Σε ανακοίνωσή του για το θέμα της ΑΕΠΙ, το Επιμελητήριο Ξάνθης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

Το 2013 η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (Κ.Ε.Ε.Ε) στην Άρτα αποφάσισε να δώσει έναν αγώνα προκειμένου να αλλάξει ο Νόμος 2121/93 περί πνευματικών δικαιωμάτων. Ο συγκεκριμένος Νόμος απέτυχε να ανταποκριθεί στον μοναδικό σκοπό για τον οποίο είχε ψηφιστεί, να μπορούν δηλαδή οι άνθρωποι που παράγουν πολιτισμό στη χώρα μας να έχουν ένα εισόδημα με το οποίο θα ζουν με αξιοπρέπεια. Το μόνο αποτέλεσμα ήταν η κερδοσκοπική Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. να επιτίθεται με σφοδρότητα στις επιχειρήσεις και να διασύρει τους επιχειρηματίες ως απατεώνες κλέφτες, γιατί αδυνατούσαν να πληρώνουν τις υπερβολικές και μονομερώς καθοριζόμενες αμοιβές, τις οποίες βεβαίως, όπως τεκμαίρεται από τη μέχρι τώρα έρευνα της δικαιοσύνης, «έτρωγαν» οι επικεφαλής της.

Ο αγώνας της Κ.Ε.Ε.Ε και του υπογράφοντα, ως συντονιστή της Επιτροπής Παρακολούθησης & Υλοποίησης Θεμάτων Πνευματικών Δικαιωμάτων, για 4 και πλέον έτη ήταν πολυεπίπεδος, δύσκολος αλλά και δίκαιος. Χρειάστηκε πολλές φορές να επισκεφθούμε υπουργούς, να στείλουμε επιστολές στον Πρωθυπουργό, στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καθώς και στους επικεφαλείς όλων των κομμάτων και τους βουλευτές.

Σε αγαστή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Ε.Ε. κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο καταφέραμε:

  • Να ανοίξει ο δρόμος από το υπουργείο Πολιτισμού και τον τότε ΥΠ.ΠΟ κ. Παναγιωτόπουλο, για τον Εθνικό Διάλογο τον Φεβρουάριο 2014.
  • Να προκηρύξει ο πρ. ΥΠ.ΠΟ. κ. Ξυδάκης, διεθνή διαγωνισμό προκειμένου να μπουν Ορκωτοί Λογιστές στην ΑΕΠΙ Α.Ε., με πόρισμα το οποίο η νέα ΥΠ.ΠΟ. κα. Κονιόρδου παρέδωσε στον Εισαγγελέα και ουσιαστικά δικαιώνει τις ανησυχίες, τις καταγγελίες αλλά και τις δίκαιες θέσεις της Κ.Ε.Ε.Ε. και των Επιμελητηρίων.
  • Επιτέλους, τον Δεκέμβριο 2015 να κατατεθεί στη Βουλή από τον πρ. ΥΠ.ΠΟ κ. Μπαλτά σχέδιο νόμου που περιελάμβανε τις δίκαιες προτάσεις των Επιμελητηρίων, το οποίο σε λίγες ώρες απεσύρθη προς έκπληξη όλων των εμπλεκομένων.

Η αντίδραση της ΑΕΠΙ όλο αυτό το διάστημα ήταν σφοδρή, με πιέσεις σε όλα τα επίπεδα, με μήνυση κατά των στελεχών του ΓΕΜΗ αλλά και του ίδιου του Προέδρου της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλου, γιατί εφάρμοσαν το δίκαιο και το Νόμο, μέχρι και με τη μεταφορά της έδρας της στην Κύπρο.

Κύρια επισήμανση μας αλλά και βασική επιδίωξη και στόχος των προσπαθειών μας, αποτέλεσε και αποτελεί η δυνατότητα των επιχειρήσεων να πληρώσουν λιγότερα και από την πλευρά τους οι δικαιούχοι να παίρνουν περισσότερα.

Συγκεκριμένα τα Επιμελητήρια της χώρας επιδιώκουν:

  • Διαφάνεια και συνεργασία.
  • Υποχρεωτική διαπραγμάτευση μεταξύ χρηστών και Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης (ΟΣΔ-Δικαιούχοι). Η υποχρεωτική διαπραγμάτευση (μεταξύ συλλογικών φορέων – ΚΕΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ κ.λπ. και των ΟΣΔ) θα φέρει τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πρώτη φορά, προκειμένου να συντάσσεται ένα αμοιβολόγιο δίκαιο και κοινά αποδεκτό.
  • Μηδενισμός του εισπρακτικού κόστους, μέσω της είσπραξης από τα Επιμελητήρια των συμφωνημένων από υποχρεωτική διαπραγμάτευση αμοιβολογίων και αποδίδοντάς τα αυθημερόν στους ΟΣΔ. Μέχρι σήμερα το εισπρακτικό κόστος της ΑΕΠΙ πολλές φορές ξεπερνούσε ακόμη και το 100% των εισπράξεων. Επίσης, προτείνουμε το κόστος των πνευματικών δικαιωμάτων να μοιραστεί ανταποδοτικά στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.
  • Παρέμβαση κρατικού επιτρόπου σε περίπτωση καταγγελίας, προκειμένου να ελέγχει τη διαφάνεια των χρημάτων που εισπράττονται και διανέμονται στους δικαιούχους καθώς και τη βιωσιμότητα των ΟΣΔ.

Για την προβολή των ως άνω προσπαθειών και δράσεων της Επιμελητηριακής Κοινότητας αλλά και των – ιδιαίτερης σημασίας – θέσεων και προτάσεών της, οι οποίες τυγχάνουν ευρείας αποδοχής ακόμη και από τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων, η Διοικητική Επιτροπή της Κ.Ε.Ε.Ε. αποφάσισε την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου που απευθύνεται στις επιχειρήσεις – μέλη των Επιμελητηρίων και το οποίο σας επισυνάπτουμε με την παράκληση να δημοσιοποιήσετε.

2ΠΤΥΧΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΚΕΕ