσιάσει το μιούζικαλ Mamma Mia και για δεύτερη βραδιά, γεμάτη με χορό και τα αυθεντικά αγαπημένα τραγούδια των Abba.

Καθηγητές: Μαυροπούλου Ε., Γιαντζής Αδ., Γλερίδου Λ., Μουρβάτης Α., Καρτσίδου Β.

 

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 12 ΜΑΐΟΥ 2017

Αίθουσα εκδηλώσεων 5ου Γυμνασίου Ξάνθης

5ο Γυμνάσιο Ξάνθης

09:30

Παρουσιάζονται από ομάδες μαθητών οι δράσεις των εξής Προγραμμάτων:

«ΦωτογραφίΖΟΥΜΕ»

Καθηγητές: Μακρής Σ., Κωτίτσα Α., Παπαβασιλείου Α.

 

« Ο Ρωμαίος και η ……..»

Καθηγητές: Κωτίτσα Α., Μακρής Σ., Νικολή Α.

 

«Επιστροφή στη φύση»

Καθηγητές: Παπαντόπουλος Γ., Δοβρίδου Κ., Κουσκουρά Ε.

 

ΣΆΒΒΑΤΟ 13 ΜΑΐΟΥ 2017

Πλατεία Διοικητηρίου Ξάνθης (άνωθεν δημοτικού πάρκινγκ)

10.00 – 14.00

Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ»

Στα πλαίσια της δεύτερης ημέρας της ΕΟΡΤΗΣ ΑΙΜΟΔΟΤΗ 2017 που διοργανώνεται από το 2004 υπό την αιγίδα του Δήμου Ξάνθης, μαθητές της πέμπτης και έκτης τάξης δύο δημοτι­κών σχολείων του της περιφερειακής ενότητας Ξάνθης, συμμετέχουν στην έκθεση ζωγρα­φικής που λαμβάνει χώρα ζωντανά στην Πλατεία Διοικητηρίου της πόλης με θέματα από την Εθελοντική Αιμοδοσία. Τα έργα των παιδιών είναι πηγές έμπνευσης για την προώθηση και ανάπτυξη της Ιδέας της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στις νέες ηλικίες. Φέτος θα συμμετέχουν για τρίτη χρονιά και τα παιδάκια του Συλλόγου «ΣΤΗΡΙΖΩ», των γονέων και φίλων παιδιών με κινητικά και νοητικά προβλήματα.

 

ΑΠΌ ΔΕΥΤΈΡΑ 15 ΜΑΐΟΥ ΈΩΣ ΠΈΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΝΊΟΥ 2017  

Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης

Δ/νση Α/θμιας Εκπ/σης Ξάνθης – Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων

Έκθεση Εικαστικών – Έκθεση Προγραμμάτων Σχολικών Δρα­στηριοτήτων 2017.

Για δεύτερη χρονιά φέτος, αξιοποιώντας τη φιλοξενία ενός σημαντικού και αξιό­λογου χώρου της τοπικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εκθέτουμε στο ευρύ­τερο κοινό τις εικαστικές και καλλιτεχνι­κές δημιουργίες των μαθητών μας.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές εργασίες, αφίσες και μακέτες που δημιούργησαν οι μαθητές στα πλαί­σια των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτι­στικών Θεμάτων που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος  σχολικού έτους.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης:

Καθημερινά 8:30-14:30

Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 8:30-14:30 και 18:00-20:30

Σάββατο 10:00-14:00

Πληροφορίες: τηλ. 25410-76363.

 

 

ΤΕΤΆΡΤΗ 17 ΜΑΐΟΥ 2017

Αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου Πολυσίτου

Γυμνάσιο Πολυσίτου

11:00 – 12:30

«Υγιεινή διατροφή μέσα από το βιολογικό λαχανόκηπο του σχολείου μας!… ότι φυτεύουμε αυτό τρώμε!!!»

Καθηγήτριες: Τάτσιου Ε., Καλτσά Χ.

 

«Ανακυκλώνω – Ζω καλύτερα!»

Καθηγήτριες: Νικολαίδου Ν.,  Παπαθωμά Α.

