Το θέμα που έχει προκύψει με τη διανομή ομοφοβικού φυλλαδίου από θεολόγο της Ξάνθης, προφανώς και είναι αρκετά σοβαρό και με σοβαρότητα φαίνεται ότι το αντιμετωπίζουν τόσο οι παράγοντες της εκπαίδευσης, όσο και οι συλλογικότητες που το εντόπισαν και κατέθεσαν σχετική μήνυση. 

Ξεκινώντας από την ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων (που προστατεύουν οι μηνυτές σε αντίθεση με κάποιους – θεωρητικά- υποστηρικτές να κρίνουμε από κάποια τηλεφωνήματα που δεχθήκαμε) το θέμα πρέπει να απασχολήσει καταρχάς την εκπαιδευτική κοινότητα για να διαπιστώσει στα διαδοχικά επίπεδα ελέγχου και αρμοδιοτήτων τι έχει συμβεί. Σε δεύτερο στάδιο, πιο πολιτικό, θα υπάρχει χρόνος για συμπεράσματα και δεν χρειάζονται βεβιασμένες εκτιμήσεις. Για την ώρα είναι, απλώς, αυτό που φαίνεται, κατά την άποψή μας.

Ενδιαφέρουσες σίγουρα οι αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς Πανελλήνιες και μόνο με βαθμό Λυκείου. Για εμάς παραμένουν πάντα δύο μεγάλες επιφυλάξεις σε αυτή την αλλαγή καθώς καταργεί το – αναχρονιστικά αλλά- πρώτο απόλυτα αδιάβλητα και αξιοκρατικό σύστημα πρόσβασης στη χώρα, τις Πανελλαδικές.

Και οι ανησυχίες μας αφορούν στον κίνδυνο, αυτή η αλλαγή να δημιουργήσει δύο νέες βιομηχανίες: Αυτές των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων που θα “πωλούν” ή θα δημοπρατούν θέσεις “αριστούχων” και αυτές της παραπαιδείας που ίσως υπάρξει και δηλητηριάσει το ήδη προβληματικό πλαίσιο. Όσο και αν ξενίζει κάποιους, με σεβασμό στον δημόσιο χαρακτήρα του σχολείου, πρέπει να εξασφαλίζεται ότι τον ίδιο χαρακτήρα θα έχει και η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και άρα αυτό πρέπει να διασφαλιστεί με δικλείδες καθώς προχωρούμε στην -αυτονόητη- κατάργηση των πανελλαδικών.

Ζωντανά από την Αλεξανδρούπολη μεταδόθηκε τη Δευτέρα η εκπομπή Επικοινωνία της ΕΡΤ-3. Μια μετάδοση άρτια, δημοσιογραφικά και τεχνικά που αποδεικνύει τόσο το υψηλό δυναμικό της δημόσιας τηλεόρασης (μακριά από την παρακμή της ιδιωτικής, παρά τα προβλήματα που έχει στο βηματισμό της) όσο και το ρόλο της να αγκαλιάζει τις τοπικές κοινωνίες και να αναδεικνύει προβλήματα, πλεονεκτήματα και αρετές, χωρίς χρώματα και κόμματα. Αυτός είναι και ο προορισμός της, ειδικά στην περίπτωση της ΕΡΤ-3 που με περιορισμένα μέσα, παράγει υψηλό έργο.