Τη δυνατότητα σε περίπου 60 χιλιάδες κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, να έχουν πρόσβαση μέσω της Cosmote και της Νova στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης λήψης δίνει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς, ο οποίος πραγματοποιεί, σήμερα και αύριο, περιοδεία στη Θράκη. To πρωί βρέθηκε στη Σταυρούπολη όπου τον υποδέχτηκε ο Αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος.

Ο Αντιδήμαρχος ευχαρίστησε τον Υπουργό για την πρωτοβουλία και ζήτησε να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους εποχιακούς κατοίκους της περιοχής και για τις επαγγελματικές στέγες.  Μάλιστα, σημείωσε, ότι το επίγειο σήμα της digea που διένειμε ο Δήμος στον οικισμό της Σταυρούπολης, λίγο πριν την έλευση του Υπουργού διακόπηκε ανεξήγητα. Από την πλευρά του ο Υπουργός ανέφερε ότι η κάλυψη των απομακρυσμένων περιοχών με τηλεοπτικά σήμα ήταν μια εντολή του Πρωθυπουργού που υλοποιήθηκε από το Υπουργείο υπό τις έντονες πιέσεις των βουλευτών.

Πρόκειται, όπως ανέφερε για στοιχειώδη ανάγκη ενημέρωσης που πρέπει να καλύφθεί από την ελληνική πολιτεία, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης. Όπως τόνισε, μάλιστα, οι μεγάλες υποδομές και τα δίκτυα της χώρας δεν μπορούν να διαχειρίζονται από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος δεν μπορεί να παράξει το κοινωνικό και εθνικό αποτέλεσμα που απαιτείται. Μάλιστα, άφησε αιχμές για την κυβέρνηση  Σαμαρά και την πρόβλεψη στο νομικό πλαίσιο η Digea να μην καλύπτει τις απομακρυσμένες περιοχές λέγοντας πως “Αυτοί που πουλούσαν πατρίδα υποτίμησαν αυτές τις περιοχές”.

«Χιλιάδες νοικοκυριά έχουν πλέον πρόσβαση και στα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών Νίκος Παππάς αμέσως μετά συνοδευόμενος από τον Κ. Παπαδόπουλο και τον Δ. Βασιλειάδη, στο σπίτι του οποίου τοποθετήθηκε η πρώτη εγκατάσταση δορυφορικής κεραίας.

«Ήταν μια απαράδεκτη κατάσταση που προέκυψε από την αεροπειρατεία που έγινε στη χώρα μας πριν λίγα χρόνια για να περάσει το φάσμα στη γνωστή ιδιωτική εταιρεία., κίνηση στην οποία εντάσσονταν και το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ» τόνισε ο υπουργός.

Χαρακτηριστικό είναι ότι «για την ΕΡΤ οι άνθρωποι που ζουν εδώ πληρώνουν ανταποδοτικό τέλος και δεν είχαν τη δυνατότητα να ακούν ούτε καν την ελληνική γλώσσα».

«Δεν υπάρχουν περιοχές που είναι σβησμένες από τον τηλεοπτικό χάρτη. Η Ελλάδα ως χώρα δημοκρατική και κοινωνία ευαίσθητη δεν αφήνει κανένα Έλληνα πίσω σε σχέση με τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών» πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

«Οι άνθρωποι που απαρτίζουν το ΕΣΡ έχουν απόλυτη συναίσθηση ευθύνης και κατανόηση να προβούμε στις πράξεις που θα μας επιτρέψουν να μην παρανομούμε ως πολιτεία. Τα κανάλια αυτή τη στιγμή είναι παράνομα γιατί λειτουργούν χωρίς άδειες». Κάλεσε ο Ν. Παππάς μάλιστα να «επισπευθούν οι διαδικασίες» με δεδομένο όπως είπε ότι δεν ξεκινούν από το μηδέν και υπάρχει η αντίστοιχη τεχνογνωσία στο ελληνικό δημόσιο.

Σε ερώτηση για την ποιότητα του τηλεοπτικού προϊόντος απάντησε ότι είναι στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ που τους παρέχει τη δυνατότητα της επιβολής των αντίστοιχων προστίμων.

Σταθμοί της περιοδείας του Νίκου Παππά

«Η στοιχειώδεις ανάγκες για την ενημέρωση των πολιτών ανεξαρτήτως προέλευσης ή θρησκεύματος θα καλύπτονται» δήλωσε ο κ. Παππάς, κατά την επίσκεψή του στη Σταυρούπολη της Ξάνθης.

«Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση, με όρους διατηρήσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, πρέπει να βεβαιωθεί ότι κανένας πολίτης αυτής της χώρας, κανένας οικισμός, καμιά κωμόπολη, δεν θα μείνουν μακριά από τις δυνατότητες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες» πρόσθεσε ο υπουργός. Σημειώνεται ότι από το 2014 που σταμάτησε το αναλογικό σήμα οι εν λόγω περιοχές έβλεπαν με δυσκολία ή καθόλου ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επειδή η digea δεν τους είχε εντάξει στο δίκτυό της και στρέφονταν σε δορυφορικά κανάλια γειτονικών χωρών.

Η συγκεκριμένη δράση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής αποτελεί υλοποίηση της δέσμευσης που είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στη Θράκη.

Τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης συνοδεύουν ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού, Παναγιώτης Σκούτας και ο Σύμβουλος του Υπουργού, Γιώργος Χριστοφορίδης.

Περισσότερες φωτογραφίες και παραλειπόμενα ΕΔΩ