 

ΠΈΜΠΤΗ 18 ΜΑΐΟΥ 2017

Γυμναστήριο 2ου Γυμνασίου Ξάνθης

2ο Γυμνάσιο Ξάνθης

10:30 – 14:10

«Πεζοπορώ περισσότερο, ανησυχώ λιγότερο»

Παρουσίαση δράσεων του υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος: πεζοπορίες, κα­θαρισμός δασικών περιοχών από τα σκουπίδια, δενδροφυτεύσεις και παιχνίδια στη φύση. Στόχος του προγράμματος ήταν η ευεξία και η ψυχική μας υγεία.

Καθηγητές: Xαμπηλομάτη Π., Προύντζος Η., Πέτσιος Αθ.

 

«Πεζοπορία και ευεξία»

Στόχος του προγράμματος ήταν η απόκτηση καλών πρακτικών μέσα από δραστηριότητες μέσα στη φύση για την ψυχική και σωματική ευεξία.

Καθηγητές: Πέτσιος Αθ., Κούλαλης Η.

 

«Βότανα και αρωματικά φυτά στην περιοχή και αειφορική δι­αχείριση τους»

Καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων και χρησιμοποίηση τοπικών παραδοσιακών σπόρων. Ανάπτυξη ικανοτήτων αυτοδιαχείρισης  και αυτάρκειας.

Καθηγήτριες: Καλλίδου Α., Αμπελίδου Ε., Χαιροπούλου Ό.

 

«Οι δρόμοι του καπνού»

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για την καπνική ιστορία της περιοχής Α. Μακεδονίας Θράκης, για την διαδικασία παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίου. Επισκέφθηκαν καπνομάγαζα, σπίτια καπνεμπόρων και το Μουσείο Καπνού Καβάλας.

Καθηγητές: Ιμαμίδης Σπ., Σαλπιγγίδου Α.

 

«Αισθητικές παρεμβάσεις στο χώρο του σχολείου»

Αισθητικές παρεμβάσεις σε εσωτερικούς χώρους του σχολικού κτιρίου.

Καθηγητές: Γιάκατη Ι., Κοντοβός Ι., Αθανασιάδου Κ.

 

 

«Παίζουμε?»

Διαχρονική προσέγγιση του παιχνιδιού από το παρελθόν έως σήμερα. Αναζήτηση ομοιοτή­των – προβληματισμός για τον εθισμό στο ηλεκτρονικό παιχνίδι.

Καθηγητές: Μαυροφρύδης Χρ.,  Κλειτσιώτη Χρ.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 19 ΜΑΐΟΥ 2017

Χώρος εκδηλώσεων Γυμνασίου Ολβίου

Γυμνάσιο Ολβίου

12:00 – 13:30

«Στηρίζομαι στα πόδια μου… Αυτογνωσία, γίνομαι πιο ολο­κληρωμένος άνθρωπος»

Καθηγητής : Σκούπρας Ε.

 

«Πρώτες βοήθειες: Γίνομαι γιατρός στο σχολείο μου»

Καθηγητές: Κεφαλά Χ., Βρένος Α.

 

«Κοσμήματα: Ανακατασκευάζω, δημιουργώ και προσφέρω»

Καθηγητές: Βορίδου Α., Καζακλή Κ., Βρένος Α.

 

( Οι δράσεις των ανωτέρω προγραμμάτων  θα παρουσιασθούν και σε Ημερίδα που θα διε­ξαχθεί στις 23 Μαϊου στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης)

 

«Γνωριμία με την παράδοση του τόπου μου»

Καθηγητές: Καζακλή Κ., Τακαρίδου Μ.

 

Χώρος εκδηλώσεων Γυμνασίου Σταυρούπολης

Γυμνάσιο Σταυρούπολης

10:00

«Γράφοντας λαϊκά παραμύθια»

Η ομάδα ασχολήθηκε με τους κανόνες του παραμυθιού και τη διαδικασία της αφήγησης, ενώ ο κάθε μαθητής έγραψε το δικό του παραμύθι. Στην παρουσίαση θα γίνει αφήγηση των παραμυθιών αυτών μπροστά σε όλο το σχολείο.

Καθηγητής: Δομτζίδης Α.

