Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ποντίων Ξάνθης, αναφέρει:

Με ιδιαιτέρα χαρά και συγκίνηση η Ξάνθη υποδέχεται, για πρώτη φορά, την Ιερή Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά της προστάτιδας του ποντιακού ελληνισμού , το σύμβολο των ορθοδόξων της Ανατολής, την «Κυρά του Πόντου», σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου:

   Παρασκευή 5 Μαϊου 2017 και ώρα 19:00, υποδοχή Της στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Δέησης στον προ του ρολογιού χώρου και στην συνέχεια Δοξολογία-Προσφωνήσεις στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας.

   Σάββατο, 6 Μαϊου 2017  και ώρα 19:00, εκδήλωση «Μνήμη Ποντιακού Ελληνισμού» από τους Συλλόγους Ποντίων Ν. Ξάνθης και τον Σύλλογο Ποντίων χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες».

   Κυριακή 7 Μαϊου , ώρα 7:30 -10:30. Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονος.

     Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά θα βρίσκεται, για λαϊκό προσκύνημα, στον Ι.Ν. της του Θεού Σοφίας την Παρασκευή μέχρι την 10ην νυκτερινή , το Σάββατο από τις  7:30 μέχρι την 10ηννυκτερινή και την Κυριακή από  τις 7:30 μέχρι τις 15:00, ώρα αναχώρησης της συνοδείας μετά της Ιεράς Εικόνας.