Το θέμα της τροπολογίας που κατατέθηκε από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία μπορεί να ενταχθεί η περίπτωση του προστίμου από τελωνειακές παραβάσεις της ΣΕΚΑΠ από λαθρεμπορία το 2008 που αντιμετωπίζει η νυν ιδιοκτησία της εταιρίας, συζητήθηκε το πρωί στη Βουλή. Μετά το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΔΗΣΥ για ονομαστική ψηφοφορία, στη Βουλή βρέθηκε ο Πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Οι τόνοι ανέβηκαν με τον Κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει αντισυνταγματική και φωτογραφική την τροπολογία λέγοντας ότι δεν συνοδεύεται ότι έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους και κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της και κάλεσε τον Πρόεδρο του σώματος να προστατέψει το κύρος του Κοινοβουλίου.

Ο Πρωθυπουργός απάντησε σε υψηλούς τόνους ζητώντας να συζητηθεί η ουσία του θέματος. Κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της ΝΔ ότι προσπαθεί να καθυστερήσει τη συζήτηση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό αλλά και ότι μετάνιωσε και θέλει να ψηφίσει την τροπολογία γι’ αυτό ζητά την επανακατάθεσή της από τον υπουργό. «Αυτό έπρεπε να το σκεφτείτε νωρίτερα», είπε χαρακτηριστικά.

Βολές και από Καμμένο

Στην κουβέντα παρενέβη ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος που ανέφερε ότι η τροπολογία αφορά και τη ΣΕΚΑΠ , η οποία ιδιωτικοποιήθηκε επί ημερών της ΝΔ και ότι θα έπρεπε να υποστηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές τότε της κυβέρνησης εκλιπαρούσαν τον Ιβάν Σαββίδη να αποκτήσει την εταιρία και προσθέτοντας ότι τα πρόστιμα δεν διαγράφονται αλλά παραμένουν.

Η συζήτηση ήταν έντονη και υπερέβη τη μιάμιση ώρα ενώ στη δευτερολογία του  ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε τόσο στην περίπτωση της ΣΕΚΑΠ αλλά και στις διοικήσεις της ΝΔ ευθύνονται για τις παρατυπίες: «Σας προκαλώ να πάμε μαζί στη ΣΕΚΑΠ και να μιλήσουμε με την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους.  Τη ΣΕΚΑΠ και την ευθύνη της λαθρεμπορίας και της χρεωκοπίας, την έχουν αυτοί που τη διοικούσαν επί των ημερών σας, ποιοι ήταν οι λαθρέμποροι και σε ποιο πλαίσιο ανομίας λειτουργούσαν όλα αυτά τα χρόνια» διερωτήθηκε και σημείωσε ότι δεν αίρεται το ποινικό σκέλος και ούτε διαγράφεται κανένα πρόστιμο.

«Πρόστιμα διαγράφατε εσείς και ο κύριος Στουρνάρας, σε μια νύχτα. Οι καταλογισμοί για τις τελωνειακές παραβάσεις ισχύουν και όσους τις διέπραξαν και δεν προκαλείται καμία δημοσιονομική επιβάρυνση και δίνεται η δυνατότητα σε μια υγιή επιχείρηση να συνεχίσει να λειτουργεί. Όμως το πρόβλημά σας είναι ότι έχετε μένος εναντίον κάθε επιχειρηματία που δεν θέλει να σας παραδοθεί. Σε σας και στη διαπλοκή σας» είπε ο Πρωθυπουργός πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία με την οποία υπερψηφίστηκε το Νομοσχέδιο για τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό των Επιχειρήσεων καθώς και η επίμαχη τροπολογία.