 

«Πολιτιστικές δράσεις: Δημιουργία θεατρικού εργαστηρίου και ηλεκτρονικής εφημερίδας»

Ασχοληθήκαμε με τη δημιουργία ηλεκτρονικής εφημερίδας στην ιστοσελίδα του σχολείου. Παράλληλα δημιουργήθηκε ένα θεατρικό εργαστήρι που εφάρμοσε τεχνικές θεατρικού παιχνιδιού, παρακολούθησε τη συγγραφή ενός έργου και ξεκίνησε να πειραματίζεται με τη σκηνοθεσία και τους «δρόμους» που οδηγούν σε μια ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση.

Καθηγήτρια: Καρατζόγλου Π.

 

ΤΡΊΤΗ 23 ΜΑΐΟΥ 2017

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

10:30

Ημερίδα – Παρουσιάσεων Δράσεων με θεματολογία στους άξονες της ψυχοκοινωνικής – σωματικής υγείας & εθελοντι­σμού (για μαθητές – γονείς – εκπ/κούς).

 

ΕΕΕΕΚ Γενισέας

«Αγωγή στοματικής υγείας»

«Σεξουαλική αγωγή και διαφυλικές σχέσεις. Μαθαίνω το σώμα μου και το προστατεύω »

Καθηγήτριες: Χουσμεκιάρη Ε., Γκώνα Π., Τοπτσικιώτη Μ., Μαμέλη Θ.  Γιαννακοπούλου Μ.

 

2ο Γυμνάσιο Ξάνθης

«Ο ρόλος της ομάδας: θετικό πρόσημο στις εφηβικές σχέσεις»

Καθηγήτριες: Μπάτζιου Α., Λουβιτάκη Αρ.- Ε., Κοτοπούλου Χ.

 

Γυμνάσιο Ολβίου

«Στηρίζομαι στα πόδια μου… Αυτογνωσία, γίνομαι πιο ολο­κληρωμένος άνθρωπος»

«Πρώτες βοήθειες: Γίνομαι γιατρός στο σχολείο μου»

«Κοσμήματα: Ανακατασκευάζω, δημιουργώ και προσφέρω»

(Το πρόγραμμα παρουσιάζεται στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου με καλλιτεχνικές δημιουργίες κοσμημάτων!!!)

Καθηγητές: Σκούπρας Ε. – Κεφαλά Χ., Βρένος Α.-  Βορίδου Α., Καζακλή Κ.

 

1ο Γυμνάσιο Ξάνθης

Πρόγραμμα E-Twinning: I am like you. A video for the E-Twinning project «Understanding Disability: A project about love»

(«Είμαι σαν και σένα». Ένα βίντεο για το πρόγραμμα E – Twinning «Κατανοώντας την ανα­πηρία:  Ένα πρόγραμμα για την αγάπη»)

Καθηγητής – Συντονιστής: Κόκκας Ν.

 

2ο Γενικό  Λύκειο Ξάνθης

«Υπάρχω όταν συνυπάρχω »

«Ζήσε αλλιώς: Εναλλακτικές προτάσεις για την καθημερινό­τητα των εφήβων»

Καθηγητές: Νάκου Γ. Μπετσάκου Μ., Σαπουνίδου Ζ., Στεργίου Α.

 

Εσπερινό Γενικό Λύκειο

«Από την οθόνη του μυαλού στη μεγάλη οθόνη…»

Καθηγήτρια: Βαφειάδου Μ.

 

2ο ΕΠΑΛ Ξάνθης

«Οδική ασφάλεια!»

Καθηγητές: Χαρούδη Μ., Γκιαλόπουλος Ν., Νοβάκη Γ.

 

2ο Γυμνάσιο  Ξάνθης

Παρουσίαση – Συζήτηση:

Θα παρουσιασθεί το πρόγραμμα «Responsible European Digital Citizens» Υπεύθυνοι Ευ­ρωπαίοι Ψηφιακοί Πολίτες) στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+.

Σκοπός του προγράμματος να προωθήσει τις καλές πρακτικές στην χρήση του Internet και να βοηθήσει τις μαθητικές κοινότητες να αποφύγουν το cyber-bullying και τις άλλες μορφές δικτυακής εγκληματικότητας.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με μαθητές & γονείς με στόχο την αμφίδρομη ευαισθητοποίηση και ανταλλαγή απόψεων, που αποσκοπεί στη διαφύλαξη της ψυχοκοινωνικής υγείας των μαθητών/τριών.

Καθηγητής – Συντονιστής: Συρόπουλος Α. & (Παιδαγωγική ομάδα: 2ου Γυμνασίου Ξάν­θης)

 

«Όλοι μαζί χτίζουμε γέφυρες Αγάπης τραγουδώντας»

Χορωδία του Παραρτήματος Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης

Μουσική διδασκαλία – Διεύθυνση: Αντώνης  Μουσαδές

Χορωδία του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης

Μουσική διδασκαλία – Διεύθυνση: Ιορδάνης Κωστόπουλος

Ευγενική συμμετοχή: Ελένη Σερενίδου – πιάνο

Διοργάνωση – Συντονισμός Παρουσίασης Δράσεων: Υπεύθυνη Σχ. Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε.

Κλούρη Πόπη.

 

(Στο φουαγιέ παρουσιάζονται οι δημιουργίες του Πολιτιστικών & Περιβαλλοντικών Προ­γραμμάτων του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ  Γενισέας, Γυμνασίου Ολβίου και υλικό Αγωγής Υγείας)

 

ΤΕΤΆΡΤΗ 24 ΜΑΐΟΥ 2017

Γυμναστήριο 2ου και 3ου Γυμνασίου Ξάνθης

3ο Γυμνάσιο Ξάνθης

10:00 – 12:00

«Χορευτικό εργαστήρι παραδοσιακών χορών»

Παρουσιάζουμε χορούς, έθιμα και διατροφικές συνήθειες Σαρακατσάνων.

Καθηγήτρια: Αθανασιάδου Π.

 

18:30

«Γνωρίζοντας τα παλιά σχολεία της πόλης μας»

Ανιχνεύουμε την ιστορία των πρώτων σχολείων που ιδρύθηκαν στην πόλη μας μέσα από τα υπάρχοντα σχολικά κτίρια, τα παλιά βιβλία και περιοδικά και τις αφηγήσεις παλιότερων Ξανθιωτών.

Καθηγήτρια: Παπανάστου Β.

 

«Καλλιγράφω και μαθαίνω»

Δημιουργήσαμε εργαστήριο εκμάθησης καλλιγραφίας λατινικού και ελληνικού αλφαβή­του. Η καλλιγραφία προσεγγίστηκε ως μορφή τέχνης αλλά και ως σύγχρονης  αγχολυ­τικής μεθόδου. Πρόκειται για μια δημιουργική διαδικασία με στόχο την καλλιέργεια της αισθητικής, του ρυθμού, της αυτοσυγκέντρωσης, της αυτοπειθαρχίας και της δημιουργίας. Δημιουργούμε αφίσες και λογότυπα και προσκαλούμε φίλους, γονείς και εκπαιδευτικούς να τους παρουσιάσουμε την δουλειά μας και να τους  μεταδώσουμε τη γνώση και την εμπει­ρία μας.

Καθηγήτριες: Ντίκα Β., Κολοκοτρώνη Στ.

 

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 4ου και 6ου Γυμνασίου Ξάνθης

4ο Γυμνάσιο Ξάνθης

Πρωί – Απόγευμα: Παρουσίαση των Πολιτιστικών Προγραμμάτων

 

«Σημαντικά ιστορικά γεγονότα μέσα από τη μουσική ανθολο­γία»

Καθηγητές: Τσέλιου Σ., Ματζιούνης Γ, Μπερμπερίδου Ε.

 

«Διαδρομές της συλλογικής ιστορικής μας μνήμης»

Καθηγήτριες: Πλιάκα Μ., Καμμένου Π., Αλτιντζή Μ.

 

«Αναζητούμε χαμένους θησαυρούς στα μπαούλα του σχολεί­ου»

Καθηγήτριες: Αλτιντζή Μ., Καμμένου Π., Ιωαννίδου Κ.

 

«Τι κρύβεται στις υπόγειες αποθήκες του σχολείου; Ποιος θα μας το αποκαλύψει;»

Καθηγήτριες: Παπαδοπούλου Ε., Εξάρχου Χ., Ράπτη Σ.

 

«Ποιός σκότωσε τον Καπποδίστρια;»

Καθηγήτριες: Εξάρχου Χ., Ιωαννίδου Κ., Πλιάκα Μ.

 

«…Από το χθες στο σήμερα…»

Καθηγήτριες: Χαλκιά Κ., Πανταζή Ι., Παπαδοπούλου Χ.-Π.

 

«Αρχαία Ολυμπία, Λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων»

Καθηγήτριες: Μιχαηλίδου Ζ., Καλαϊτζή Ο., Μπαρμπαρίδου Ε.

 

«Πολιτιστικός περίπατος στα ιερά μονοπάτια της Αρχαίας Ολυ­μπίας»

Καθηγήτριες: Καλαϊτζή Ο., Μιχαηλίδου Ζ., Χαλκιά Κ.

 

ΠΈΜΠΤΗ 25 ΜΑΐΟΥ 2017

Μουσικό Σχολείο Ξάνθης

12:00

«Το  Περιβάλλον μέσα στη Λογοτεχνία»

Καθηγήτριες: Παρασχάκη Ι., Φωτίου Κ., Κουιμτσίδου Ε.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 26 ΜΑΐΟΥ 2017

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων γυμν. – Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Γενισέας

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Γενισέας

10:00 – 12:00

«Κατασκευή καλαθιών. Πλέκουμε καλάθια – πλέκουμε

το παλιό με το καινούργιο»

Η τέχνη της καλαθοπλεκτικής, τα είδη των καλαθιών αναφορικά με τον τόπο προέλευσης τους και τον πολιτισμό, η χρήση τους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων από τα παλιά χρόνια έως και σήμερα.

Καθηγητές: Αραμπατζή Α.,  Κεφαλάς Δ.,  Ψωμακέλης Κλ.

 

«Ζωντανεύοντας τις σκιές»

Αναβίωση του θεάτρου Σκιών στο χώρο του σχολείου, μέσα από εικαστικές και μουσικές δραστηριότητες, προσέγγιση της σκιάς και γνωριμία με την τέχνη του Καραγκιόζη.

Καθηγήτριες: Ασλάνογλου Μ., Φιλίππου Ζ., Σαπουνίδου Ν.

 

«Υδροβιότοποι του τόπου μας»

Επαφή  των μαθητών με τους υδροβιότοπους του τόπου μας, κατανόηση της σημασίας των υδροβιοτόπων για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο μέσω διαδραστικών παιχνιδιών.

Καθηγητές: Κεφαλάς Δ., Αποστολόπουλος Ι., Γκόνα Π.

 

«Ο πολλαπλασιασμός των φυτών»

Οι μαθητές ενημερώνονται και εξα­σκούνται στον εγγενή και αγενή πολ­λαπλασιασμό των φυτών.

Καθηγητές: Ψωμακέλης Κλ.,  Ντουρα­ντώνη Π., Σαπουνίδου Ν.

 

 

«Η φύση με θρέφει»

Οι μαθητές γνωρίζουν την παραγωγή, μεταποίηση και εμπορία των γεωργικών προϊόντων.

Καθηγήτριες: Ντουραντώνη Π.,  Αραμπατζή Α., Κουκουτιανού Α.

 

ΔΕΥΤΈΡΑ 29 ΜΑΐΟΥ 2017

Αμφιθέατρο 1ου Γυμνασίου Ξάνθης

1ο  Γυμνάσιο Ξάνθης

09:00 – 10:00

Θα παρουσιαστούν στο χώρο του σχολείου φωτογραφίες, εκθέσεις χειροτεχνιών και δράσεις που θα προβάλλουν τις δραστηριότητες των μαθητών όλη τη σχολική χρονιά.

 

«Αυτογνωσία και αυτοαντίληψη»

Καθηγητές: Μίγγου Χ.,  Παπαδημητρίου Β.

 

«Βοηθώντας τον Οδυσσέα να φθάσει στην Ιθάκη»

Καθηγήτριες: Αφεντόγλου Β., Σιάκκα Αικ.

 

10:00 – 11:00

«Περι-πατώ – Μονο-πατώ και γνωρίζω την πόλη μου»

Μέσα από τις δράσεις του Προγράμματος σύμφωνα με τον ελεύθερο χρόνο των μαθητών στόχος ήταν να περιηγηθούν στην πόλη τους και γνωρίσουν βιωματικά γειτονιές, δρόμους, πάρκα, πλατείες, μνημεία κ.λ.π.

Καθηγητές: Κασάπης Κ., Σουγιουλτζή Μ., Παπαδημητρίου Β.

 

«Δημιουργικό διάλειμμα»

Εξωραΐζω – Φροντίζω τον αύλειο χώρο του σχολείου όπου αθλούμαι και κινούμαι.

Καθηγήτριες:  Σιαρναφέρη Β., Τρυπίδου Ε., Τονονίδου Μ.

 

«Έκδοση  Περιοδικού Επετηρίδας»

Αφιέρωμα στην προσφυγιά, την Ευρώπη και τον ενδοσχολικό εκφοβισμό.

Θα παρουσιασθεί στην αποχαιρετιστήρια τελετή της Γ΄ Γυμνασίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων.

Καθηγητές: Τονονίδου Μ., Σιαρναφέρη Β., Γκάγκλιν Ε.

 

11:00 – 12:00

«Χειροτεχνώ – Οικοτεχνώ – Συν-εργάζομαι – Αντι-δρώ στη σχολική βία»

Καθηγητές: Γκλαβίδου Τ., Γκούβερη Δ., Κασάπης Κ.

 

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου Ερασμίου

Γυμνάσιο Ερασμίου

11:00

Παρουσίαση των Περιβαλλοντικών και Πολιτιστικών Προγραμμάτων που υλοποίησαν οι μαθητικές ομάδες του σχολείου.

 

«Ανακυκλώνω… τίποτα δεν πάει χαμένο»

«Αναπαλαιώνω – χρησιμοποιώ – κερδίζω»

«Οικολογία – Οικονομία »

Καθηγητές: Βαρδικελδόγλου Χ., Δημάκη Α., – Δημογέροντος Ε., Μαρινάκης Ε.

 

«Εικαστικό εργαστήρι – Προσέγγιση της τέχνης Decoupage»

Καθηγήτριες: Πεϊτσόγλου Χ., Ζωντανού Σ.

 

«Γνωριμία με τη Βρετανική παράδοση από το «χθες» στο σή­μερα…»

Καθηγήτριες: Ζαϊτίδου Κ., Πεϊτσόγλου Χ.

 

«Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια του τόπου μου»

Καθηγητής: Τερζανίδης Κ.

 

ΤΡΊΤΗ 30 ΜΑΐΟΥ 2017

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Γυμνάσιο Σμίνθης

10:00

«Από τη Σεχραζάτ στο Σεβάχ… οι μαθητές ξεκλειδώνουν το παραμύθι τους»

Καθηγήτριες: Ματσούδη Ζ., Κούντη Β.

 

Κρητική Λογοτεχνία – Σαίξπηρ  «Υπόσχεση Αγάπης»

Εκπαιδευτική δράση.

Καθηγήτριες: Βαγιαννού Ε., Χατζηκωνσταντίνου Σ.

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

3ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

10:45

Θεατρική Παράσταση – «ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη

«ΠΛΟΥΤΟΣ»: ένα έργο επίκαιρο απολύτως ται­ριαστό με το σημερινό κοινωνικό και οικονομι­κό περιβάλλον στο οποίο ζει και την τελευταία οκταετία η χώρα μας. Η άδικη κατανομή του Πλούτου είναι αυτό που εκφράζεται μέσα από τη συγκεκριμένη κωμωδία κάνοντάς τη την πιο αγα­πητή στον κόσμο μέσα στα πέρατα του χρόνου. Το τέλος του Πλούτου του Αριστοφάνη είναι παρήγορο κάτι που φαντάζει δύσκολο έως και ακατόρθωτο να συμβεί στη ζωή…

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ράικος Σταύρος, Καράμπελα Νάσση Ευαγγελία

Σκηνοθεσία – Σκηνικά: Ράικος Σταύρος

Μουσική επιμέλεια: Αναστασιάδου Ξανθίππη

Κοστούμια: Παπαδοπούλου Ελένη

Τηλ. Επικοινωνίας: 2541022795

 

ΤΕΤΆΡΤΗ 31 ΜΑΐΟΥ 2017

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

3ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

10:45

Θεατρική Παράσταση – «ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη

«ΠΛΟΥΤΟΣ»: ένα έργο επίκαιρο απολύτως ται­ριαστό με το σημερινό κοινωνικό και οικονομι­κό περιβάλλον στο οποίο ζει και την τελευταία οκταετία η χώρα μας. Η άδικη κατανομή του Πλούτου είναι αυτό που εκφράζεται μέσα από τη συγκεκριμένη κωμωδία κάνοντάς τη την πιο αγα­πητή στον κόσμο μέσα στα πέρατα του χρόνου. Το τέλος του Πλούτου του Αριστοφάνη είναι παρήγορο κάτι που φαντάζει δύσκολο έως και ακατόρθωτο να συμβεί στη ζωή…

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ράικος Σταύρος, Καράμπελα Νάσση Ευαγγελία

Σκηνοθεσία – Σκηνικά: Ράικος Σταύρος

Μουσική επιμέλεια: Αναστασιάδου Ξανθίππη

Κοστούμια: Παπαδοπούλου Ελένη

Τηλ. Επικοινωνίας: 2541022795

 

ΠΈΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΝΊΟΥ 2017

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

3ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

10:45

Θεατρική Παράσταση – «ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη

«ΠΛΟΥΤΟΣ»: ένα έργο επίκαιρο απολύτως ται­ριαστό με το σημερινό κοινωνικό και οικονομι­κό περιβάλλον στο οποίο ζει και την τελευταία οκταετία η χώρα μας. Η άδικη κατανομή του Πλούτου είναι αυτό που εκφράζεται μέσα από τη συγκεκριμένη κωμωδία κάνοντάς τη την πιο αγα­πητή στον κόσμο μέσα στα πέρατα του χρόνου. Το τέλος του Πλούτου του Αριστοφάνη είναι παρήγορο κάτι που φαντάζει δύσκολο έως και ακατόρθωτο να συμβεί στη ζωή…

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ράικος Σταύρος, Καράμπελα Νάσση Ευαγγελία

Σκηνοθεσία – Σκηνικά: Ράικος Σταύρος

Μουσική επιμέλεια: Αναστασιάδου Ξανθίππη

Κοστούμια: Παπαδοπούλου Ελένη

Τηλ. Επικοινωνίας: 2541022795

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 2 ΙΟΥΝΊΟΥ 2017

Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

1ο, 2ο, 12ο, 14ο Δημοτικά Σχολεία Ξάνθης.

09:30 – 12:00

Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης

«Νοιάζομαι και Δρω στην Ξάνθη»

Στα πλαίσια διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος «Νοιάζομαι και δρω», που υλοποιούν οι παραπάνω σχολικές μονάδες και σε συνεργασία με τοπικές εθελοντικές ορ­γανώσεις και φορείς,  διοργανώνεται εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας γύρω από τις αρχές και αξίες του εθελοντισμού, της αλλη­λεγγύης και της ενεργού πολιτειότητας.

Οι μαθητές θα εκθέσουν αφίσες και εργασίες τους, θα παρουσιάσουν τραγούδια και δρώ­μενα που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια εκπόνησης των προγραμμάτων τους και θα χρω­ματίσουν την Κεντρική Πλατεία της πόλης μας με τα μηνύματά τους.

Τηλ. Επικοινωνίας: 25413-50383.

 

Κεντρική Πλατεία Ξάνθης και Θεματικό πάρκο Λιμνίου

5ο, 9ο, 18ο Νηπιαγωγεία Ξάνθης, 1ο, 2ο, 6ο, 7ο, 12ο, 17ο Δημοτικά Σχο­λεία Ξάνθης,

Δημοτικά Σχολεία Σταυρούπολης και Εξοχής.

09:30 – 13:00

Μουσικές και Θεατρικές

παρουσιάσεις

«Το παιχνίδι του χαμένου ρυθμού!»

Ο μαθητικός πληθυσμός της Α/θμιας Εκπ/σης Ξάνθης συναντάται και συνεργάζεται για να γιορτάσει την ολοκλήρωση μίας ακόμη σχολικής χρονιάς, ζωντανεύοντας με παιχνίδια, τραγούδια και χορούς τις γει­τονιές, αλλά και κεντρικά σημεία της πόλης μας.

Με αφορμή… τι άλλο από ένα παιχνίδι, οι μαθητές μας θα ξεκινήσουν μία μουσική δι­αδρομή που θα τους φέρει από τις σχολικές μονάδες τους έως την κεντρική πλατεία… και από εκεί… έως το θεματικό πάρκο του Λιμνίου. Παιχνίδια, θεατρικές δράσεις, μουσική, χορός… μα πάνω από όλα η καλή μας διάθεση!

Τηλ. Επικοινωνίας: 25413-50383.

 

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

3ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

10:45  και 19:00

Θεατρική Παράσταση

«ΠΛΟΥΤΟΣ» του Αριστοφάνη

«ΠΛΟΥΤΟΣ»: ένα έργο επίκαιρο απολύτως ταιριαστό με το σημερινό κοινωνικό και οι­κονομικό περιβάλλον στο οποίο ζει και την τελευταία οκταετία η χώρα μας. Η άδικη κα­τανομή του Πλούτου είναι αυτό που εκφρά­ζεται μέσα από τη συγκεκριμένη κωμωδία κάνοντάς τη την πιο αγαπητή στον κόσμο μέσα στα πέρατα του χρόνου. Το τέλος του Πλούτου του Αριστοφάνη είναι παρήγορο κάτι που φαντάζει δύσκολο έως και ακατόρθωτο να συμβεί στη ζωή…

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ράικος Σταύρος, Καράμπελα Νάσση Ευαγγελία

Σκηνοθεσία – Σκηνικά: Ράικος Σταύρος

Μουσική επιμέλεια: Αναστασιάδου Ξανθίππη

Κοστούμια: Παπαδοπούλου Ελένη

Τηλ. Επικοινωνίας: 2541022795

 

ΤΡΊΤΗ 6 ΙΟΥΝΊΟΥ 2017

Κεντρική Πλατεία Ξάνθης

14ο Νηπιαγωγείο Ξάνθης, Νηπιαγωγείο Μ. Ευμοίρου,

11ο, 13ο, 14ο Δημοτικά Σχολεία Ξάνθης, 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης, Δημοτικά Σχολεία Μ. Ευμοίρου, Αβδήρων, και Πετεινού.

09:30 – 12:00

Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης

«Αδέσποτα, μία ιδιότητα, ένα φαινόμενο, πολλά φαντάσματα!»

Μαθητές και εκπ/κοί της Α/θμιας Εκπ/σης Ξάνθης, η Δ/νση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης και τοπικές Φιλοζωικές Οργανώσεις ενώνουν για πρώτη φορά όλοι μαζί τις δυνάμεις και τις ιδέες τους σε μία εκστρατεία ενημέρωσης της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας γύρω από το σύνολο των ευθυνών και των δεσμεύσεων που οφείλει να αναλαμβάνει κάθε ιδιοκτήτης ή κάτοχος ζώου συντροφιάς, ώστε να περιοριστεί το φαινόμε­νο των εγκαταλελειμμένων και αδέσποτων ζώων.

Η Εκστρατεία θα περιλαμβάνει:

  • Έκθεση εικαστικών δημιουργιών και «προτάσεων» από τους μαθητές μας
  • Θεατρικά δρώμενα
  • Γιορτή υιοθεσίας αδέσποτων σκύλων

Τηλ. Επικοινωνίας: 25413-50383.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 9 ΙΟΥΝΊΟΥ 2017

Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης

11ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

20:30

Μουσική και Θεατρική παράσταση

«Της  προσφυγιάς τα πρόσωπα  είν’ όλα πάντα ίδια»

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες  και χωρίζεται σε δύο μέρη.

Α΄ μέρος: «Πρόσφυγες και μετανάστες» Μουσική παράσταση

Β΄ μέρος: «Ο κατάλογος» Θεατρικό έργο του Θωμά Μενεξέ. Το έργο εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 1968-69. Ένα παιδί λερώνει κατά λάθος με πορτοκαλάδα τον κατάλογο της κυρίας Αμαλίας. Όμως γι’ αυτή τη ζημιά κατηγορείται άδικα μια άλλη μαθήτρια, η Αντιγόνη. Μάλιστα ο Διευθυντής απειλεί ότι θα την αποβάλει απ’ το σχολείο. Μια συμμαθήτρια της Αντιγόνης θα προσπαθήσει να τη βοηθήσει. Όμως τα πράγματα εξε­λίσσονται κάπως διαφορετικά…

Τηλ. Επικοινωνίας: 2541020174 – 6976567747